Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich,jestem nowym forumowiczem i chciałbym prosić kolegów,posiadaczy Bawarskiej marki o podpowiedzi z trapiącym mnie problemem. :doh: Ale do rzeczy,w kwietniu ubiegłego już 2007 roku nabyłem moje e-39 2,8 i turing z 97'-sprowadzone z Włoch.Wszystko było ok do wymiany było tylko w przednim zawieszeniu pare elementów,które są normalną rzeczą w eksploatacji.Po zarejestrowaniu i naprawieniu wszelkich usterek,zmianie opon na nowe :lol: zacząłem moją przygode z marką BMW(nadmienie ,iż auto miało na liczniku 121tyś.ja spodziewałem się ,że jest cofnięte ale nie przeszkadzało mi to ,gdyż stan wizualny wskazuje ,że odkrecone jest niewiele?? :D ).I tak sobie pośmigałem jakieś 40 tyś ,w miedzy czasie padła mi lambda i szczotki w alternatorze+czujnik temperatury ale to pryszcz normalne no i stało się :cry2: .Jade do kolesia ,co robił mi zawsze auta na serwis. Tzn olej filtry to co na okresowym przegladzie i mówie Grześ tak przy okazji wymieńmy świece bo coś jakby obroty falowały i o zgrozo wykręca pokolei a tu na czwartym cylindrze nie idzie ruszyć a jak ruszyło to kawałek i stop bo kolega oznajmia mi ,że świeca się ciągnie bo jakiś d... musiał ją żle wkręcić.No masz a ja rano musze jechac 2 tyś kilometrów.umawiam się ,że tej świecy nie ruszamy a ja za 2 tyg.odstawie do niego auto a on się zajmie tym ,zdejmie głowice i da do zrobienia i tak z 2 tyg zrobił się miesiąc bo to okres przedświąteczny i auto potrzebne do jeżdzenia po towar do Niemiec.I tak jade sobie po Niemieckiej autostradzie notabene w Bawarii a tu mi silnik zaczyna warczec nierówno chodzić (wibrować),zjeżdzam z autostrady zaglądam no tak jakby ucszczelka pod kolektorem pierdzi niemożebnie.Jade upewnic się do serwisu BmW,Niemiec serwisant mówi to co ja se myśle i że mam jechac do Polski bo on niema takiej uszczelki i musiałbym czekać ,to jade. :nienie: Rano rozładowałem towar i jade do mechanika zaprzyjażnionego ale nie ten sam co ostatnio bo niemiał terminu i mówie co i jak a on mi nato ,że zostaw auto i poczekaj w domu ja ci zadzwonie jak bedzie gotowe. :cool2: Zadzwonił ale powiedzieć ,żę to świeca wyjechała z gwintu i rozwaliła cewke nad nia a resztki wpadły na tłok i trzeba zdjąć głowicr i tam takie inne co przy takiej awarii trzeba zrobic. :modlitwa: Ok mówie czyńcie co trza byle szybko bo auto niezbędne ale jak to bywa okazało się ,że głowica ma mikro pęnięcia i przestrzał na kanał wodny i jest do wymiany :mad2: ,mówie dobra ale jak najszybciej się da róbcie.Mineły 2,5 tyg. odbieram fure ,śmiga jak nówka :lol: jade w trase ,śmignąłem 3 tyś jestem w domu.Rano odpalam a tu szarpie i gaśnie ,mówie o k...,lece do mechaników a oni rozrząd się przestawił.Ustawili a przy okazji stwierdzili ,że trza główny napinacz wymienić ten wkręcany z boku korpusu przykrywającego rozrząd.Noi znów extra śmigam 4tyś.W pierwsze święto jade po teściów bo tak mi żona zleca ,tankuje na shell i ruszam a tu brrr...zgasł i nie odpala :jawdrop: .Kolga podjechał zcholował mnie i czekam na koniec świąt ,żeby auto odstawić do warsztatu(MYŚLĄC o przyczynach ,byłem nastawiony na pompe paliwa ).Odstawiam i co się dowiaduje ,żę pękły jakieś sanki od rozrządu i 12 zaworów ssących do wymiany + te sanki i może coś jeszcze w rozrządzie.Panowie prosze o otuche i waszym zdaniem przyczyny zwłaszcza tej ostatniej awarII,czy jest to błąd mechaników czy chca mnie wkręcic ,ze to tak się stało i mam pokryć koszta naprawy.Niewiem co mam myślec jutro mam fure odebrać gotową

