Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam uszkodzony tempomat nie działa tzn. odkąd kupiłem auto to nie działał. Powodem był uszkodzony moduł LCM oraz zamieniony czujnik przy pedale hamulca z trzypinowego na dwa. Teraz przywrócone jest wszystko do stanu pierwotnego, wymieniony LCM oraz czujnik oryginalny na trzy piny i dalej lipa. Co moze byc przyczyną kontrolka na desce sie zapala i poza tym nic sie nie dzieje. Moze są jakieś typowe usterki tego systemu bo nie wiem od czego zacząć. Prosze o pomoc.

Pozdrawiam

BMW E39 523iA LPG
Opublikowano

Ja mam 520i w manualu i jak ją kupiłem to miała poduszkę bez MFL (zresztą nie podłączoną, bo jakiś bałwan przy naprawie kupił 1 stopniową i nie pasowały podłączenia). A że taśmę miałem jak do 2-stopniowej i w dodatku z gniazdem do MFL, to kupiłem 2-stopniową z MFL (radio/zamknięty obieg powietrza/tempomat). Po podłączeniu nic nie działało. Na forum dowiedziałem się i znalazłem tematy związane z tempomatem i MFL, że trzeba pociągnąć trzy kabelki od taśmy po stronie kolumny do I-bus, zasilania i sterownika silnika, no i pociągnąłem je. Radio z kiery działa, lampka tempomatu po skasowaniu błędów świeci się, a tempomat nie działa. Jeden y Kolegów podał na forum, że muszę sprawdzić czujnik sprzęgła. Postudiowałem jeszcze WDS i rzeczywiście, tempomat nie będzie działać, bez niego. Ja mam ten czujnik, ale w DataLive Carsoftu nie wykazuje działania (w przeciwieństwie do pedału hamulca, wciskanie nie zmienia stanu z ON na OFF i cały czas jest ON)...

Zacząłbym od ustalenia wyposażenia auta po VIN-ie, tj. tego, czy miałeś tempomat jak auto wyjeżdżało z fabryki (chyba, że masz przełącznik na desce i wiadomo, że miałeś). Może poprzedni właściciel założył kierę z guzikami a auto nie miało tempomatu???Czy z kiery działa radio/podświetlenie. Podaj więcej info o aucie: silnik/miesiąc i rok produkcji, czy ma MFL itd. może coś poradzimy... oczywiście wspólnie z Kolegami :D

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

VIN mam rozkodowany i wystepuje taki kod 540 CRUISE CONTROL, data prod. 30/05/96 E39 523iA posiadam multifunkcje, podswietlenie działa sterowanie radiem i CD działa co do przycisków po prawej stronie tez podswietlenie działa oraz właczanie zamkniętego obiegu i podgrzewanie kiery choc tego akurat nie jestem pewny bo wyraznych zmian w temperaturze nie odczuwam. Acha przycisk na kierze 0 jest lekko przytarty od uzywania.

He,he jest to liczba prawdopodobnie juz zarejestrowana przez BMW, a ten obrazek to tylko domysły :cool2:

BMW E39 523iA LPG
Opublikowano
A włącza Ci się kontrolka tempomatu, jak naciśniesz I/O??? Zastanawiam się, czy problem nie wynika z wymiany switch'u pedału hamulca... A podłączałae go pod kompa?? Jak będą błędy to tempomat nie będzie działać... Dotyczy silnika i skrzyni biegów też...

Jedyne

Opublikowano

Jak znajdę trochę czasu to spróbuję zobaczyć na schematach elektrycznych w WDS jaki powinien być switch od pedału hamulca... Może coś jest podpięte nie tak jak powinno być???

U mnie już od dzisiaj tempomat działa, jakich domorosły mechanik odłączył wtyczkę od switcha sprzęgła i dlatego tempomat działał tylko w trybie stand-by...Jakie masz oznaczenie silnika, bo mi się nie chce tego szukać???

Jedyne

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie, tempomat naprawiony dzieki pomocy kolegi thenygoos

który naprowadził mnie od czego zaczac poszukiwanie usterki.

Thenygoos jeszcze raz thanks.

Pozdrawiam

BMW E39 523iA LPG