Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przy próbie wyciągnięcia starego czujnika oczywiście złamał się on zostając częściowo w piaście :duh: . Podczas wydłubywania go część wpadła mi niestety do środka :mad2: .

W związku z tym, że walczę z tym na zewnątrz i zrobiło się ciemno, dałem sobie na dzisiaj spokój i jutro mam ciąg dalszy walki.

Mam jednak pytanie: czy wystarczy zdjąć zacisk hamulca i tarczę w celu wydostania resztki czujnika z środka czy czeka mnie jakaś poważniejsza rozbiórka?

Pozdrawiam

Nagash

Opublikowano
nie martw sie ja wydłubywałem dwie godziny ponad i rozwiertywałem wkrętarką az druga część na wylot wyleciała,tam jest miejsce jakieś do 1cm tak że resztki spadną na ziemię i powinno sie obejść bez rozkęcania tarcz.
Opublikowano

Problem jest taki, że kawałek jest za duży żeby samemu wylecieć.

Padł mi lewy przód, sprawdzone miernikiem, była przerwa zamiast ok 1080 Ohm. Po podpięciu nowego kontrolka zgasła do strzału :D .Uszkodzony na 99% kabel - po nastaniu mrozów zaczął sporadycznie działać. Miałem nadzieję tak czujnik wydłubać, żeby sobie kabelek wymienić, ale szlag go trafił :?

Rozumiem, że po zdjęciu tarczy będę go mógł bez problemu wyjąć?

Jeżeli tak, to jest jeszcze nadzieja :) Dzięki za pomoc panowie.

Opublikowano

Cóż, dałem radę, jednak wyrwałem chwasta dopiero po zdjęciu zacisku i tarczy hamulcowej.

Zauważyłem, że chyba jest możliwe wybicie czujnika od strony piasty.

Po zdjęciu zacisku i tarczy, jest możliwość ustawienia piasty w taki sposób, że otwór na śrubę mocującą tarczę znajduje się w prawie idealnej pozycji naprzeciwko czujnika ABS. Jeżeli zdarzy się komuś ułamanie czujnika, może spróbować w ten sposób.

W każdym razie zdjęcie zacisku i tarczy znacznie pomaga w pracy jeżeli ktoś nie dysponuje kanałem.

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich.