Skocz do zawartości

Interfejs diagnostyczny - dziwny przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem sobie ostatnio taki interfejs: http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=86

W moim BMW E46 diagnozuje wszystkie systemy bez problemu. W BMW mojego brata E36 z 1993 roku silnik 1.6 M40 jest problem. Kiedy podłączę interfejs do laptopa przez przejściówkę USB na COM to diagnozuje wszystko oprócz silnika (ABS, AIRBAG). Gdy podłączam do komputera stacjonarnego przez COM to diagnozuje silnik. Dlaczego tak jest (teoretycznie ustawienia portu są takie same). Chciałbym móc diagnozować z komputera stacjonarnego wszystko (w złączu diagnostycznym nie ma pinu 17).

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam -> a jakiej przejściówki używasz? Poprostu COM <-> USB czy kontroler PCMCIA?

Będę wdzięczny za odpowiedź bo podłączając do laptopa na COM też tylko silnik diagnozuje w E36!!! Byc może jest to rozwiązanie dla posiadaczy E36!

Opublikowano

panowie po pierwsze te interfejsy nie działają na przejściówkach usb->com jesli zadziałają to nie łaczą sie ze wszystkimi modułami, najlepszym rozwiązaniem jest fiyczny port com rs232, lub ewentualnie karta pcmcia która jest sprzetowa czyli posiada sterowniki pod dos, na express card też nie będzie działać bo jest to rozwiązanie programowe czyli działa jak zwykła przejściówka.

Najlepiej fizyczny com, winxp, powyłączane wszystkie antywirusy, firewalle, programy do komórek, napięcie w złączu minimum 12,5V, program z pewnej strony który wiemy że działa carsoft 6.1.4 lub 6.5 w zależności od interfejsu który posiadacie i wtedy możemy diagnozować spokojnie swoje BMW, tylko nie oszukujmy się tego co serwis tym nie zrobimy podstawowe rzeczy, odczyt kasowanie błedów odczyt parametrów jeżeli nasz samochód posiada sterownik cyfrowy a nie analogowy, chodziaż zdarza sie że nawet na cyfrowym nie zawsze odczyta live data.

:mrgreen:

Opublikowano
panowie po pierwsze te interfejsy nie działają na przejściówkach usb->com jesli zadziałają to nie łaczą sie ze wszystkimi modułami,

Kolego w tym miejscu sie z Tobą nie zgodzę, często bawiłem sie tym interfejsem i zarówno na rs jak i na przejściówce i wszystko działa tak jak powinno.

Opublikowano
Kolego w tym miejscu sie z Tobą nie zgodzę, często bawiłem sie tym interfejsem i zarówno na rs jak i na przejściówce i wszystko działa tak jak powinno.

nie chcę będę się sprzeczał, ale powiem tylko z doświadczenia że przejściówki nie zdają egzaminów, jeśli u Ciebie jest ok i to działa to naprawdę powinieneś być szczęśliwy

Pozdrawiam :8)

Opublikowano

Kolega szsemla napisał wyraźnie, że na RS323 (COM) łączy się tylko z silnikiem... U mnie jest tak samo! To znaczy, że jest jakas reguła! Także staraj się nie negować i powtarzać tego co w innych tematach o interfejsach. Jak juz przyjdzie przejściówka na USB napiszę, czy rzeczywiście NIE działa...

Pozdrawiam