Skocz do zawartości

e36 323i vs 325TDS spalanie ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem bawarki a konkretniej modelu e36 323i. .ogolnie samochodzik na duzy + komfort jazdy oraz przyjemnosc z niej plynaca bez porownania do poprzedniego auta(audi), natomiast po chwilach zachwytu nastało " otrzezwienie" w postaci przyjazdu na stacje benzynową..dodam ze nie szaleje jakos ( sprytna jazda zmiana biegu do 3,5t obr) miasto/trasa wyszło 11,1..po samym miescie w granicach 14.. na trasie jest troche lepiej..w zwiazku z tym moje pytanie czy to normalna wartosc dla tego silniczka :) ? Dodam ze jezdze dosyc sporo a nie chce ładowac lpg i jestem zainteresowany wersją 325Td, 325TDS jakie wrazenia /uwagi macie na temat tego modelu/czy udany itp no i oczywiscie jak sie kształtuje spalanie/ miasto/.trasa ? pozdrawiam
Opublikowano

Trochę dużo Ci spala 323. Nasze (automat) pali około 8.5-9 do max 10 litrów przy rozsądnej jeździe (do 150). Wiadomo, w mieście 12 nie jest problemem,ale miasta jest mniej. Inna sprawa, że stan dróg pozwala napędzić auto do 4 biegu :mad2: Mówię o drogach lokalnych - total porażka.

TDS będzie palił oczywiście mniej,ale szału nie ma wielkiego. W sumie kupiliśmy 323 zamierzając się na TDS'a :roll: Diesel budzi wiele niepewności ze względu na zdecydowaną większość bardzo zużytych egzemplarzy, które w Polsce kończą swój żywot o zgrozo. Jeśli chcesz zmieniać na diesla,to nie nastawiaj się,że przebiegu rzędu 180k km są realne,bo są wyssane z palca.

Oczywiście teraz generalizuję i zaraz odezwie się grono posiadaczy tds'a z "udokumentowanym" przebiegiem poniżej 200kkm :twisted:

Moja rada - naucz się rozsądnej jazdy i zostań przy benzynie. Kolega isys podaje kilka cennych porad odnośnie jazdy w dziale "Eksploatacja..."

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano (edytowane)

Moja bunia 325td gumy przud letnie 215/45 R17 tyl sezonowe 225/45 R17 pali 10,2 99% miasto,noga ciezka!

O gumy inne niz letnie w angli niema mowy, te z tylu to z internetu, i dwa tygodnie najmniej czekaj! Zamiana z letnich na sezon to tu x warsztatow i blagan, chyba ze kupisz u nich OK! Ale tylko letnie i wymiana gratis. :cry2:

Ostatnia zima 2006/07 minus 5 do plus 7 i letnie gumy! :dance: boki na zakretach OK ale juz przy 35km na godzine? GUMY!

Wymiar 215/45 R17 sezon lub zima, hymm szukam na internecie i jak narazie tylko lato!

Mam czarna i skura terz czarna, szyby bedom przyciemniane popracuje nad tym jak uporam sie z kontrolkami, szukalem i pisalem na forum: temat[kontrolki]

autor [mat.jach] i nic!

Po roku pierwszy kaprys buni!

Pierwszy fiat 125 1973r orginal z wloskimi czesciami.Polska

Nastepne po kolei :

wolwo 760 silnik w [v] 3l bezyna automat

reno 19 1.9D

citroen zx 1.9TD

ford eskort 1.9D

bmw 325TD, wszystko w angli. BMW sport i klasa, wolwo klasa!

Nastepne BMW ewetualnie wolwo.

Swojej nie mam zamiaru zmienic, 110000mil i drogi wlasciciel .

Pierwszy po 50-tce i autko zadbane!

Edytowane przez mat.jach
Opublikowano
przud

skura

terz

bedom

wolwo

reno 19

wolwo

wolwo

drogi wlasciciel

nie zastanawiałeś się nigdy nad zakupem słownika ortograficznego?

Ewentualnie nad opcją sprawdzania pisowni? :duh: :duh:

I jak tu ma nie być stereotypów że BMW jeżdżą sami durnie :mad2: :mad2:

Opublikowano

ML87 napisał:

witam od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem bawarki a konkretniej modelu e36 323i. .ogolnie samochodzik na duzy + komfort jazdy oraz przyjemnosc z niej plynaca bez porownania do poprzedniego auta(audi), natomiast po chwilach zachwytu nastało " otrzezwienie" w postaci przyjazdu na stacje benzynową..dodam ze nie szaleje jakos ( sprytna jazda zmiana biegu do 3,5t obr) miasto/trasa wyszło 11,1..po samym miescie w granicach 14.. na trasie jest troche lepiej..w zwiazku z tym moje pytanie czy to normalna wartosc dla tego silniczka ? Dodam ze jezdze dosyc sporo a nie chce ładowac lpg i jestem zainteresowany wersją 325Td, 325TDS jakie wrazenia /uwagi macie na temat tego modelu/czy udany itp no i oczywiscie jak sie kształtuje spalanie/ miasto/.trasa ? pozdrawiam

