Skocz do zawartości

kierownica multifunkcyjna nie dziala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Mam problem i potrzebuje pomocy.Chodzi o kierownice multi w mojej beemie.Przestala funkcjonowac,nie chodzi ani sterowanie radiem ani tempomat.Wczesniej kilka razy sie zacinala i nie moglem np.uruchomic tempomatu albo nie moglem sterowac radiem,ale po wylaczeniu i wlaczeniu zaplonu wracalo do normy,od dzisiaj milczy zgaslo rowniez podswietlanie przyciskow.I jeszcze teraz jak wlaczy sie tempomat przyciskiem po prawej stronie licznika to po ruszeniu autem odlancza sie i nawet nie swieci kontrolka na liczniku.Moze mial ktos taki problem.Prosze o pomoc. :modlitwa: Dodam ze bezpiecznii sa OK.
Opublikowano
Jak dla mnie pada Ci taśma w kierownicy. Zaraz pewnie padnie Ci również klakson lub zacznie swiecić poducha. Przynajmniej tak było u mnie.
Opublikowano
Chyba macie racje.Dzisiaj przestal dzialac klakson a poducha swieci od wczoraj :mad2: Mam jeszcze pytanie.Czy latwo sie zmienia ta tasme i czy warto kupic nowa czy uzywana?Jeszce jakby ktos znal koszta?Bylbym wdzieczny za odp.
Opublikowano
taśmę wymienia sie spoko. Tylko musisz ją odpowiednio ustawić. Czyli na prostych kołach wkładasz taśmę ustawioną po środku (taka sama ilość obrotów w lewą jak i w prawą stronę) Musisz dobrze włożyć bo jak nie to ją przy kręceniu kierownicą zerwiesz. Potem oczywiście czeka cię wizyta u diagnosty w celu usunięcia błędu AirBag. Urzysz opcji :search: a znajdziesz opis krok po kroku demontarzu kierownicy, tam wszyzstko widać bo są foty. Pozdrawiam
Opublikowano
Nie ma takiej opcji, ja dzisiaj przymierzyłem się do dołożenia multifunkcji, tyle, że obeszło się bez odkręcania kierownicy. Pierwsza sprawa to klema "-" akumulatora!!!!!!! W kierownicy od strony deski są dwie śruby torx (sześciokątka gwiazdka), bodajże 30. Odkręcasz te śruby odchylasz poduchę i odpinasz złączki, poducha na bok i masz kierownicę jak na dłoni z widoczną w środku śrubą. Tuż pod kierownicą jest taśma.

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Przykro mi ze proroczo przepowiedzialem ;)

Thenygoos a jak przekładka multi? wszystko Ci działa bez problemu i jakie radyjko masz?

Opublikowano
Przykro mi ze proroczo przepowiedzialem ;)

Thenygoos a jak przekładka multi? wszystko Ci działa bez problemu i jakie radyjko masz?

Idzie robota... Mam przestój, bo nigdzie w Lublinie nie mogą dostać pinów do wtyczki do taśmy od strony kolumny... Dziś zamówiłem w Kowarach, może na piątek dotrą... Na razie jeżdżę bez poduszki i radia. Podciągnąłem 2 kable: zasilanie i i-bus od radia (BMW Reverse tylko niestety :mad2:). Jutro pociągnę kabelek do sterownika silnika.. no i tu znów te nieszczęsne piny... A czy zadziała - zobaczymy... Po wszystkim wstawię dokładny opis i fotki...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• 12 lat później...
Opublikowano
witam mam pytanie czy podejdzie do mnie kierownica multifunkcyjna bez przeróbek bmw e39 520i 2000 przed lift w oryginalnej nie mam żadnych przycisków ani tempomatu z góry dziękuje za podpowiedz