Skocz do zawartości

Problem z gasnacym BMW e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opisze swoja historie i moze ktos bedzie w stanie mi pomoc.

Jestem swiezo upieczonym posiadaczem e39 523i z 1998roku wersja w kombi z ksenonami. Auto stalo u handlarza jakis miesiac moze wiecej , gdy podlacze kablami napiecie z innego akumulatora to auto odpali i moge jezdzic ,(przygasa generalnie wszystko co sie wcieci , cos w stylu lekkiego falowania , lacznie ze swiatlami , oprocz ksenonow) ale gdy zgasze auto to juz koniec nie moge go ponownie odpalic a jak przekrace kluczyk to swieci sie tylko czerwony akumulator i olej. Przejechalem jakies 50km trwalo to moze 30-40min dojechalem do miejsca gdzie bede nocowal zaparkowalem auto i zgasilem ale ponownie juz nie odpali.

Mam pytanie czy z akumulatorem juz koniec / calkowicie sie rozladowal ?

czy moze problem lezy gdzie indziej ?

Auto ma sporo bajerow i pewnie potrzebuje sporo mocy i nie wiem wlasnie czy kilkugodzinne ladowanie go cos da czy raczej kupic nowy akumulator ?

Gorzej bedzie jak kupie nowy i dalej bedzie jakis problem z elektryka ...

inna spraw to jak moge naladowac ten akumulator i ile to trwa ???

z gory dziekuje za wszelkie sugestie , troche sie boje wyruszac w dalsza trase autem w takim stanie ... :(

Opublikowano
  • Autor
Jesli po 30 min. jazdy nie zapalił to albo nie ma ładowania albo bateria padła.

hmm ... tez mi sie wydaje ze to aku , przejechalem gdzies okolo 30-40 min

ale mysle, ze w tym czasie by sie podladowal ...

wiec kupno nowego nieuniknione .... a znasz moze przyblizony koszt akumulatora do e39 523i ?

Opublikowano

sprawdz czy czasem aku nie jest od nowosci ten sam - ja kupujac e39 z 99 w 2007 trafilem na oryginalny wiec mimo ze odpalal wymienilem na nowy - nie ma co ryzykowac ze ci padnie w najmnie odpowiedniej chwili

polecam centre

pozdr

Opublikowano
  • Autor

...coraz bardziej sie przekonuje do kupna nowego ale nie wiem czy w niemczech nie przeplace dwokrotnie , nie znam cen w PL ...

jaki dokladnie model bedzie ddpowiedni do mojego auta (e39 523i) ?

btw; zaraz biore latarke i sie dowiem jaki mam ...

Opublikowano

witam!

Na początek sprawdziłbym klemy i połączenie "-" z nadwoziem.Może tu tkwi problem. Kolega miał kiedyś podobny problem i okazało się,że miał padaczkę rozrusznik,który robił zwarcie.Też mu przygasało wszystko po przekręceniu kluczyka ,a rozrusznik nie odezwał się.

Ładowanie możesz sprawdzić testem nr09 w ukrytych funkcjach OBC. Oczywiście na uruchomionym silniku.

Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do "zdrowia". :lol:

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
po pierwsze podjedz do jakiegos elektryka, albo tam gdzie wymieniaja aku i w ciagu paru sekund sprawdzi Ci jego stan i czy jest ładowanie i wszystko bedzie jasne, ja mam w 520i 70 Ah , na dzis koszt to ok 400 zł
Opublikowano
  • Autor

... dzieki za rady ...zastanawialem sie tez nad kupnem uzywanego jakiegos plus kable i jak zgasnie gdzies na trasie to podladuje ....

ale raczej skorzystam z rad i podjade jutro gdzies gdzie wymieniaja i moze cos ustala ... a jak w PL kosztuje w okolicach 400pln to nie ma sie co zastanawiac czy tam czy tu bo tu (niemcy) sa w okolicach 100eur (360pln)

inna sprawa , odbiegajac troszke od tematu to ze radyjko wogole sie nie wlacza ,,,, moze odlaczone kable gdzies albo zmarło :( co myslicie o tym ?