Tyle właśnie palą te silniki, nic z tym nie zrobisz i nie słuchaj ludzi którzy mówią że to za dużo!!Teraz mamy okres zimowy i silnik zawsze troche więcej spali, więc oby się tylko nie zniechęcać i czekać do lata!! Ja mam silniczek 2.0l i pali prawie identycznie co twój:

-trasa, prędkość ok 90-110km/h - spalanie ok 7.5l/100km

-trasa, prędkość ok 130-150km/h - spalanie ok 8.5-9l/100km

-miasto, okres zimowy - spalanie ok 13-14l

-średnio ok 10.5-11l/100km

Czy u Ciebie jest podobnie?? Jeśli tak to jest ok!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano

jak jeździsz dużo po trasach to 325 tds wydaje się być idealny, na tą budę ten silnik jest dokrojony na miarę (w budzie 5 wydaje sie być troszkę za słaby).

osobnym zagadnieniem jest zakup egzemplarza nie zbliżającego sie do śmierci technicznej....

PS. po modzie taki tds-ik w budzie 3 zbierałby się całkiem porównywalnie do 323i, przy nieporównywalnie lepszej elastyczności na trasie ... jest nad czym myśleć....

Opublikowano

:duh: mat.jach :duh: o czym Ty w ogóle piszesz???? chyba Ci się coś pomyliło :duh: Co kolegę ML87 i resztę kolegów piszących w tym temacie obchodzi jakie masz gumy w aucie i Twoje problemy w Angli :mad2: :mad2: :mad2:

To nie ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i popraw ortografię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do Kolegi ML87. Coś jest nie w porządku z Twoim autkiem, albo masz cięższą nogę niż piszesz. Mam 323 i moja pali na trasie od 6,5 (delikatna jazda) do 8 ( jazda powiedziałbym normalna). W miescie pali mi ok 10 L

Tak więc powiem Ci że jak na ten silniczek pali Ci troszeczkę dużo.

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano
przud

skura

terz

bedom

wolwo

reno 19

wolwo

wolwo

drogi wlasciciel

nie zastanawiałeś się nigdy nad zakupem słownika ortograficznego?

Ewentualnie nad opcją sprawdzania pisowni? :duh: :duh:

I jak tu ma nie być stereotypów że BMW jeżdżą sami durnie :mad2: :mad2:

NIE SAMI DURNIE! Tylko jazda autobusem i zmeczenie.

dziennie 300 kilosow i betka padla!!!

A MOZE Z ORTOGRAFI NIE JESTE ORLEM :dance:

Temat byl:ile pali twoja 325td.

BLAD NA STRONIE1

Opublikowano
:duh: mat.jach :duh: o czym Ty w ogóle piszesz???? chyba Ci się coś pomyliło :duh: Co kolegę ML87 i resztę kolegów piszących w tym temacie obchodzi jakie masz gumy w aucie i Twoje problemy w Angli :mad2: :mad2: :mad2:

To nie ten temat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i popraw ortografię!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Do Kolegi ML87. Coś jest nie w porządku z Twoim autkiem, albo masz cięższą nogę niż piszesz. Mam 323 i moja pali na trasie od 6,5 (delikatna jazda) do 8 ( jazda powiedziałbym normalna). W miescie pali mi ok 10 L

Tak więc powiem Ci że jak na ten silniczek pali Ci troszeczkę dużo.[/quote

Pisalem na temat 325td i 325tds! Nie jeste pierwszym polakiem w Angli i mam nadzieje ze moje problemy konus pomogom!!!!

Ortografie przerabialem jakies 15-csie lat temu.TO TYLKO BEZCZYNNOSC W NAUCE!15LAT Z INNYMI JEZYKAMI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

POZDROWIENIA

Opublikowano

Tak więc powiem Ci że jak na ten silniczek pali Ci troszeczkę dużo.

No więc dokonałem nastepnych pomiarów i chyba wyglada na to iz faktycznie za bardzo "zachłysnąlem sie osiągami i dzwiękiem pracy 6cylindrow :))", gdyz w jezdzie wylacznie miejskiej wyszlo mi 10,8litra - a to juz o wiele lepiej..na trasie natomiast (przy predkosciach rzędu 100-130 jazda w miare mozliwosci bez wyprzedzania itp wyszło w okolicach 8-8,5...)..dodam iz pomiarow dokonuje wyłącznie tankując do pełna..przejezdzajac odcinek dajmy na to 100km.. oraz ponowne dolanie benzyny do pełna i dokonujac pomiaru na bazie rożnicy tejze "dolewki" ...

P.S Orientuje sie ktos moze ile wynosi rezerwa baku gdyz ostatnio zatankowalem odrazu po zapaleniu sie kontrolki "rezerwy" i ku mojemu zdziwieniu do baku weszło rowne 55litrów.. dane katologowe mowia o 62..czyzby na rezerwe bylo przeznacozne az 7litrów??

pozdrawiam !! :)

Opublikowano

Rezerwy masz tak na ok 100 km. Przy moim stylu jazdy na trasie komputer wyswietla mi ze na rezerwie przejadę jeszcze ok 140km.

Ponieważ ja jezdżę sobie spokojnie wychodzi mi spalanie tak koło 6,5 l. na trasie. Spróbuj sobie zapodać 5 bieg i tak około 90 km/h i takie spalanie Ci powinno wyjść:) Chociaż powiem Ci ze wszystko zalezy tez od benzyny. Kiedys zatankowałem pełen bak i po prostu mi go wessało... nawet nie wiedziałem kiedy. Zatankowałem na innej stacji i było juz wszystko ok:) Ostatnio tankuje na Shellu i autko jakos tak lepiej idzie;)

Opublikowano
tak, rezerwa to ok 7-8 l. lepiej jednak tankuj już jak tylko ci sie zapali kontrolka od rezerwy, jeżdżenie na oparach możesz zatrzeć pompę paliwa
Opublikowano

Kolega Sebos76 slusznie zauważył że jeżdżenie na rezerwie może spowodować uszkodzenie pompy paliwa. Nie wszyscy o tym wiedzą a to dość ważne nawet jeśli ma się w aucie zainstalowany LPG.

Poza tym w warunkach zimowych lepiej mieć pełny bak żeby na sciankach wewnętrznych baku nie osiadał szron przy dużych "minusach"

Opublikowano

ML87 napisał:

No więc dokonałem nastepnych pomiarów i chyba wyglada na to iz faktycznie za bardzo "zachłysnąlem sie osiągami i dzwiękiem pracy 6cylindrow )", gdyz w jezdzie wylacznie miejskiej wyszlo mi 10,8litra - a to juz o wiele lepiej..na trasie natomiast (przy predkosciach rzędu 100-130 jazda w miare mozliwosci bez wyprzedzania itp wyszło w okolicach 8-8,5...)..dodam iz pomiarow dokonuje wyłącznie tankując do pełna..przejezdzajac odcinek dajmy na to 100km.. oraz ponowne dolanie benzyny do pełna i dokonujac pomiaru na bazie rożnicy tejze "dolewki" ...

Czyli rozumiem że Kolega zalał samochód do pełna, przejechał 100km po mieście i później zalał go ponownie?? I dzięki tej różnicy obliczył spalanie, które wyszło 10,8l!! A teraz pytanie:

Czy te sto kilometrów po mieście Kolega ML87 zrobił tego samego dnia, czy np. przez cały tydzień??

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano

Czyli rozumiem że Kolega zalał samochód do pełna, przejechał 100km po mieście i później zalał go ponownie?? I dzięki tej różnicy obliczył spalanie, które wyszło 10,8l!! A teraz pytanie:

Czy te sto kilometrów po mieście Kolega ML87 zrobił tego samego dnia, czy np. przez cały tydzień??

Pozdrawiam.

W przeciagu 2 dni, czasem uzywany na krotkich odcinkach 3-5km oraz powroty do domu poza godzinami szczytu - umiarkowane natezenie ruchu, normalna jazda miejska(czasem swiatla,czasem delikatny korek)

pozdrawiam

Opublikowano
niektore odcinki drogi moznaby faktycznie uznać jako "trase" moze stad ten wynik, napewno bylby wyzszy gdybym sie poruszal wylacznie po zatłoczonych ulicach stojąc wylącznie w korkach,szybkie przyspieszanie,hamowanie itp... ale nie popadajmy w przesade :)
Opublikowano

ML87 napisał:

W przeciagu 2 dni, czasem uzywany na krotkich odcinkach 3-5km oraz powroty do domu poza godzinami szczytu - umiarkowane natezenie ruchu, normalna jazda miejska(czasem swiatla,czasem delikatny korek)

Ale jeździsz tak samo na codzień, czyli pokonujesz codziennie 50km w mieście bo nie wiem skąd ta różnica z 14l na 10,8l?? Jakieś czary czy zmiana techniki jazdy??

