Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiem, że było wiele na ten temat, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie.

1. Co może być przyczyną nie świecenia kontrolki oleju podczas uruchamiania silnika w e46 320d?

2. Jak przeprowadzić test zegarów w e46?

Próbowałem to robić, ale żadna ze wskazówek nawet nie drgnie...

Dzięki za pomoc.

Opublikowano
...brak cisnienia oleju...

Jeśli lampka nie świeci to ciśnienie ok... ale jesli podczas uruchamiania to żaróweczka lub czujnik ciśnienia oleju.

Z tego co piszesz to lampka nie świeci wogóle... ??

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

test zegarów:

przekręć kluczyk w pozycję 2, nastepnie przytrzymaj lewy przycisk w zegarach i przełącz na funkcję nr 2

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
test zegarów:

przekręć kluczyk w pozycję 2, nastepnie przytrzymaj lewy przycisk w zegarach i przełącz na funkcję nr 2

Nacisnij i trzymaj przycisk, przekręć na poz. 2, jak się pojawi napis test to puszczasz i klikasz ponownie aż będzie test 2 i naciskasz ponownie.

Kontrolka świeci czy nie?

Jak świeci to na czerwono czy żółto?

Pisałem już chyba o tym zobacz w linku poniżej.

Opublikowano

Kontrolka nie świeci wcale podczas uruchamiania silnika :cry: jeśli chodzi o kolor to wiem, że pomarańczowy to zbyt niski poziom, a czerwony to brak ciśnienia. U mnie nie świeci się wcale... Co do testu to robiłem już wcześniej dokładnie tak jak piszecie. Tyle, że podobno prędkościomierz i obrotomierz powinien przejść po skali, a u mnie nic...

P.S. Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kontrolka nie świeci wcale podczas uruchamiania silnika :cry: jeśli chodzi o kolor to wiem, że pomarańczowy to zbyt niski poziom, a czerwony to brak ciśnienia. U mnie nie świeci się wcale... Co do testu to robiłem już wcześniej dokładnie tak jak piszecie. Tyle, że podobno prędkościomierz i obrotomierz powinien przejść po skali, a u mnie nic...

P.S. Dzięki chłopaki za zainteresowanie tematem!

Nie tylko prędkościomierz ale i między innymi kontrolka od oleju - tak więc tu ten test byłby narzędziem diagnostycznym w Twoim przypadku.

http://img186.imageshack.us/img186/4972/e46210420070018oo3.th.jpg

Opublikowano
Chciałbym podpiąć się do tematu czasami zdarza mi się że po odpaleniu na 2-3 sek pali mi się czerwona kontrolka oleju z tego co czytam to brak ćisnienia więc mam już się niepokoić czy tak jest normalnie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chciałbym podpiąć się do tematu czasami zdarza mi się że po odpaleniu na 2-3 sek pali mi się czerwona kontrolka oleju z tego co czytam to brak ćisnienia więc mam już się niepokoić czy tak jest normalnie?

Ja osobiście tego u siebie jeszcze nie zaznałem ;) ale dostałeś odpowiedź w przez siebie założonym wątku, że normalne w mrozy.

Tak na zdrowy rozum to może tak być, że ten olej zmarznięty dłużej sie upłynnia i daje ciśnienie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No i się stało i u mnie.

Po kilku godzinny staniu pod chumrą przy odpalaniu zaświeciła mi się kontrolka czerwona od ciśnienia oleju.

Jak to już większości dotyczy to tylko widać, że tak ma być no i że mrozy idą :D.

Opublikowano
Witam i ogólnie chciałem sie z Wami przywitac, ponieważ to moj pierwszy post na forum. Od 2 miesiecy jestem posiadaczem e46 328. Przesiadłem sie z hondy accord do gebelsa i myslałem, ze sie zawiode - ale jednak stało sie inaczej . Mimo wszystko. Jeżeli chodzi o kontrolke oleju. Mam podobny problem. Mianowicie , przy odpalaniu silnika - kontrolka oleju (kolor zielony) swieci przez kilkanaście sekund. Olej z filtrem wymieniłem. Generalnie auto ma przejechane jakies 104tys mil (około 170tys km). Z tego co słyszałem, to trzeba by zresetowac CPU, ze niby przeglada zrobiłem czy cus. Dajecie rade o czym mowie ? Czy nie bardzo ? Poza tym, ostatni serwis w BMW moja bunia miała przy 103tys km. Hmmm martwic sie , czy dalej slizgac ? Ogólnie to to bardzo sympatyczne autko.Prosze o pomoc :) wyciągnijcie mnie zza kołka bo sie najeździc nie moge !!!:) pozdrawiam.
Opublikowano
elvisGT myślę, że chętnie Ci ktoś pomoże, ale napisz najpierw o co konkretnie chodzi. Jaka zielona kontrolka od oleju??? :jawdrop: W żadnym samochodzie takiej nie ma! Jeśli chodzi o serwis to napewno warto. Najważniejsze jest to jak była wcześniej traktowana (oby nie katowana).