Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam bardzo dziwną sytuację. Bardzo często, jadę powiedzmy za innym samochodem na 2 biegu, ok 2500obr, nie wciskam mocniej gazu, cały czas utrzymuję te same obroty i po kilku-kilkunastu sekundach takiej jazdy, samochód nagle dostaje kopa. I do tego momentu bardzo ładnie i zgrabnie przyśpiesza od najniższych obrotów. Tak jakby dostał ostrego powera. Nie jest zmulony i bez tego, ładnie się zbiera, równiutko pracuje. Ale jak czasami dostanie takiego kopa to jakby miał o wiele więcej mocy. ECU mi świruje? Może reset DME pomoże - chciałbym, żeby zawsze miał takiego powera :D Dodam, że dużo kombinowałem z ECU - modyfikowałem ręcznie mapy i miał ostrego kopa, ale po jakimś czasie zaczął często strzelać w kolektor, trochę się przestraszyłem i wgrałem spowrotem oryginalne mapy. A może coś z przepływomierzem czy czymś innym? Nakierujcie mnie na właściwy tor.
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg
Opublikowano
Bardzo często, jadę powiedzmy za innym samochodem na 2 biegu, ok 2500obr, nie wciskam mocniej gazu, cały czas utrzymuję te same obroty i po kilku-kilkunastu sekundach takiej jazdy, samochód nagle dostaje kopa
.

Trochę nie jasno to jakos piszesz... Samochód sam sobie gazu dodaje ?

I do tego momentu bardzo ładnie i zgrabnie przyśpiesza od najniższych obrotów.

DO tego momentu czy OD tego...

Opublikowano
Tak, samochód sam sobie gazu nagle dodaje (wyrywa mocno do przodu). Puszczam wtedy gaz i od tego momentu ma większego kopa. Tak potrafi być np tylko do zgaszenia silnika, czasami cały dzień ma takiego kopa - różnie i losowo. Ogólnie nawet bez tego ładnie się zbiera i równo pracuje. Muszę zrobić reset DME, i chyba wtedy będzie miał już tak na stałe :) Mam przynajmniej taką nadzieję (jak już mówiłem kombinowałem z mapami ECU ale nie robiłem resetu DME ani razu wtedy).
http://i.imgur.com/CgYlyQw.jpg