Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ja dostałęm sie tam przez przypadek, w trakcie wędrówki po silnik wycieraczek. Dostajesz sie tam od strony komory silnika. Parę śrubek i już. Zadanie miałem ułatwione. W komorze nie było silnika...
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Witam. Moze wie ktos jak dojsc do silniczka od dmuchawy w e34 tds z klima :modlitwa:

1.Otwierasz maske

2.Zbirniczek wyroiwnawczy płynu chlodzacego jest na 2 plastikowych nakretkach,odkrecasz go wyjmujesz delikatnie nie odkrecajac wezy i odchylasz na strone kierowcy.

3.Odkrecasz plastikowe nakretki mocujace osłone wiazki elektrycznej idacej pod zbiorniczkiem wyrownawczym.

4.Zdejmujesz uszczelke ta duza na komorze silnika(pomiedzy maska a komora

5.Odkrecasz zasłone (na 4 wkretach w naroznikach) na scianie grodziowej,do niej jest przyjrecony zbiorniczek wyrownawczy

6.Zdejmujac zasłone masz na wierzchu silnik dmuchawy.Dla wprawnego majstrusia w 1 godzine wystarczy rzeby sie do niego dostac

Ja to musiałem zrobic bo mi łozysko sie zatarło i przestał krecic.Dałem do regeneracji i za 50 zł zrobili.

BMW 730iA wcześniej

BMW 520i E34, BMW 318 E21, BMW 525 TDS E34, BMW 525i E34

Opublikowano

mała poprawka:

5.Odkręcasz zasłonę (na 4 wkrętach w narożnikach + jeden prawie na środku, bliżej strony kierowcy) na ścianie grodziowej, do niej jest przykręcony zbiorniczek wyrównawczy - wkręty mają chyba rozmiar 7 i ciężko jest kręcić grzechotką lub kluczem, użyj najlepiej krótkiego śrubokręta z przejściówką na wkładki z grzechotki

plastikowa osłona silniczka jest zaczepiona na dwóch zatrzaskach u góry (w niektórych wersjach ta osłona jest przymocowana jeszcze trzema śrubami do dolnej części), wystarczy wyciągnąć z wyczuciem z zatrzasków do siebie a później do góry.

Nie zapomnij jeszcze odczepić przewodów od silniczka.

pozdrawiam

http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg