Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam problem z odbiorem stacji nadających na UKF - od czasu do czasu w trakcie jazdy całkiem znikają, a po jakimś czasie nagle odbiór wraca. W tym czasie na falach długich odbiór jest normalny. Zastanawiam się, czy wina może w tym przypadku leżeć po stronie anteny (luźne połączenie) czy też problem jest w samym odbiorniku UKF radia i trzeba je wymienić?
Opublikowano

Witam

w tylnej szybie jest kilka anten. jedna od AM, trzy od FM, pozostałe od TV, pilota.

Problem może leżeć:

- po stronie radia - nie wybrany lub źle wybrany region, np. USA zamiast europa

- wzmacniacza antenowego - uszkodzony

- systemu diversity - uszkodzony - (system przełącza pomiędzy antenami FM1, FM2, FM3 w zależności od siły sygnału)

- uszkodzonej anteny (anten) w szybie

- braku połączenia

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
Dzięki za info - tak sądziłem, że są osobne anteny na FM, TV i AM i raczej tam należy szukać problemu a nie w samym radiu. Objawy są takie jakby bylo luźne połączenie, raz jest a raz nie. Jak się do tych anten dobrać, przez bagażnik czy przez kabinę? Nie wiem czy to może miec wpływ ale kilka pasków grzewczych mi nie działa na tylnej szybie, wszystkie w jednym, środkowym rejonie.