Skocz do zawartości

Po czym poznać, że skrzynia automatyczna przeciąga biegi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

jak w temacie po czym poznać, że mi skrzynia automatyczna przeciąga biegi?

Edytowane przez Andrzej.s
E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano
po przeciagnietych biegach :mad2: ludzie piszcie w tematach o co biega bo qficy idzie dostac :mad2:

A co innego może przeciągać skrzynia???? :doh:

E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano

Witam! To może ja wniose coś konstruktywnego. Po pierwsze nie wiem dokładnie czemu uważasz zę przeciąga, ponieważ automat zachowuje się troszeczkę inaczej niż by się można było tego spodziewać,,,i tak, jeśli będizesz trzymał pedał przyśpieszenia w pozycji takiej żeby auto cały czas przyśpieszało, dopiero po dłuższym okresie czasu zmieni na wyższy,,,

najlepiej przy jeździe ekonomicznej przyśpieszać dynamicznie pedał solidnie od startu i popuścić troszkę w momencie osiągnięcia porządanej prędkości.

Jeśli uważasz że coś jest nie tak, że za długo ciągnie skrzynia na poszczególnych biegach, sprawdź czy przypadkiem nie włączony jest cały czas tryb sport, bo to też możę być przyczyną dłuższego ciągnięcia na poszczególnych biegach,,,wiem że to dość logiczne ale jest ogromna różnica pomiędzy sport i ekono,,,,jeśli nie widać na wyśietlaczu, to podczas jazdy poklikaj i sprawdzisz to czy reaguje i coś się zmienia, bo może przełącznik siadł i mimo że wyświetla się E to faktycznie śmiga na S.

Dodatkowo może dokop się do książki oryginalnej od tego modelu silnika i skrzyni i sprawdź poszczególne prędkości i obroty na danych biegach, bo takie dane powinny być podane na ostatnich stronach książki przy parametrach. Pozdrawiam, mam nadzieję że coś pomogłem, jak coś to napisz dokładniej na czym polega,,to przeciąganie a będziemy mysleć dalej.

Teraz to ja mam radość z jazdy :)