Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kujon już to wyjaśniał:

"ogólnie to nie ma znaczenia wielkość felgi (15,17,19 cali) tylko szerokość , w E36 maxymalną bezpieczną granicą jest 8,5 cala ET35 na seryjnych oponach, w E46 będzie bardzo podobnie , ponieważ raczej 90% felg z E36 jest kompatybilna z E46:

Wszystkie BMW mają rozstaw śrub 5x120. I dobierając do swojego patrzysz na szerokość felgi i ET, rozmiar felgi nie jest ważny (tak długo jak pamiętasz żeby dobierać odpowiednio mniejszy profil opony do większej felgi)

A ET to odległość wyrażona w milimetrach pomiędzy osią symetrii felgi a płaszczyzną przylegania felgi do piasty - prościej mówiąc jeśli mocowanie felgi będzie idealnie pośrodku - to ET będzie 0, jeśli bardziej na zawnątrz to ET będzie dodatnie, jeśli do wewnątrz to ujemne. ET występuje zazwyczaj w postaci liczb dodatnich ale zdarzają się felgi z ET ujemnym. . Felga posiadająca mniejszą wartość ET zwiększa rozstaw kół zwiększając tym samym rant felgi. ET dobieramy odpowiednio wraz z szerokością felgi tak by koła nie wystawały poza obrys pojazdu.

ET35 oznacza że mocowanie felgi jest przesunięte 35mm do zewnątrz względem środka felgi. Jeśli się nie myle, po to aby przy niskim zawieszeniu bmw i szerokiej oponie nie wystawała poza obrys samochodu i nie obcierała o błotnik.

W moim samochodzie terenowym gdzie mam podniesione zawieszenie mam felg z minusowym ET -25 - mam dzięki temu większy rozstaw kół i stabilniejsze prowadzenie na zakrętach mimo podwyższonego środka ciężkości.

ufff. ale się rozpisałem.. :mrgreen:

Opublikowano
Taki mały detal, co do wypowiedzi Janusza, nie wszystkie BMW mają rozstaw śrub 5x120 , naszczeście modele o których rozmawiamy go mają :)

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

poszły bodajże za 1800 ,

Powiedz mi masz błotniki zrobione pod takie felgi , czy bedziesz kombinować z jakimś mocnym naciagiem opon ??

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif