Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam pytanko, jak w temacie. Chodzi mianowicie o to, że za kilka dni będę właścicielem bmw 325tds, które stało w ocieplanym garażu pod domem przez okres 6 miesięcy, a później na dworzu przez 4 miesiące bez odpalania. Czy dobrym pomysłem byłoby wykręcenie świec i kręcenie silnikiem na sucho? oczywiście po wymianie oleju...
Opublikowano

Chcesz wykrecić świece zarowe, tak ??

A skad wiesz że silnik jest na chodzie i zdołasz go odpalić ?

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
Czy dobrym pomysłem byłoby wykręcenie świec i kręcenie silnikiem na sucho? oczywiście po wymianie oleju...
wydaje mi sie ze to niejest najlepsy pomysl!!zmien wszystkie plyny z filtrami odpal samochod i po krzyku!!

zgadzam sie ze slowami kolegi... wtedy napewno bedzie wszystko ok :D

Opublikowano
Witam. Mam pytanko, jak w temacie. Chodzi mianowicie o to, że za kilka dni będę właścicielem bmw 325tds, które stało w ocieplanym garażu pod domem przez okres 6 miesięcy, a później na dworzu przez 4 miesiące bez odpalania. Czy dobrym pomysłem byłoby wykręcenie świec i kręcenie silnikiem na sucho? oczywiście po wymianie oleju...

w jaki sposób staneisz sie jego włascicielem..bo jesl masz go kupic... to może niech własciciel obecny przygotuje go do odpalenia...

Myślę że gdyby kupił go ktos na handel to nei bawiłby sie w nic..podpial by baterie... i zapalił...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Witam. Samochód kupuję od komornika i znam jego pochodzenie, a także jak był użytkowany... Zrobię tak, jak podpowaidacie, zmienię płyny i odpalę. Silnik wcześniej pracował, bo bmw jeździło...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dobrze koledzy piszą.

Ja wymieniłbym na miejscu olej, filtr oleju, powietrza i paliwa, opcjonalnie potem wymiana płynu chłodzącego, bo niewiadomo, co tam pływa. Niedługo potem przejechałbym się na warsztat w celu wymiany płynu hamulcowego! Przegląd pasków, opon, klocków i tarcz - to, co wilgoć i bezruch potrafi najszybciej zniszczyć.

Kai
Opublikowano
No właśnie. zalecane jest spuszczanie ciepłego oleju, ale zawsze można zalać jakis tańszy, uruchomić auto, a po jakimś czasie znowu wymienić (ok 1000km) na nowy.
Opublikowano
co powinienem zrobić??

Spróbuj to odpalić :!: Nie bój się nie wybuchnie. Tak czy siak musisz je kiedyś odpialić. A jak będziesz zmieniał olej to i tak musi byś rozgrzane.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
co powinienem zrobić??

Spróbuj to odpalić :!: Nie bój się nie wybuchnie. Tak czy siak musisz je kiedyś odpialić. A jak będziesz zmieniał olej to i tak musi byś rozgrzane.

To może niech chociaż sprawdzi ile ma tego oleju inside? ;) Chyba że ma kręcić na sucho :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie no, odpalić na miejscu bez zastanawiania większego możesz (sprawdź tylko, czy rzeczywiście jest cokolwiek oleju). Natomiast potem - to co pisałem wcześniej. Nikt nie każe zmieniać oleju zaraz po tym, jak dostaniesz kluczyki u sprzedającego na podwórku :)
Kai
Opublikowano

Witam. Hamulce na bank będę rozbierał, bo po takim czasie się zastały, więc czeka mnie smarowanko i czyszczonko. Chcę najpierw umyć silnik, spróbować odpalić, a później zajmę się hamulcami i resztą...

Dam znać, co z tego wszystkiego wyszło.

Opublikowano
Sprawdź czy ma olej.Następnie wsiądź do niej i przekręć kluczyk w stacyjce.Po prostu kolego odpal bunie i się niczym nie martw.Mam kolegę który był w sanatorium dość długo.Jak wrócił to pierwsze co zrobił to odpalił swoje BMW - 7 .Niczym się nie przejmuj.Odpalaj :twisted2:
http://www.bmw-sport.pl/images/signatures/1868313008478371b841670.gif