Skocz do zawartości

Błędne wskazania termometru.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

może jesteście w stanie podpowiedzieć mi gdzie powinienem szukać przyczyn błędnych wskazań na termometrze?

Im dłużej się jedzie tym temperatura pokazywana zdecydowanie odbiega od tej na zewnątrz auta (in plus). Rekord to kilkanaście stopni różnicy.

Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Opublikowano

NIe mam termometru w swojej ale moim zdaniem pewnie mozesz mieć umieszczony czujnik w złym miejscu czyli gdzieś np. koło elementu grzejnego.

W golfie czujmnik temperatury zewnetrznej miałem umieszczony pod przednim spoilerem i wskazywał dobrze.

Moze w tym jest myk (jakiś poprzednik przepiął w złe miejsce :))

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
A dokładniej koło halogenu, pod plastikową zaślepką. Widać go ponieważ w zaślepce jest otwór. Jak zdejmiesz zaślepkę będziesz go widział. Tak faktycznie zachowuje się czujnki umieszczony koło źródła ciepła (w corsie niedawno mechanicy zrobili mi podobnie, umieszczając czujnik koło kolektora i po paru kilometrach temperatura wskazywała 21 stopni). Sprawdź czy jest tam gdzie ma być.
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

kessey - witaj w klubie złych temperatur ;)

Mam ten sam objaw - termometr chodził w porządku aż tu nagle gdzieś ok. 3 tygodni temu zaczął pokazywać wiecej niż jest - u mnie średnio ok 7stC wyżej niż jest na polu... Myślałem, że to może od mokra i soli ale po myjni nie poprawiło się nic. To już chyba koniec czujnika jest :|.

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano
kessey - witaj w klubie złych temperatur ;)

Mam ten sam objaw - termometr chodził w porządku aż tu nagle gdzieś ok. 3 tygodni temu zaczął pokazywać wiecej niż jest - u mnie średnio ok 7stC wyżej niż jest na polu... Myślałem, że to może od mokra i soli ale po myjni nie poprawiło się nic. To już chyba koniec czujnika jest :|.

sim_one a powiedz proszę, czy zawsze masz tę różnicę, czy może ona jest płynna? Bo w moim przypadku raczej jest płynna. Zaczyna się tradycyjnie od +3, później spada i wskazuje w miarę OK, a później zaczyna się rozjeżdżać :( Trochę to denerwujące :mad2:

Opublikowano
Mam tak, że w trakcie jazdy się raczej nie zmienia, tzn. wygląda, że różnica się utrzymuje ale nie jest ona stała za każdym razem, tak jak pisałem ok 7stC. Być może róznica zależy od samej temperatury zewnętrznej - mógłbym zaryzykować teorię (acz nie potwierdzoną jeszcze wnikliwymi obserwacjami), że im zimniej tym więcej zakłamuje :?

Pozdrawiam

- Sim One -

Opublikowano

Mój czujnik też czasami działał, a czasami nie... W E34 jest z przodu samochodu z lewej strony. Odłączyłem kabel z tyłu czujnika, wyczyściłem styki i teraz pokazuje z dokładnością ok. +- 1 stopień C. Choc jeśli samochód stoi nagrzany, to potrafi przez chwilę przekłamywać o jakies 3-5 C, ale chwilę po ruszeniu to mija.

Po rozłączeniu na termometrze pokaże się bardzo niska temp. (-29), i po złozeniu wszystkiego "do kupy" powinna się dość długo zmieniać do prawidłowej. Niestety jest to układ z dość dużą bezwładnością.

$M$
Opublikowano
Mój czujnik też czasami działał, a czasami nie... W E34 jest z przodu samochodu z lewej strony. Odłączyłem kabel z tyłu czujnika, wyczyściłem styki i teraz pokazuje z dokładnością ok. +- 1 stopień C. Choc jeśli samochód stoi nagrzany, to potrafi przez chwilę przekłamywać o jakies 3-5 C, ale chwilę po ruszeniu to mija.

Po rozłączeniu na termometrze pokaże się bardzo niska temp. (-29), i po złozeniu wszystkiego "do kupy" powinna się dość długo zmieniać do prawidłowej. Niestety jest to układ z dość dużą bezwładnością.

A możesz trochę lepiej opisać jak się do niego dostać :?:

Dziś wyjechałem z garażu (nieogrzewanego) i wskazywał temperaturę 11 st :) Fakt, że było ciepło, ale bez przesady ;) Po drodzę spadła do 3 st i tak się utrzymywała do końca jazdy (około 20km), a w radio powiedzieli, że jest 0 :(

Chciałbym, żeby różnica wskazań była właśnie koło 1st :)

Opublikowano

Najłatwiej podmienić czujnik i sprawa będzie jasna. Pamiętaj tylko, że po wymianie trzeba odczekać kilkanaście minut żeby pomiar był właściwy.

Wyjęcie czujnika było już opisane kilka razy. Można to zrobić pod domem bez kanału itp.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano
Dostać się można prosto: Patrząc z przodu samochodu obok halogena masz zaślepkę a w niej otworek średnicy ok. 8-10 mm i z niego wystaje taki "cycek". To jest właśnie przód czujnika. Zdejmujesz zaślepkę (naciskając z boku zaślepki dźwigienkę), odłączasz plastiki zabezpieczające ją przed upadkiem, i odkładasz. Czujnik masz na wierzchu. Teraz wkładasz łapke w powstały otwór i wyczuwasz gdzie dochodzą kable do czujnika, zdejmujesz kostkę z kablami (zapięta jest na zatrzask, który trzeba odpiąć - ale nie pamiętam czy z góry, czy z dołu) i czyścisz styki pilniczkiem "iglakiem" lub czymś innym małym okrągłym. Czyścisz styki czujnika (jest wsadzony w plastikowa obejmę - można nawet swykłym drobnym papierem ściernym) i składasz wszystko do kupy. Czekasz ok. godziny, aż układ złapie prawidłową temperaturę. Jeśli to nie pomoże, to najprawdopodobniej masz do wymiany czujnik, ale jeśli już poradzisz sobie z czyszczeniem, to sam wymienisz :wink:
$M$
Opublikowano

U mnie błąd wskazań jest dokładnie 2 st do góry... jest to stała nie zmienna różnica.

Narazie przyzwycziłem się do tego ale w wolnej chwili też wywale czujnik i założę nowy. Widziałem ostatnio na allegro czujniki BMW po 50 PLN.

> Pozdrawiam <

*MariuszBurgi*

(OO=[][]=OO)

"""""""""""""""

Opublikowano

A jak ten narząd wygląda? Nigdy nie widziałem go i nie zaglądałem - czy to jest podobne do śruby, nakrętki ...

pozdrawiam i sorry za głupie pytania

Wiem że najprościej byłoby rozebrać i go znaleźć

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury