Skocz do zawartości

padł rozrząd w e -39 2,8 i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,jestem nowym forumowiczem i chciałbym prosić kolegów,posiadaczy Bawarskiej marki o podpowiedzi z trapiącym mnie problemem. :doh: Ale do rzeczy,w kwietniu ubiegłego już 2007 roku nabyłem moje e-39 2,8 i turing z 97'-sprowadzone z Włoch.Wszystko było ok do wymiany było tylko w przednim zawieszeniu pare elementów,które są normalną rzeczą w eksploatacji.Po zarejestrowaniu i naprawieniu wszelkich usterek,zmianie opon na nowe :lol: zacząłem moją przygode z marką BMW(nadmienie ,iż auto miało na liczniku 121tyś.ja spodziewałem się ,że jest cofnięte ale nie przeszkadzało mi to ,gdyż stan wizualny wskazuje ,że odkrecone jest niewiele?? :D ).I tak sobie pośmigałem jakieś 40 tyś ,w miedzy czasie padła mi lambda i szczotki w alternatorze+czujnik temperatury ale to pryszcz normalne no i stało się :cry2: .Jade do kolesia ,co robił mi zawsze auta na serwis. Tzn olej filtry to co na okresowym przegladzie i mówie Grześ tak przy okazji wymieńmy świece bo coś jakby obroty falowały i o zgrozo wykręca pokolei a tu na czwartym cylindrze nie idzie ruszyć a jak ruszyło to kawałek i stop bo kolega oznajmia mi ,że świeca się ciągnie bo jakiś d... musiał ją żle wkręcić.No masz a ja rano musze jechac 2 tyś kilometrów.umawiam się ,że tej świecy nie ruszamy a ja za 2 tyg.odstawie do niego auto a on się zajmie tym ,zdejmie głowice i da do zrobienia i tak z 2 tyg zrobił się miesiąc bo to okres przedświąteczny i auto potrzebne do jeżdzenia po towar do Niemiec.I tak jade sobie po Niemieckiej autostradzie notabene w Bawarii a tu mi silnik zaczyna warczec nierówno chodzić (wibrować),zjeżdzam z autostrady zaglądam no tak jakby ucszczelka pod kolektorem pierdzi niemożebnie.Jade upewnic się do serwisu BmW,Niemiec serwisant mówi to co ja se myśle i że mam jechac do Polski bo on niema takiej uszczelki i musiałbym czekać ,to jade. :nienie: Rano rozładowałem towar i jade do mechanika zaprzyjażnionego ale nie ten sam co ostatnio bo niemiał terminu i mówie co i jak a on mi nato ,że zostaw auto i poczekaj w domu ja ci zadzwonie jak bedzie gotowe. :cool2: Zadzwonił ale powiedzieć ,żę to świeca wyjechała z gwintu i rozwaliła cewke nad nia a resztki wpadły na tłok i trzeba zdjąć głowicr i tam takie inne co przy takiej awarii trzeba zrobic. :modlitwa: Ok mówie czyńcie co trza byle szybko bo auto niezbędne ale jak to bywa okazało się ,że głowica ma mikro pęnięcia i przestrzał na kanał wodny i jest do wymiany :mad2: ,mówie dobra ale jak najszybciej się da róbcie.Mineły 2,5 tyg. odbieram fure ,śmiga jak nówka :lol: jade w trase ,śmignąłem 3 tyś jestem w domu.Rano odpalam a tu szarpie i gaśnie ,mówie o k...,lece do mechaników a oni rozrząd się przestawił.Ustawili a przy okazji stwierdzili ,że trza główny napinacz wymienić ten wkręcany z boku korpusu przykrywającego rozrząd.Noi znów extra śmigam 4tyś.W pierwsze święto jade po teściów bo tak mi żona zleca ,tankuje na shell i ruszam a tu brrr...zgasł i nie odpala :jawdrop: .Kolga podjechał zcholował mnie i czekam na koniec świąt ,żeby auto odstawić do warsztatu(MYŚLĄC o przyczynach ,byłem nastawiony na pompe paliwa ).Odstawiam i co się dowiaduje ,żę pękły jakieś sanki od rozrządu i 12 zaworów ssących do wymiany + te sanki i może coś jeszcze w rozrządzie.Panowie prosze o otuche i waszym zdaniem przyczyny zwłaszcza tej ostatniej awarII,czy jest to błąd mechaników czy chca mnie wkręcic ,ze to tak się stało i mam pokryć koszta naprawy.Niewiem co mam myślec jutro mam fure odebrać gotową

podpowiedzcie i poradzcie coś koledzy bo ja jestem laik

pozdrawiam :handshake:

Opublikowano
Ja bym mechanika chyba uducil za to :duh: jak ustawial rozrzad i wymienil napinacz to nie ma bata zeby po tak czasie cos walnelo. To tylko i wylacznie jego wina. Wiem z doswiadczenia ze malo to nie kosztuje takze nie daj sie wysterowac POZDRAWIAM
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano

szczeze współczuje.

A swoją drogą, samochód z włoch :?

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
  • Autor
szczeze współczuje.

A swoją drogą, samochód z włoch :?

a czy to ,że z włoch to jakaś porażka jesli tak to dlaczego?,wytłumacz mi to!!!! :(

Opublikowano

Czytając to forum odniosłem wrażenie że wsród forumowiczów auta z tamtąd cieszą się opinią samochodów zaniedbanych. Sam oglądałem jedną z 2001 roku z bardzo poplamioną tapicerką.

Ale moze to tylko przypadek

Opublikowano
Moja akurat pochodzi z Włoch i co jak co ale środek miała zdbany i prawie nie zniszczony. Malowana była, ale w końću ma juz 15 lat a jeźdzę nią 3...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

auta z wloch sa bardzo czesto w oplakanym stanie trudno liczyc ze byly dobrze serwisowane i ze ktos o nie dbal we wloszech, sporo ich laduje w polsce - powod - tylko i wylacznie niska cena [mimo i z pare osob po drodze do niej doliczyla swoja marze:)]

bez komentarza

pozdrawiam,

darek

ps. jesli jakis warsztat cos naprawia to powinien za to brac odpowiedzialnosc a jesli sie nie znaja to musza placic! nie daj sie naciagnac niech tobie udowodnia ze podczas normalnej ekspolatacji byles w stanie uszkodzic w ten spsoob silnik, przeciez mowiles ze maja robic wszytsko co jest niezbedne!!!

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
Ja kupiłem auto które znałem, nie wyszło najtaniej ale nie załuję.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
stare przyslowie mowi kto tanio kupuje dwa razy kupuje:)
[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

Powiesić mechanika! Źle ustawił napinacz i się zerwał.

A co do aut z Włoch, to oni po prostu nie dbają o samochody. Oczywiście zdarzają się wyjątki, które tylko potwierdzają regułę.

Opublikowano
  • Autor

dziękuje Panowie za opinie.Kupując moje auto było w nie najgorszym stanie,silnik "ideał" wizualnie i osłuchowo.Myśle ,że miałem potwornego pecha.Dziś odbieram auto dzwoniłem wczoraj do zapłaty chcą 2670zl :jawdrop: ale to dlatego ,że kazałem cały rozrzad wymienić i poduszki pod silnikiem,za te dwie ostatnie rzeczy zapłace ale za zawory i robote nigdy :naughty: .Niech tez partycypuja w kosztach.

Łącznie wydałem na wszystkie opisane naprawy ok 7-8 tyś,i mam nadzieje że nakulam troche kilosów po tak potężnej inwestycji.

pozdrawiam

Opublikowano
caly rozrzad z robocizna i poduszki na 2670 ? :) :mrgreen: nie wydaje mi sie :) :roll2: cos za malo cie policzyli :)
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
  • Autor
caly rozrzad z robocizna i poduszki na 2670 ? :) :mrgreen: nie wydaje mi sie :) :roll2: cos za malo cie policzyli :)

to moge się tylko cieszyć,że tak mało. :mrgreen:

Opublikowano

to moge się tylko cieszyć,że tak mało. :mrgreen:

albo martwić gdzie poszli na skróty :mad2: