Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie,

Posiadam BMW E36, 316 (M43)

Proszę o podpowiedz w diagnozie problemu z falowaniem obrotów silnika na postoju, obroty raz podnoszą się do ok. 1000, a później spadają do ok. 500, wtedy silnik zaczyna się dławić i przerywać, po mocniejszym wciśnięciu gazu silnik wchodzi na obroty, ale jakby delikatnie się zadławi w pierwszej fazie. Jadąc w trasie też występuje podobna reakcja z zadławieniem w pierwszej fazie przyspieszania, podczas jazdy na mniejszych obrotach 2000-3000 przy przytrzymaniu pedału gazu w równym położeniu silnik zaczyna troszkę szarpać (delikatnie pauzując) reaguje natomiast na dodanie mocniej gazu.

Wymieniłem już świece, filtr paliwa, powietrza.

Dodam jeszcze, że posiadam instalacje gazową sekwencyjną (zakładałem niedawno, więc jest to instalacja nowej generacji), ale problem pojawia się zarówno podczas pracy na gazie jak i na benzynie, jednak na benzynie troszkę słabiej.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam

Opublikowano

no.....naprawde moznaby zrobic jakies precyzyjne kompendium wiedzy o falowaniu. sporo osob ma takie akcje :worried:

ja mam cos podobnego: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?p=491577#491577

Z tego co wyczytalem na forum.....sprawdz kilka rzeczy:

- przeplywomierz (odlacz go przy pracujacym silniku i zobacz czy nie zgasnie)

- silnik krokowy (wyczysc...lub jesli mozesz to podmien na chwile na inny - w 100% sprawny)

jesli to nie pomoze.....to szukaj dalej :cry2:

poszukaj na forum takich fraz: "silnik krokowy" i "przepływomierz", oraz "falowanie". Na pewno znajdziesz cos dla siebie :wink: (ja znalazlem az za duzo)

Opublikowano

witam panowie proponuje jeszcze zajrzec w zaplon ;)

jesli co sie zdarza, czujnik polozenia walu troche sie zabrudzil to ma prawo czasem zle sie zliczac na obrotach

Opublikowano

sprawdz uszczelnienia silnika...moze powitrze gdzies lapie? powodow falowania sa tysiace:)

musisz sie zaglebic wtemat i po kolei wykluczac mozliwosci az trafisz w sedno...pracochlonne ale w koncu to dla dobra twojego i buni:)

pzdr,kuba:)