Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam sprowadzilem autko (e36 318i M40silinik) z Niemiec,kiedy chodzi wydaj odglos klekotania,może nie jest aż tak glośny ale nie to co być powinno,jak jest cieplejszy jest troszkę lepiej.Dodam,że pali się OIL SErvice,więc zamierzam wymienić olej-wiem ze ma on spory wplyw na odglos pracy silnika,co wlać? 10W40,15W40 (209000km-przebieg)??co będzie lepsze??Jaki olej lepiej wyciszy ten dźwięk?Pozdrawiam
Opublikowano

A co było lane do tej pory?

Wlej 10W-40, to najlepszy kompromis w tym aucie.

Rozrząd w m40 sobie tak klepie przy dużych przebiegach i nie ma co się dziwić. Dopóki moc nie słabnie i trzyma równo obroty-jeździć!

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Witam sprowadzilem autko (e36 318i M40silinik) z Niemiec,kiedy chodzi wydaj odglos klekotania,może nie jest aż tak glośny ale nie to co być powinno,jak jest cieplejszy jest troszkę lepiej.Dodam,że pali się OIL SErvice,więc zamierzam wymienić olej-wiem ze ma on spory wplyw na odglos pracy silnika,co wlać? 10W40,15W40 (209000km-przebieg)??co będzie lepsze??Jaki olej lepiej wyciszy ten dźwięk?Pozdrawiam

:search: :search: :search: :search: :search:

Jak ci się nie chce używać wyszukiwarki, to tu masz kilka tematów do przeglądnięcia: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=66974

A o wymianie oleju też poczytaj, bo nie można tak sobie wlać bądź jakiego oleju.

Opublikowano

witam są to samoregulatory jeżeli będziesz tak jeżdził to polecą ci dodatkowo dźwigienki i wałek koszt jednego to 27-35zł wymiana 200-300zł

acha nielej mineralnego ja polecam olej shell helix 10w40 pozdrawiam

Opublikowano

Było, było i jeszcze raz było ;) :D

Wlej 10w40, byle markowy. Jaka firma, to już zależy od Ciebie :mrgreen:

Jeśli jest dobrze i nie ma żadnego mulenia podczas wkręcania na obroty, to zalej oliwę i śmigaj. O czym wspomniał już zresztą mattiss :)

Opublikowano
Ja pół roku temu też miałem taki klekot okazało się że krzywka na wałku się obrobiła,jak wałek no to i reszta (dzwigienki,popychacze) i 1500zł z portfela.Przyczyna-brak wymiany oleju w terminie zarombała się magistrala nad wałkiem.Poleciłbym wymieniać olej w terminie.Pozdro.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

WITAM ZNAM TEN PROBLEM ALE JEST ROZWIĄZANIE NAWET DOSYĆ TANIE.KIEDYŚ MIAŁEM E30 1.8 M40 NAJPIERW CYKAŁO PYAŁEM CO ZROBIĆ ODPOWIADALI JEŻDZIĆ WIĘC JEŻDZIŁEM ZACZEŁO KLEKOTAĆ NO I KLOPS PO PEWNYM CZASIE ZACZEŁO MULIĆ PRZY 4500 OBDR. NO TO DO MECHANIKA KOSZT NAPRAWY 1200ZŁ WAŁEK, DŹWIGIENKI, SAMOREGULATORY DO WYMIANY. :mad2:

TERAZ MI SIĘ TRAFIŁO E36 Z SILNIKIEM M40 KUPIŁEM BO STAN IDEALNY SILNIK TEŻ JAK NOWY NIC NIE STUKA NIC NIE PUKA :cool2: PRZEJECHAŁEM NIM 25000TYŚ ZACZEŁO CYKAĆ WIĘC MYŚLĘ TRZEBA COŚ ROBIĆ WIĘC SZUKAM. I ZNALAZŁEM ADAPTACJA DŹWIGIENEK Z 1.8 M43 POPROSTU REWELACJA. JAKIE PLUSY

-CICHA PRACA JAK W M43

-ODCIĄŻENIE PASKA ROZRZĄDU

-ŁATWIEJSZY ROZRUCH

-BRAK TRĄCYCH ELEMENTÓW

MINUSY BRAK

KOSZTA JA ZA KOMPLET DŹWIGIENEK W SUPER STANIE PŁACIŁEM 100ZŁ

CENA WACHA SIĘ OD 80 DO 150

ADAPTERY TO 90ZŁ OCZYWIŚCIE OD SŁYNNEGO PANA ANDŻEJA KTÓRY JE OPRACOWAŁ.

WIĘC 190ZŁ

SAMOREGULATORY OK ACHA NIEKUPUJCIE PODRYBEK WYTRZYMUJĄ GÓRA 10TYŚ

NO I REWELA OLEJ POLECAM SHEL 10W40 NIGDY CASTROL TRAGEDIA

DLA ZAINTERESOWANYCH TWOŻĘ STRONKĘ JAK ZAADAPTOWEĆ DŹWIGIENKI Z M43 BĘDĄ ZDIĘCIA PORADY OPISY. POZDRAWIAM