Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

respect koledzy!!wiem ze jest dokładna instrukcja zakładania halogenów do modelu e34....lecz ona mi duzo nie pomoże..chciałbym tylko rozwiać wszelkie wątpliwości więc licze na waszą fachową pomoc...do rzeczy....

zakupiłem dzis na allegro halogeny do mojej bawarki z gładkim szkłem.....

a w zwiazku z tym ze moja bawarka nie jest wyposażona fabrycznie w halogeny mam kilka pytań....

wiązke przewodów juz znalazłem razem z kostkami..takze "prąd" jest

teraz pytaniai:

1.jakie żarówki są stosowane w halogenach (h1?)

2.wiem że trzeba zaopatrzyć sie w przełacznik świateł..ja mam tylko jednostopniowy do świateł przeciwmgielnych..ale czy to jest koniecznie zakładanie przełacznika dwustopniowego??nie moga halogeny włączyc sie z przeciwmgielnymi??

3.wyczytałem też że trzeba zaopatrzyć sie w przekaznik..lecz moja skrzynka z przekaznikami tuz pod szybą rózni sie od skrzynki w której tomek pokazał gdzie załozyc ów przekaznik ....ja mam e34 z 1993 roku i akurat mam tylko jedno wolne miejsce na przekaznik

...czyli reasumujac jakie kroki podjelibyście w moim przypadku??pozdrawiam i wesołych świat zyczę;) :hand:

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif

Babcia z duszą nastolatki:)

Opublikowano
BMW ma zazwyczaj przygotowanie pod dodatkowe wyposazenie. Np kostki w słupkach do elektrycznych szyb tylnych jesli masz przednie i montaz polega na zmianie przełacznika na 4 szyby i podpieciu kabli. Ciekawe czy nie wystarczy namierzyc kostek i wymienic przełacznika...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
...ja mam tylko jednostopniowy do świateł przeciwmgielnych..ale czy to jest koniecznie zakładanie przełacznika dwustopniowego??nie moga halogeny włączyc sie z przeciwmgielnymi??

...

Jako że, przednie halogeny można mieć włączone nie tylko podczas mgły (tak jak to jest z tylnymi) lepiej nie podłączaj przednich i tylnych do jednego włącznika, bo np. podczas jazdy w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza, ale po krętych drogach i np. przed innym pojazdem, chcąc korzystać z przednich halogenów, będziesz jednocześnie oślepiał kierowcę z tyłu – co jest już niedozwolone.

Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Tylne światła przeciwmgielne służą do tego, aby nasze auto było wcześniej dostrzeżone w warunkach zmniejszonej widoczności. W innych przypadkach rażą kierowcę, który jedzie za nami.

...

Pozdrawiam :)

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano
Tym bardziej ze byc moze wystarczy tylko zmienic przełacznik.

Dokładnie… Ja też na to liczę, gdy będę chciał założyć u mnie halogeny (instalację z kostkami też mam doprowadzoną do zderzaka)

Pozdrawiam.

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

hehe....dlaczego mnie pytasz o to czy sa zarówki w halogenach :lol:

banalne pytanie....oczywiście że sa i że są sprawne.....

.....juz doszedłem do "finału"...jak sie okazało drodzy koledzy wina tkwiła w wyłączniku dwustopniowym..poprostu był uszkodzony..zamieniłem na inny włacznik i halogeny świecą :wink:

dziekuje wszystkim za "ruszenie" tematu i wszystkim życze zdrowych i wesołych świąt!!!!!

pozdrawiam!!

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif

Babcia z duszą nastolatki:)

Opublikowano
hehe....dlaczego mnie pytasz o to czy sa zarówki w halogenach :lol:

banalne pytanie....oczywiście że sa i że są sprawne....

Często banalne sprawy przeszkadzają w działaniu czegoś, a o oczywistych rzeczach człowiek potrafi najbardziej zapomnieć – pewnie to miał na myśli TSA55.

A poza tym, dobrze wiedzieć, że jednak w tak prosty sposób da się powołać halogeny do działania.

Pozdr.

moje BMW (the SILVERY)

podpis.png

Opublikowano

To raczej mało prawdopodobne, żeby nie było miejsca na przekaźnik :doh: . Nie sprawdzałem jak jest u mnie, ale może powinieneś poszukać przekaźnika, który teraz załączał tylne światła przeciwmgłowe. Być może wystarczy go wymienić, a może musisz do skrzynki wpiąć jeszcze bezpiecznik :?: Po prostu poszukaj odpowiednich styków w skrzynce bezpieczników.

Pozdrawiam

A wszystko to przez REKINA ;-)