Skocz do zawartości

[ E39 ] autom. skrzynia dziwny dzwięk przy stałej prędkości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przy stałej prędkości przy delikatnym obciążeniu np jazda 50 km/h lekko gaz i pod górkę czasem wydobywa się dzwięk tak jakby się przez kałużę przejeżdżało.

Znajomy, który miał ten sam problem był aż w Berlinie na wymianie oleju w skrzyni biegów (bo tylko tam wiedzieli jak to się robi, że się podgrzewa do odpowiedniej temperatury i trwa to 3,5h a u nas każdy chciał to zrobić w 40 minut) miał wymieniony taki wodzik w skrzyni w kształcie kamertonu. Podobno na nim był luz i stąd ten dźwięk. Służy to, do włączania różnych systemów w skrzyni. Czy ktoś z Was z automatyczną skrzynią biegów spotkał się z czymś podobnym ? Czy ktoś jest w stanie rozebrać mi skrzynię i wymienić mi to urzadzonko ? U znajomego po tym zabiegu jak ręką odjął. Dźwięk rozpoznał bardzo szybko.

Pozdrawiam

Tjw

Opublikowano
Znajomy, który miał ten sam problem był aż w Berlinie na wymianie oleju w skrzyni biegów (bo tylko tam wiedzieli jak to się robi, że się podgrzewa do odpowiedniej temperatury i trwa to 3,5h a u nas każdy chciał to zrobić w 40 minut)

Pierwsze słyszę, ale to niezła historia :norty:

Co do skrzyni -

Stefurak Maciej Automatczne Skrzynie Biegów

Poznań, ul. Dąbrowskiego 481, tel. 061 6659245

Znam ludzi którzy przywożą mu samochody z Niemiec. Fakt. Lublin daleko ale warto.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

Dokładnie...

A jesteś pewien że to ze skrzyni?Czasami może sie wydawać ze to z kądś tuż obok a w rzeczywistości co innego.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Ciekawe do czego dokładnie służy ten "kamerton".Może pada sprzęgło hydo-kinetyczne to łożysko na tych wahadłach.Ja u siebie je słysze czasami przy pewnych predkościach :cry2: .Pomału szykuje sie do zakupu sprzegła.Najlepiej to podjechać do jakiegoś Asa od ASB bo to wcale mie musi być skrzynia tylko sie przenosi na nią.
Opublikowano

Witam

Znajomy dokładnie rozpoznał ten dzwięk u mnie i to w sumie nie jest bajka, bo zrobił 1000km i porobił zdjęcia. Jeździ BMW 7 z silnikiem 3,5 V8 i ma dokładnie taką skrzynię jak ja. Wymienili mu ten wodzik i olej podgrzewając go do konkretnej temperatury. Teraz jak ręką odjął. Osobiście nie mam kasy na taki wyczyn chociaż też chętnie bym tam pojechał....

Pozdrawiam

Tjw

Opublikowano

Poprawka: Ta temperatura jest potrzebna do rozebrania skrzyni. Można ją wtedy rozebrać na atomy. Żeby wszystko się złożyło idealnie jak w fabryce to musi być robione w tej temperaturze.

Pozdrawiam

Tjw

Opublikowano
Poprawka: Ta temperatura jest potrzebna do rozebrania skrzyni. Można ją wtedy rozebrać na atomy. Żeby wszystko się złożyło idealnie jak w fabryce to musi być robione w tej temperaturze.

Pozdrawiam

Tjw

Tearz wiem dlaczego wszyscy chodzili u kolegi w warsztacie w kąpielówkach... Tak gorąco było..... :norty:

Kolejna rewelacja :duh:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
witam nie róbcie sobie jaj z czyjegoś problemu a ile masz przebiegu bo moja bunia ma 375 tyś i narazie nic takiego się nie dzieje a z tym berlinem to pszesada u nas też są wyspecjalizowane warsztaty
Opublikowano

u nas w warsztatach jak narazie nie mają pojęcia co to jest.... Byłem już chyba w 10 i w jednym powiedział, że mogą mi wszystko po kolei wymieniać wtedy zobaczy co to jest...

Twoja bunia ma taki przebieg dlatego, że jest bunią i jest tak wykonana jak jest. Rozebranie tak dobrej konstrukcji skrzyni biegów, która robi takie przebiegi wymaga dokładności i stworzenia takich warunków jak w fabryce.

Kolega co się śmieje z kąpielówek... nie wiem czy wiesz, ale można się wkurzyć już jak się jeździ po tylu zakładach i nie wiedzą skąd ten dźwięk, dopiero go rozpoznaje znajomy, który wrócił z Niemiec... Wiedział co to po przejechaniu 500m.

Pozdrawiam

Tjw

Opublikowano

Niemcy to cwany naród. Doskonale wiedzą co robia. Nie neguje napraw zgodnie z technologią, ale każde przedłużenie naprawy w stylu "podgrzewania", ogrzewania itp, bo to musi długo trwać, 3,5 godziny a najlepiej zeby trwało cały dzień ma odzwierciedlenie w rachunku. Roboczogodzina jest kosztowna i żeby zarobić, musi ich być dużo.

Wiem jak sie olej w skrzyni wymienia, i nie chodzi tu o żadne podgrzewanie, tylko systematyczne uzupełnianie. Silnik musi pracować, żeby ci olej na głowę nie wyleciał, bo jak zgasisz, pompa w skrzyni staje - oleju jest ponad korek. Dlatego też podczas napełniania skrzyni olej bedzie rozgrzany i w tej formie stan musi być "pod korek".

Zresztą są na forum PDF z instrukcją wymiany oleju.

Skrzynie automatyczne nie wymagają laboratoriów NASA, to są wytrzymałe elementy. Oczywiście warsztat specjalizujacy sie w skrzyniach nie może mieć "piaskownicy" na stole. Powinny być specjalnie "myjnie" do części skrzyń i generalnie wymagany jest spokój i doświadczenie. Znam taki warsztat i byłem pod wrażeniem jak pracują, owszem jest tam ciepło, ale o podgrzewaniu skrzyni do rozbiórki lub poskładania pierwsze słyszę.

Zadzwoń pod numer który podałe Ci powyzej, poproś z szefem i powiedz w czym masz problem.

QUATTRO

Diesel ? No thanks....