Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam maly problem...w mojej 320 caly czas kreci sie wentylator i silnik nie moze sie zagrzac...czy to wina visco :?:

A termostat masz dobry?

Opublikowano
no...chyba że ktoś przyspawał wisko....to już wesoło..

a czy ono ma się cały czas krecić?to znaczy na wolnych obrotach też czy nie?bo już sam nie wiem!u mnie kręci się zawsze i nie wiem czy to wina tego że jest gdzieś przyrdzewiałe czy poprostu tak ma byc?:)
(OO( )( )OO)
Opublikowano
aha, no to u mnie tak właśnie jest:)na wolnych obrotach (zimny silnik) kreci się ale wolno, potem chyba coraz szybciej bo wskazówka czy zima czy lato, korek czy autostrada to stoi na baczność:)
(OO( )( )OO)
Opublikowano
visco powinno sie zlepiac przy temp 70 stopni. jesli caly czas masz za niska temp plynu to ja bym termostat wymienil
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano

Ostatnio zaobserwowałem ze w moich obydwu bmkach jest walnięty termostat. Tą drugą jedzi mój ojciec i on nie zwraca uwagi na szczegóły a ja tak.

jeżeli temperatura na wskazniku nie osiąga połowy albo tylko przy większych predkosciach to są dwa objawy termostat albo visco ale na to pierwsze bardziej bym obstawiał. wisco jak sie zepsuje to raczej nie kreci jak powinno niz kreci cały czas.

Bardzo łatwo to sprawdzić jak visco jest nie załączone to kreci sie powoli dużo mniej razy niż jego oś i da sie je zatrzymać a jezeli załaczy sie to słychać wyrazny gwizd przy dodawaniu gazu i nie zatrzyma sie go i radze nawet nie próbować, jezeli kreci sie wolno i nie hamuje to znaczy ze to bedzie termostat. Mozesz to sprawdzić na wyłaczonym silniku wtedy sprawdz jak sie kreci jak ciezko to jest załaczone a jak dosyć lekko to nie.

Wydaje mi sie ze te termostaty są tak zrobione ze jak siądą to raczej niedogrzewają auta niz zostaja zamknięte i groża przegrzaniem. wymiana bardzo prosta. Sciągasz wisco węze od chłodnicy które są przy osłonie termostatu. Odkręcasz osłone termostatu i termostat masz na wierzchu