Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jeżeli EGR dozuje tez gazy wylotowe .to jeżeli odłącze jego zasilanie i silnik zasysał bedzie samo powietrze wzrośnie mu też sprawność .

Czy ktoś praktykował taką operacje i jeżeli się mylę poprawcie mnie.

Opublikowano
Z tego co wiem to EGR reguluje gazy dolotowe z turbiny i jego zadaniem jest odprowadzenie poza kolektor ssący nadmiernego ciśnienia, aby zapobiec np: zatrzymaniu lub uszkodzeniu turbiny.
Opublikowano
jeżeli EGR dozuje tez gazy wylotowe .to jeżeli odłącze jego zasilanie i silnik zasysał bedzie samo powietrze wzrośnie mu też sprawność .

Czy ktoś praktykował taką operacje i jeżeli się mylę poprawcie mnie.

to sprawdź - zobacz jak sie zbiera z podączonym i odłączonym - u mnie bez różnicy

Opublikowano
zadaniem EGR jest dostarczyć spaliny przy CZĘŚCIOWYCH obciążeniach. A więc sprawny (szczelny) EGR nie obniża osiągów, a jedynie obniża zawartość tlenków azotu (głównie) w spalinach. Niestety częstą przypadłością EGR jest jego nieszczelność, powodująca ciągłe dostarczanie spalin do dolotu - główny objaw: czarny dym i spadek osiągów. Sprawdzenie bez wymontowania nie wyda.
Opublikowano

podłączam sie do tematu

ja około pół roku temu odłączyłem egr bo jest uszkodzony (ponoć zatkany). jeżdżę tak i nie wiem czy dobrze czy nie ale złych objawów nie mam tylko nie wiem jak ze spalaniem czy nie mam trochę za dużego. odłączenie polega u mnie na odłączeniu przewodu od podciśnienia który steruje tym egr.

pozdrawiam

Opublikowano

Czas najwyzszy wymontowac EGR z auta, pojsc na stol i wszystko elegancko wymyc benzyna, tloczek zaworu delikatnie rozruszac. Przy okazji warto zajrzec jak wyglada kolektor ssacy i rura idaca od intercooler'a do EGR'u. Koszt takiej operacji niewielki, a powyzej opisane czynnosci doskonale nadaja sie na jakies sobotnie przedpoludnie :wink:

Przed demontazem zaworu zaopatrz sie koniecznie w nowa uszczelke EGR

Pozdrawiam