Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich,mam pytanie,czy ktos moze wie jaki jest typ pompy cieczy chłodzącej w 520i '88 rok produkcji,silnik 2000i 12 zaworow,aluminiowa pokrywa głowicy,lub jesli ktos wie czy jest taka na allegro to prosiłbym o link to tej aukcji,pilne pliss,pozdrawiam.
Opublikowano
Witam wszystkich,mam pytanie,czy ktos moze wie jaki jest typ pompy cieczy chłodzącej w 520i '88 rok produkcji,silnik 2000i 12 zaworow,aluminiowa pokrywa głowicy,lub jesli ktos wie czy jest taka na allegro to prosiłbym o link to tej aukcji,pilne pliss,pozdrawiam.

sprawdz tu...http://bmwfans.info/original/ :P

Opublikowano

Ja mam m20b25 i wczoraj wyciągałem pompę wody.

Jest raczej na pewno taka sama jak do ciebie do 2.0.

Kupujesz tylko nową.

Ja w intercarsie płaciłem jakoś 160zł za SKF.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano

A miales kiedys w reku klucz, mlotek i wkretak? Jak tak, to nie powinienes miec problemu. Ale jest troche zabawy i trzeba zwrocic uwage na pewnie rzeczy. Na poczatku, zlewasz wode z chlodnicy. Pozniej wszystko powoli odkrecasz( visko, weze, obudowe paska rozrzadu, kopulke, palec). Pozniej okrecasz pompe wody i uwazasz na srube ze sprezyna. Ta sruba to napinasz paska rozrzadu, zapiera sie o pompe wody wlasnie. Jak tego nie wsadzisz to kaplica. Jak juz wyjmiesz pompe, oczyszczasz dokladnie miejsce po niej, odtluszczasz itp. Bedzies sobie musial dociac uszczelke, albo na sam silikon, ja zlozylem na to i to. Zwracasz uwage na napiecie paska, czy sie nie poluzowal, w razie czego poprawiasz, zakladasz pompe z ta sruba(napinaczem). Zakrecasz sruby, czekasz az silikon zaschnie. Skladasz wyszstko ladnie i odpowietrzasz uklad.

Troche tego jest niestety, ja to tak pobieznie napisalem troche. Osobiscie robilem to z przerwami przez caly dzien, ociagajac sie i robiac wszystko dokladnie. Ale da rade zrobic to w pare godzin, z tym, ze napewno nie za pierwszym razem.

Pozdro

Opublikowano
Dzieki za instrukcje,bo wprawdzie miałem w reku rozne narzedzia i swoje autko zawsze sam naprawiam,ale z pompa mam pierwszy raz do czynienia,dlatego chciałem troche sie dowiedziec,pozdrawiam.