Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam kłopot, mianowicie po przejechaniu kilku km na gazie i jadąc około 70km na 4 biegu samochód zaczyna zrywać, spadają mu wolno obroty do niemal zera, jest tak przy pełnym baku - jadąc na benzynie problem nie występuję...czy może to być wina rozregulowanego układu czy też coś innego...? Mój drugi kłopot wygląda tak, że ubywa mi dość szybko płynu z chłodnicy...po przejchaniu kilku km wskazówka wychyla się na czerwoną kontrolkę...do tej pory utrzymywała się zawsze w połowie...gdzie może być przeciek...czy należałoby wymienić całą chłodnicę...? Martwi mnie też pasek klinowy, ponieważ, gdy zapalam samochód lekko świszczy...potem ustaje...czy jego także muszę już wymienić...? Czasem też autko nie chce mi od razu zapalić...trochę "rzęzi" i dopiero zaskoczy...jeden z mechaników stwierdził, że to wina świec...Jestem trochę zielony, więc proszę pomóżcie w miarę możliwości...ile kosztowałaby wymiana tych elementów...Może ktoś z Was mógłby mi polecić jakiś godny zaufania serwis w okolicach Krakowa, Żywca... :(
Opublikowano
z gazem do gazownika na regulacje...nie piszesz kiedy miales gaz zakladany bo moze ci slabo skrecili na wezach dlatego masz gdzies wyciek...musisz go zlokalizowac...pasek do wymiany..moga byc tez swiece do wymiany...zapalaj zawsze na benzynie :norty:
Opublikowano

Według mnie,

1. Gaz - musisz jechać gdzieś gdzie gaz zakładają i podłączyć się pod komputer. Może jakieś błędy ci wyskoczą a speco będzie wiedział co się dzieje.

2.Chłodnica - no to chyba oczywiste podjedź gdzieś na kanał i posprapwdzaj z czego leci. Może jakiś przewód ci puszcza.

3. Świece - wyjdą cię około 100 złotych. Warto wymienić jeśli dużo już przejechałeś na gazie.

Opublikowano
cześć.jedziesz na gazie, spadają obroty, przełaczasz na benzyne, ale niewiele pomaga - tak się dzieje, jak ubyło ci płynu i zamarzł parownik gazu(nawet jak wskazówka na czerwonym)
ONLY ANIA, ONLY BMW
Opublikowano
cześć.jedziesz na gazie, spadają obroty, przełaczasz na benzyne, ale niewiele pomaga - tak się dzieje, jak ubyło ci płynu i zamarzł parownik gazu(nawet jak wskazówka na czerwonym)

Hej, Na benzynie właśnie "śmiga"...problem występuję tylko przy gazie...on zapala mi na benzynie...kontrolka świeci i po chwili, lub po przekroczeniu 2tyś obrotów przełacza automatycznie na gaz. Kilka godzin temu dolałem do połowy płynu do chłodnicy...przejechałem z 6 km do domu na spokojnie a jak wjeżdzałem do garażu zaświeciła się kontrolka od temperatury - gdy podniosłem mu maskę po chwili i odkręciłem chłodnicę płynu ubyło, ale nie zauważyłem wycieku.

Opublikowano

a oleju nie przybyło? nie zrobiło się masło? jak zaczyna słabnąć na gazie to zobacz, czy parownik jest oszroniony

o miejscach ubytku płynu poszukaj :search:

ONLY ANIA, ONLY BMW
Opublikowano
Dla wszystkich zainteresowanych tematem...prawdopodobnie przyczyną kłopotów z gazem była chłodnica..okazało się, że była uszkodzona gdzieś u spodu, po jej wymianie napiszę, czy problem nadal występuję - być może komuś się to kiedyś przyda :wink: Dzieki wszystkim za rady :wink: P.S: mógłby ktoś polecić mi jakiś dobry sklep z częsciami samochodowymi do BMW 316 E36 w Krakowie...muszę jutro dostać tą chłodnicę w miarę rozsądnej cenie i najlepiej nową, bo mój mechanik znalazł jakąś za 450zł w mojej okolicy, ale sam przyznał, że to chyba przesada i żebym sam się rozejrzał...
Opublikowano

nie przegrzewaj silnika bo trafi go jasny szlak i pioruny jasniste, siarczyste...

w zime na gaz jesli mozesz i jest to uzaleznione od ciebie przelaczaj w momecie rozgrzania silnika( aby unikac zamaraznia reduktora-dzieje sie tak jak plyn ma mala temperature a ty dajesz " buta")

Opublikowano
Dla wszystkich zainteresowanych tematem...prawdopodobnie przyczyną kłopotów z gazem była chłodnica..okazało się, że była uszkodzona gdzieś u spodu, po jej wymianie napiszę, czy problem nadal występuję - być może komuś się to kiedyś przyda :wink: Dzieki wszystkim za rady :wink: P.S: mógłby ktoś polecić mi jakiś dobry sklep z częsciami samochodowymi do BMW 316 E36 w Krakowie...muszę jutro dostać tą chłodnicę w miarę rozsądnej cenie i najlepiej nową, bo mój mechanik znalazł jakąś za 450zł w mojej okolicy, ale sam przyznał, że to chyba przesada i żebym sam się rozejrzał...

zobacz tu...http://www.chlodnice.bydgoszcz.pl/...tez wysylkowo

oraz tu...http://sklep.intercars.com.pl/.

Opublikowano
Spokojnie Panowie :), nie jestem aż tak zielony by zakatować mój nowo kupiony samochodzik...przejechałem nim tylko do mechanika i to tak delikatnie, że wskazówka nawet do połowy nie doszła..raz mi się tylko przegrzal, ale to na moment, bo musiałem go pod górkę podprowadzić. Problem prawdopodobnie tak rozwiąże, że jakoś naprawię ten zbiorniczek wyrównawczy, bo na jego spodzie jest peknięcie - kolega po sąsiedzku tak samo rozwiązał taki sam kłopot ze 2 lata temu i jest ok:) Ale oczywiście respect za pomoc wszystkim.