Skocz do zawartości

Grubosc lakieru w E46 POMOCY

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

postanowilem kupić bmw e46 330D sedan 10.2001 i podczas sprawdzania grubości lakieru (miernikiem) wyszlo ze wacha się od 2.2 do 2.7 czy to jest normalna grubość czy cos bylo juz ostro malowane czy miernik mierzy przez szpachle prosze o POMOC!!! Moze ktoś z Was z obecnych na forum mieszka w Lublinie i mogły jutro rzucic okiem POMOCY :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3946691

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C3946691[/url]

Opublikowano
Witam

podczas sprawdzania grubości lakieru (miernikiem) wyszlo ze wacha się od 2.2 do 2.7

2,2-2,7 ale czego?? [µm]?? [mm]?? [km]??

Opublikowano
  • Autor
nie wiem co to były za jednostki robilem to na zwyklej stacji diagnostyczniej podszedł człowiek z miernikiem sprawdził i powiedzial ze wyglada jakby była warstawa "lakieru" odnowiona nie wiem czy wogole takie cuda sie robi zeby kilka warst lakieru klasc i w jakich granicach moze ta grubosc sie wachac. CZY MIERNIKI MIERZA GRUBOSC JAK SZPACHLA JEST POLOZONA?
Opublikowano
Oryginalny lakier jest w zasadzie w przedziale 0,1-0,2 mm. W Twoim przypadku oznacza poza fabryczne lakierwanie (0,25 mm) Nie ma tragedii lakier odnowiony. Chyba, że diagnosta miaŁ na myśli 2,5 mm :shock: ... Powinno już zacząć pękać..

Edytowane przez jakub

Opublikowano
  • Autor
To jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość sprawdzenia grubości lakieru jeżeli jest polożona szpachla pod nim czy poprostu wtedy nie mierzy i tyle?
Opublikowano
malowanie oryginał ok 0,8 mikrona . różni producenci różnie malują . powyżej 1,3 mikrona to było coś robione
Opublikowano
To jeszcze jedno pytanie czy jest możliwość sprawdzenia grubości lakieru jeżeli jest polożona szpachla pod nim czy poprostu wtedy nie mierzy i tyle?

Grubość lakieru jest to pojęcie umowne. Mierniki mierzą poprostu to co jest poŁożone na blasze, czyli w skrajnym przypadku szpachel + lakier.

Opublikowano
  • Autor
Dzieki koledzy moje obawy nie sprawdziły się. RESPECT
Opublikowano

Jeśli chodzi o grubość lakieru na e46 - fabryczną grubość to niech sobie obejrzy filmik jak sie robi e46- tam w pewnym momencie pracownik sprawdza grubość lakieru po malowaniu

masqo
Opublikowano

Moja kolega sprawdzal profi miernikiem, wyswietlalo na org. lakierze 127-132 (czyli ostawiam ze to 1,3 mikrona) . Mowi ze wszystkie auta jakie sprawdzal orginalnie tyle maja. Tam gdzie bylo malowane to z tego co pamietam 180-220 wyswietlalo .

Wiec 2.2-2.7 autora tematu to pewnie na tym mierniku by bylo 220-270 , czyli sporo . :oops:

pozdr.

Piotrek

Wykonuje blasting (czyszczenie kanałów dolotowych) - N54, N55 , diesle N47 i N57.[/size]
Opublikowano
Moja kolega sprawdzal profi miernikiem, wyswietlalo na org. lakierze 127-132 (czyli ostawiam ze to 1,3 mikrona) . Mowi ze wszystkie auta jakie sprawdzal orginalnie tyle maja. Tam gdzie bylo malowane to z tego co pamietam 180-220 wyswietlalo .

Wiec 2.2-2.7 autora tematu to pewnie na tym mierniku by bylo 220-270 , czyli sporo . :oops:

pozdr.

Piotrek

zgadzam sie z piotresem , ja jak swoje sprawdzałem miało 0,8-1,2 mikrona.

Wiec jak ta ma 2,2 -2,7 to juz sporo

My Definition is High Definition

Moje:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=161053

Opublikowano
hmmm moja miala wszedzie ok 170um moze to zalezy od rodzaju lakieru ? :worried:

Xdrive

Koder

Opublikowano

Malowana.

Jakieś 90% nowych aut ma grubość lakieru w przedziale 1,2-1,7.

Opublikowano
sprostowanie lakier zwykły 0,7 -0,9 lakier metalic 1,2- 1,7
Opublikowano

Ok, ale pytanie czy była "odświeżona" ? Czy co sie stało ? Zobacz czy kluczowe elementy były demontowane, czy malowanie było powierzchniowe.

Tak poza tym to ładna. Tylko nie ma podgrzewanych foteli :twisted2:

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano

przeciez przy tej grubosci lakieru to nie tragedia

drugi raz malowana i tyle

tzn nalozona druga warstwa lakieru.

ojciec robi teraz borewicza coupe [pierwszy raz na oczy taki samochod widzialem] :cool2:

blacharzowi ktory go robil powinno sie lapy poucinac tak spartolil classica.

kupilem sobie z checi przetestowania miernik grugosci lakieru,

miernik raczej dlugopisik z magnesem za 25zl :mrgreen:

i musze wam powiedziec ze pomiary pokrywaja sie z miernikiem za 1000 zl :cool2:

ale do poldka wracam

tylne blotniki sa tak zrobione ze gosciu nalozyl blacha na blache i spawal ciaglym spawem :mad2: :mad2:

blacha sie tak porzucala ze teraz zeby bylo to proste trzeba bylo naozyc tyle kitu ze dlugopisik nie chce juz przylegac do blotnikow :duh:

Opublikowano
malowanie oryginał ok 0,8 mikrona . różni producenci różnie malują . powyżej 1,3 mikrona to było coś robione

chyba od 80 do 130 mikronów to oryginal