Skocz do zawartości

E39 automat wymiany oleju i filtra w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym zapytać co koledzy sądzicie o filtrach olejowych stosowanych w automatach 5HP18. Mianowicie przybieram się do zmiany oleju i filra. Chcę zamówić olej Esso syntetyczny z aukcji alegro ale problem mam z filtrem bo sprzedawca zaoferował mi jakiś amerykański filtr a ja słyszałem ze jak wkładać to raczej ZF (oryginał) co Wy na to?

A to ten olej.http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=297510560 Czy to jest to co powinienem wlać? Dodam ze korek zielony i tabliczka również. Może ktoś robił zakupy u tego człowieka? Jest godny zaufania? żebym nie dostał jadalnego oleju zamiast do skrzyni :lol:

Opublikowano
No tak ehhh tyle tu pisze się o wymianie oleju ale chyba nikt nie wie jaki zastosować filtr. Serio nikt nie wie czy lepiej zastosować ZF czy można tez coś innego założyć????
Opublikowano

Witam

1.Filtr ZF w ASO cena 73 zł w Inter cars taki sam filtr tylko bez napisu ZF będzie o wiele tańszy a właściwości ma takie same.

2. Co do oleju to jak najbardziej jest to olej ESSO zalecany przez producenta do skrzyń 5Hp18 ktoś na forum kupował u tego człowieka i nie narzekał na innej aukcji jest po 38 zł

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=296517827. ja kupiłem w ASO zapłaciłem 43 zł za litr przy wymianie weszło mi 7 L

Jesteś z okolic Białego jedź do Jurowiec tam koleś robi automaty i ma ten olej w beczkach kupisz ile będziesz chciał a nawet ci wymieni. Od razu wyjaśniam, że tam nie byłem dzwoniłem tylko do tego warsztatu i tak mi powiedział.

AUTO CENTRUM JUROWCE

wieś Jurowce

ul. Wasilkowska 48A

tel.: 0857435723

E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano
O ile sie nie myle za filtr w ASO zaplacilem 102zl i to byl chyba febi.

Pozdrawiam

Zestaw FEBI nr 11675, w skłąd któego wchodzą:

11672 Filtr hydrauliczny, automatyczna skrzynia biegów

11673 Pierścień uszczelniający

11674 Śruba

Ma cenę detaliczną 89 zł, oczywiscie - rabaty...

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Ja kupiłem do swojej zestaw MANNa za 70zł, a olej zamów sobie tak jak ja w najbliższej hurtowni olejów. 20litrów kosztuje 380zł, najlepiej kupić z kimś na spółkę. Załóżmy że kupisz na allegro te 7 litrów i co zrobisz jak zabraknie Ci tego litra? Ja po 2 dniach na kontroli stanu dolałem jeszcze pół litra.

Znasz całą procedurę wymiany? Np że klima ma być włączona, temp 30-40 stopni... itd?

Opublikowano
z wymianą problemu nie ma. Wiem co i jak. Ostatnio sprawdzałem nawet sobie stan bo pocenie występuje na uszczelniaczu. W każdym razie Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Poszukam filtra ZF i zamówię olej. Pozdraiwam wszystkich.