podpowiedzcie i poradzcie coś koledzy bo ja jestem laik

pozdrawiam :handshake:

Opublikowano
Ja bym mechanika chyba uducil za to :duh: jak ustawial rozrzad i wymienil napinacz to nie ma bata zeby po tak czasie cos walnelo. To tylko i wylacznie jego wina. Wiem z doswiadczenia ze malo to nie kosztuje takze nie daj sie wysterowac POZDRAWIAM
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano

Czytając to forum odniosłem wrażenie że wsród forumowiczów auta z tamtąd cieszą się opinią samochodów zaniedbanych. Sam oglądałem jedną z 2001 roku z bardzo poplamioną tapicerką.

Ale moze to tylko przypadek

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.
Opublikowano
Moja akurat pochodzi z Włoch i co jak co ale środek miała zdbany i prawie nie zniszczony. Malowana była, ale w końću ma juz 15 lat a jeźdzę nią 3...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

auta z wloch sa bardzo czesto w oplakanym stanie trudno liczyc ze byly dobrze serwisowane i ze ktos o nie dbal we wloszech, sporo ich laduje w polsce - powod - tylko i wylacznie niska cena [mimo i z pare osob po drodze do niej doliczyla swoja marze:)]

bez komentarza

pozdrawiam,

darek

ps. jesli jakis warsztat cos naprawia to powinien za to brac odpowiedzialnosc a jesli sie nie znaja to musza placic! nie daj sie naciagnac niech tobie udowodnia ze podczas normalnej ekspolatacji byles w stanie uszkodzic w ten spsoob silnik, przeciez mowiles ze maja robic wszytsko co jest niezbedne!!!

[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano
stare przyslowie mowi kto tanio kupuje dwa razy kupuje:)
[500 656 500] sprzedam nr - starter GSM idealny dla salonu BMW - 608 BMW BMW czyli 608 269 269
Opublikowano

Powiesić mechanika! Źle ustawił napinacz i się zerwał.

A co do aut z Włoch, to oni po prostu nie dbają o samochody. Oczywiście zdarzają się wyjątki, które tylko potwierdzają regułę.

Opublikowano

dziękuje Panowie za opinie.Kupując moje auto było w nie najgorszym stanie,silnik "ideał" wizualnie i osłuchowo.Myśle ,że miałem potwornego pecha.Dziś odbieram auto dzwoniłem wczoraj do zapłaty chcą 2670zl :jawdrop: ale to dlatego ,że kazałem cały rozrzad wymienić i poduszki pod silnikiem,za te dwie ostatnie rzeczy zapłace ale za zawory i robote nigdy :naughty: .Niech tez partycypuja w kosztach.

Łącznie wydałem na wszystkie opisane naprawy ok 7-8 tyś,i mam nadzieje że nakulam troche kilosów po tak potężnej inwestycji.

pozdrawiam

Opublikowano
caly rozrzad z robocizna i poduszki na 2670 ? :) :mrgreen: nie wydaje mi sie :) :roll2: cos za malo cie policzyli :)
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
caly rozrzad z robocizna i poduszki na 2670 ? :) :mrgreen: nie wydaje mi sie :) :roll2: cos za malo cie policzyli :)

to moge się tylko cieszyć,że tak mało. :mrgreen:

albo martwić gdzie poszli na skróty :mad2:

Błogosławieni, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie ubierają tego w słowa.