Opublikowano
No co ty!!! Nawet rydzyka nie ma? :jawdrop:
Opublikowano
  • Autor
No co ty!!! Nawet rydzyka nie ma? :jawdrop:

noo ... chyba ze mu nadajnik (ten pod Hamburgiem) wyłączyli ;)

Opublikowano
Radio może się nie włączać właśnie z powodu padającego akumulatora / ładowania. E39 jest na tyle "inteligentną" maszyną, że jak z w/w są problemy, to odcina sobie po kolei, to co zabiera trochę prądu. Wiem, bo w te wakacje stanąłem 15 km od miejsca zakwaterowania nad naszym morzem i jechałem z palącą się kontrolką ładowania przez około 150km, a w tym właśnie czasie po kolei odcinał urządzenia zabierające prąd, radio było w tym również o ile sobie dobrze przypominam, napewno wyłączył klimę z nawiewami, podświetlanie licznika też i radio chyba też. Najpierw rozwiąż problem z akumulatorem/ładowaniem i dopiero sprawdź, co działa, oczywiście nie wspominam o sprawdzeniu bezpieczników.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
  • Autor
Radio może się nie włączać właśnie z powodu padającego akumulatora / ładowania. E39 jest na tyle "inteligentną" maszyną, że jak z w/w są problemy, to odcina sobie po kolei, to co zabiera trochę prądu. Wiem, bo w te wakacje stanąłem 15 km od miejsca zakwaterowania nad naszym morzem i jechałem z palącą się kontrolką ładowania przez około 150km, a w tym właśnie czasie po kolei odcinał urządzenia zabierające prąd, radio było w tym również o ile sobie dobrze przypominam, napewno wyłączył klimę z nawiewami, podświetlanie licznika też i radio chyba też. Najpierw rozwiąż problem z akumulatorem/ładowaniem i dopiero sprawdź, co działa, oczywiście nie wspominam o sprawdzeniu bezpieczników.

dzięki falcone , a czy bezpieczniki maja wpływ na rozładowywanie/brak ładowania akumulatora ?

bo jak pisałem auto jak się uruchomi (podlaczajac kablami z innego aku) to działa wszystko oprócz radia ... az do zgaszenia auta :(

Opublikowano
Bezpiecznik to cos co ma w sobie kawałek drucika lub blaszki i prostą budowę. Jesli załozysz większy niz powinien byc na danym obwodzie i jakieś urządzenie z systemu ma np zwarcie a Ty masz zamiast 10A założony 30A to moze miec wpływ na to co sie dzieje w aucie. W zaden inny sposób bezpiecznik nie ma wpływu na to czy samochód sie zachowa tak czy inaczej.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
  • Autor

Kolejny dzień zmagań a akumulatorem, od rana sprawdzałem połączenia

na klemach w aku i niby wszystko ok, sprawdzalem testerem i lipa bateria padła na amen (była firmowa z BMW pewnie siedziała w aucie od 1998roku) .

Kupilem na wszelki wypadek 88Ah , a ze byla akurat promocja to nawet niedrogo wyszło jakieś 320zl ... po wymianie eureka ! ... auto pali

problem pozostał a radyjkiem które nadal nie działa , ale jak już będę w pl to podjadę do jakiegoś caraudio i może chłopaki coś poradzą ... może znacie jakiś specjalistów godnych polecenia od radyjek w Krakowie ????

aaa. znalazłem w bagażniku takie małą plastikowa szufladkę z kartonikiem

w środku i z numerem seryjnym radia ale bez żadnego chipa ani kodu , gabarytowo przypomina to kasetę do magnetofonu ale nie pasuje do kieszeni ... do czego to służy ????????