Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko. Posiadam BMW E60 530D i wyswietlka mi na komputerze ze za 3000 km powinienem wymienic PARKTIFILTER. Czy to oznacza wymiane jakiegos filtra? Mozna to zrobić w normalnym zakladzie mechanicznym czy wylacznie w ASO? Prosze o pomoc,pozdrawiam

Opublikowano
Według BMW trwałość tego filtra to ok. 21000km. Nie sprawdzałem tego, ale czy nie da się tego wykasować tak jak inspekcji olejowej. Bo jeżeli auto jeździ normalnie to ja bym się tym nie przejmował.
Opublikowano
filtr ten można regenerować, , jest to filtr w którym odkłada się sadza, żeby działał ponownie trzeba go oczyścić z tej sadzy, sa firmy które regeneruja te filtry robia to płuczać go woda pod cisniemiem,
Opublikowano

W grupie VAG jest możliwe oczyszczanie tego filtra za pomocą diagnozy wbija się odpowiedni login przechodzi odpowiednia procedurę i z reguły wszystko gra. Co do bmki to trzeba się zagłębić w dokumentacje z Aso, być może da się to załatwić za pomocą adaptacji diagnozą np. GT1. bo zasada działania filtra w obu przypadkach jest taka sama.

W zasadzie to ten filtr sam jest oczyszczany co jakieś 500km jest wtryskiwana dodatkowa porcja paliwa i zmieniany kąt wtrysku celem zwiększenia temp za turbiną i wypalenia cząstek sadzy. Nie znam nikogo kto by to regenerował, chyba że jak już na niego przyjdzie czas to się go wymienia, ale według mnie nie znaczy to definitywnie że jak się zaświeci przypomnienie na wyświetlaczu to trzeba szykować całą masę dudków na jego wymianę.