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano

Ale jeździsz tak samo na codzień, czyli pokonujesz codziennie 50km w mieście bo nie wiem skąd ta różnica z 14l na 10,8l?? Jakieś czary czy zmiana techniki jazdy??

Pozdrawiam.

Mimo wszystko chyba jednak zmiana techniki jazdy(na bardziej ospałą)... napisalem tylko co pokazał ostatni pomiar( była to jazda naprawde spokojna) jednak przy tym zapasie mocy to meczarnia , jednak nadal utrzymuje ze te 14litrów i więcej po samym miescie z tym silnikiem to nie jest jakiś problem..

pozdrawiam

Opublikowano

ML87 napisał:

niektore odcinki drogi moznaby faktycznie uznać jako "trase" moze stad ten wynik, napewno bylby wyzszy gdybym sie poruszal wylacznie po zatłoczonych ulicach stojąc wylącznie w korkach,szybkie przyspieszanie,hamowanie itp... ale nie popadajmy w przesade

Tak też myślałem że to nie do końca miasto, dlatego tak wierciłem dziure w całym!! Niestety tak jak już pisałem wcześniej spalanie silników R6 na poziomie 13-14l w mieście, szczególnie zimą to norma i nic się z tym nie zrobi!! Taki Urok!! Więc lepiej się tym nie stresować i spokojnie delektować sie wspaniałym brzmieniem silnika R6!! I nie słuchaj ludzi którzy Ci mówią że ich R6 palą 10l w mieście bo to naprawde nierealne- no chyba że te 10l to średnie spalanie(miasto-trasa)!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano

Robi80 nie dowierzasz... Twoja sprawa... Powiem Ci tylko że naprawdę jest to możliwe...

Po pierwsze spokojne rozgrzewanie zimnego silnika,

po drugie unikanie bezsensownych zrywów i hamowań... (oczywiście czasem trzeba wykorzystywać sytuacje na drodze) - dla mnie jazda ma być relaksem a nie walka o pierwszenstwo na swiatłach - no chyba ze chce sie poscigac ale to inna sprawa

po trzecie hamowanie silnikiem... śmiać mi sie chce do rozpuku jak widze baranów którzy pomimo ze widzą z daleka ze na następnym skrzyzowaniu zapala sie czerwone to gnaja na złamanie karku po to zeby zaraz ostro hamować... (szkoda paliwa, opon, klocków i tarcz) a wystarczy wcześniej zdjąć nogę z gazu...

nie mówiąc o wszelkiego rodzaju zjazdach gdzie tak zwani kierowcy cisna po hamulcach zamiast puscic gaz lub przyredukować.

po czwarte - mozesz wierzyc lub nie jakość paliwa też ma wpływ, bo sam sie o tym kilka razy przekonałem.

A że przyjadę na miesce o ta 1 min później??? przecież mnie to nie zbawi....

Opublikowano

Kolego Maverick13 szkoda że mieszkasz tak daleko bo z chęcią bym sie z Tobą założył nawet o pełen zbiornik paliwka że spalanie 10l w mieście jest nierealne, jak i w okresie zimowym tak i w letnim!! Miałem już kilka bm-ek i nawet w 1.6l jeżdżąc normalnie ciężko było zmieścić się w 10l!! Poza tym cały czas tankuje 98 na sprawdzonej stacji Orlenu i nie jeżdże raptownie i ze zrywami, tylko użytkuje auto w normalny sposób i z szacunkiem dla ukochanej marki "BMW"!!

Pozdrawiam.

BMW i tylko BMW!!!!
Opublikowano
Kolego Maverick13 szkoda że mieszkasz tak daleko bo z chęcią bym sie z Tobą założył nawet o pełen zbiornik paliwka że spalanie 10l w mieście jest nierealne, jak i w okresie zimowym tak i w letnim!! Miałem już kilka bm-ek i nawet w 1.6l jeżdżąc normalnie ciężko było zmieścić się w 10l!! Poza tym cały czas tankuje 98 na sprawdzonej stacji Orlenu i nie jeżdże raptownie i ze zrywami, tylko użytkuje auto w normalny sposób i z szacunkiem dla ukochanej marki "BMW"!!

Pozdrawiam.

Zgodzę się z kolegą robi80...trudno uwierzyć żeby bmw z silnikiem 2 litry a co dopiero 2.5 spalał 10 litrów w mieście :mad2: Jeżeli tak jest to popełniłem błąd podczas zakupu bo mogłem od razu kupić silnik 2.5 litra...niestety w bajki nie wierzę...To byłby chyba najoszczędniejszy silnik w historii motoryzacji :mrgreen:

Freude am fahren...
Opublikowano
:) przyjmuję zakład:) zapraszam do KR:) Hmm... teraz po tym co piszecie zaczynam sie zastanawiać czy aby nie mam za lekkiej nogi:)