Skocz do zawartości

rozrusznik kreci silnik nie odpala...LPG i awaria przepływk!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

sprawa wygląda następująco. Chwile temu w czasie wizyty u gazownika odkryłem ze mam walniety przepływoemierz w zwiazku jednak z tym ze mam instalacje gazwoą na razie nic z tym nie robilem i nie zmienialem. Gazownik wyreulowal instalacje bo były problemy z trzymaniem obrotów i duzym spalaniem i wszystko działało prawie ideanie. W piatek zanotowałem całkowiety wyciek benzyny (pekniecie pewnie jakiegos przewodu ale przejezdziłem weekend odpalając na gazie bo nie miałem mechanika). Dzisiaj odezwał sie słaby akumulator w czasie przymrozku i musiałem posiłkowac sie klemami i drugim samochodem, niestety drugi raz jak padła mi bateria nie było mozliwości odpalenia. Rozrusznik krecił na 100% ale silnik nie chciał odpalic.

Pytanie brzmi czy walnięty przepływomierz moze miec tutaj swój udział i czy ciągłe jezdzenie na gazie wraz z odpalaniem silnika na LPG moze doprowadzic do jakiejs awarii ?

pytanie drugie

Czy problemy z przepływomierzem mogę powodować trudności w dokładnym wyregulowaniu instalacji gazowej ? (tłumaczenie gazownika po 4 wizycie ze dalej jest problem z obrotami i dużym spalaniem)

Pytanie trzecie

jaki przepływomierz kupić i co sie wiąże z jego wymianą ? Pewnie jakaś regulacja i programowanie...czy tak ? Jaki rodzaj, czy ewentualnie jest jakiś konkretny numer itp.

Opublikowano

Uszkodzony przepływomierz na 100% będzie bruździł gdyż wskazuje dziwne parametry i od tego komputer głupieje. Uszkodzenie przepływomierza łatwo rozpoznać po czarnym dymie z rury wydechowej (jak ze starego Jelcza)

Awaryjnie można uruchomić silnik bez przepływomierza - na wyłączonym zapłonie odłączamy kostkę od przepływki; komputer przy starcie zorientuje się, że nie ma przepływki i wczyta sobie soft do obsługi silnika bez przepływomierza; należy pamiętać, że po takim zabiegu silnik pracuje w trybie awaryjnym (może zapalić się kontrolka "check engine"), może pracować nierówno na wolnych obrotach... ale można jeździć.

Reasumując: z uszkodzonym przepływomierzem silnik będzie chodził gorzej niż bez niego

Jazda bez benzyny w zbiorniku paliwa zwykle kończy się zatarciem pompy - zdecydowanie odradzam!! :nienie:

Przepływomierz polecam orginalny z numerem dokładnie takim jak na uszkodzonej przepływce (jeśli wiadomo, że wcześniej była sprawna i silnik na niej pracował bez zarzutu - zawsze ktoś mógł wcześniej wstawić jakąś inną) Nr przepływki można sprawdzić wybierając własny model na http://www.realoem.com/bmw/select.do

:search: :search: :search:

Opublikowano

BMW E36 318i silnik M43...numery na przepływomierzu 0280202134...1734655.9

Silnik działał idealnie zanim został wsadzony gaz, dodakowo poprzedni właściciel jeździł z przebiciem na świecy i czasami strzelal. Od wystrzałów pękło cos w przepływomierzu i od tamtej pory zaczęły sie problemy. Na gazie silnik został wyregulowany i działa w miarę sensownie. No niestety musze wydac trochę kasy tak jak mówicie na pompę i nowy przepływomierz żeby sprawdzić jak działa na benzynie bo bez tego nie da sie go dobrze wyregulować. Przepływomierz można kupić na allegro, podejrzewam że nie koniecznie ten sam numer. Ile kosztuje proramowanie przepływomierza ?

Opublikowano
BMW E36 318i silnik M43...numery na przepływomierzu 0280202134...1734655.9

Silnik działał idealnie zanim został wsadzony gaz, dodakowo poprzedni właściciel jeździł z przebiciem na świecy i czasami strzelal. Od wystrzałów pękło cos w przepływomierzu i od tamtej pory zaczęły sie problemy. Na gazie silnik został wyregulowany i działa w miarę sensownie. No niestety musze wydac trochę kasy tak jak mówicie na pompę i nowy przepływomierz żeby sprawdzić jak działa na benzynie bo bez tego nie da sie go dobrze wyregulować. Przepływomierz można kupić na allegro, podejrzewam że nie koniecznie ten sam numer. Ile kosztuje proramowanie przepływomierza ?

zobacz tu...http://www.przeplywomierz.pl/sklep,2474,,,01,,pl-pln,16344,0.html.

Opublikowano
Kto Ci kolego wcisnął kit o programowaniu przepływomierza ?Zakładasz nowy i musi działać najlepiej żeby miał numer taki jak ten uszkodzony. Załóż nowy przepływomierz wymień pęknięty wężyk paliwowy i zobacz czy pompa jest na pewno uszkodzona ,jak będzie dobrze pracował na benzynie wtedy do gazownika i nie odpuszczaj ma zrobić a nie kombinować.
Opublikowano

Wicie jak jest za niewiedzę się płaci. Niestety w Polsce nie tylko z mechanikami jest ten problem ze nawet jak nic nie trzeba robić to i tak wymienią połowę (albo i nie wymienią) sprzętu i zawołają dużą kasę.

Co do przepływomierza nikt nie mówił mi że trzeba programować, wyczytałem tak na tym forum a że się nie znam dlatego pytam czy podejdzie obojętnie jaki z takiego samego modelu.

Niestety jest taki czas a nie inny dlatego BMka odpocznie sobie na podwórku aż do nowego roku.

Wiec dla ścisłości jak jest dokładnie z przepływomierzem, można kupić obojętnie jaki (najlepiej z numerem takim samym jak mój obecny) a jeżeli kupie inny to coś jeszcze trzeba z nim robić ? Z tego co czytałem trzeba programować przepływkę.

pzdr, wesołych i szampańskiej zabawy ;)