Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem polega tylko jak silnik zacznie osiągać normalną temp.pracy - zaczyna się to od powiedzmy ćwierć wychylenia wskaźnika temperatury.

Na zimnym silniku słychać tylko tykanie wtryskiwaczy , zaś na ciepłym równomierne grzehotanie na wolnych obrotach które ustaje (zanika lub nie jest słyszalne) w miarę łagodnego wzrostu obrotów.

Grzechotanie jest z okolic rozrządu - vanosa.Nawet rozmawiałem w tym temacie i powiedziano mi że grzechocze układ vanosa i oprócz wartości akustycznych niczym poważnym to nie grozi.

Proszę o zdanie jeżeli ktoś się z czymś takim spotkał.....

Opublikowano

W pytaniu sam dałeś sobie odpowiedź, niestety Vanos po przebiegu powyżej 200 tys km wydaje taki grzechoczący dźwięk, ale nie ma się czym przejmować tylko jeździć.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja kiedyś w e34 też to miałem.

Jeśli zdecydujesz się na wymianę w grę wchodzi tylko nowy ok 1500 dla e 34.

Ja wymieniałem 2 razy bo chciałem zaoszczędzić na używce i po 20tkm znów zaczął pukać :(

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano

Tak - tylko widzisz przegladałem forum i podobno w silnikach M50 jest to podobno prosta i w miarę nie droga sprawa - wymienia się jakieś podkładki ew.ślizg łańcucha?

W związku z tym moje konkretne pytanie.

Czy już ktoś robił to w silnikach M60 M62?

Jakie koszty i co konkretnie tam się wymienia?

Proszę też o jakiś namiar na ręce które to zrobią i nie skaleczą mnie i mojego zacnego auta.

P.S>Wiem już że z tym podobno można jeździć ale nie po to kupowałem BMW i dbałem o nie abym się teraz wkur..... i wsłuchiwał w silnik który pracuje jak w Tico :nienie:

Dziękuję wszystkim za ewentualne mądre podpowiedzi i Wesołych miłośnikom biało-niebieskiego śmigła życzę :dance:

Opublikowano
W M60 nie ma Vanosa, jest dopiero w M62 i to bodajże od 98 roku produkcji. Musisz wymienić całe Vanosy na nowe, do M62 nie występuje żaden zestaw naprawczy tego elementu.