Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam dylemat, bo chcę zakupić używany samochód, wiadomej marki :D, do kwoty 40 000 w systemie rat na firmę. Co jest lepsze w tym przypadku leasing czy kredyt w banku? Chodzi rzecz jasna o koszty, choć nie ukrywam że nie mam takiej gotówki aby "wyłożyć" pełną kwotę na samochód, a potem wpisać w rejestr firmy.
Opublikowano

przeanalizuj oferty + mysle, ze to nie jest decyzja do pytania na forum, tylko do skonsultowania ze swoja ksiegowa.. poczytaj o amortyzacji srodka trwalego i odpisywaniu kosztow leasingu i odnies sie do swoich warunkow finansowych i przewidywanych kosztow uzytkowania...

pamietaj, ze w leasingu wiek pojazdu i okres leasingu nie mogą przekroczyć łącznie 8 lat, a w kredycie w chwili splacania ostatniej raty samochod nie moze byc starszy niz 9 lat (sprawdz dokladnie dane, bo moze sie walnalem plus minus rok czy cos).. to tak w temacie tych 40kpln.

Opublikowano

bez uraz stary, zyczac ci jak najlepiej: formy finansowania to nie temat na dowiadywanie sie na forum, jesli nie znasz tak podstawowych informacji to wstrzymaj sie do chwili az bedziesz w stanie w nocy wyrecytowac warunki :)

skonsultuj sie z ksiegowa, a jesli sam sobie prowadzisz rachunki, to internet na dzien dobry a potem zrob wycieczke do empiku po jakas ksiazke na ten temat... kredyty i leasingi sie za toba beda ciagnac przez kilka lat, wiec mysle, ze to nie decyzja do radzenia sie na forum, serio :) jakkolwiek bys nie kupil cokolwiek i za ile (byle od 4kpln na umowie), wpisuj samochod na firme skoro prowadzisz dzialalnosc.

Opublikowano
Mam księgowego, więc się poradzę. Pomyślałem o forum, bo pewnie są tacy co kupowali BMW w ratach. Do tej pory nie brałem żadnych pożyczek, wszystko co miałem zakupić dokonywałem za gotówkę. Niestety tak dalej nie mam siły ciągnąć, musi byc ten pierwszy raz :D Z tego co czytałem w necie rzeczywiście leasing jest najlepszym rozwiązaniem, tylko jak z synchronizować moment zakupu upatrzonego egzemplarza z chwilą zaciągnięcia leasingu...
Opublikowano
tylko jak z synchronizować moment zakupu upatrzonego egzemplarza z chwilą zaciągnięcia leasingu...

bardzo prosto bo to ten sam moment :D przeciez samochod kupuje firma leasingowa, a ty podpisujesz umowe z nimi.. leasing sie oplaca, ale jak juz wspomnialem, podstawowa bariera jest tu wiek pojazdu wzgledem ilosci rat, w bmw to dosc znaczaca proporcja zwlaszcza patrzac po sumie ktora zamierzasz wydac... ogarnij podstawy i pogadaj z ksiegowym jak kupic. powodzenia :)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Ja każdą Beemkę brałem w leasing. Ale było to samochody roczne kupione u dealera z pełną fakturą VAT.

Kupno do osoby prywatnej w znacznym stopniu ogranicza sensowność leasingu. Tak samo od komisu, który wystawi tzw VAT-marżę. Po prostu do ceny samochodu zostanie doliczany VAT.

Zostaje Ci tylko kredyt. Tym bardziej, że masz relatywnie mały budżet.

Opublikowano
Ja każdą Beemkę brałem w leasing. Ale było to samochody roczne kupione u dealera z pełną fakturą VAT.

Kupno do osoby prywatnej w znacznym stopniu ogranicza sensowność leasingu. Tak samo od komisu, który wystawi tzw VAT-marżę. Po prostu do ceny samochodu zostanie doliczany VAT.

Zostaje Ci tylko kredyt. Tym bardziej, że masz relatywnie mały budżet.

Tylko czy raty miesięczne kredytu można wliczać w koszty? Może po prostu pożyczyć całą kwotę od dobrego znajomego, zakup wpisać jak środek trwały, a osobno wziąć kredyt. Muszę iść do księgowego...

Opublikowano

Nie bierz leasingu, wyłącznie jeżeli masz duże dochody, a małe koszty.

A jeśli się już zdecydujesz to Raiffeisen, ze wzgledu na oprocentowanie.

Dla przykładu leasing w EFL to ok 20%, a w Raiffeisen 7,5%.

Do tego dolicz koszt wykupu samochodu po spłacie rat oraz dodaj koszty ubezpieczenia AC.

Jeśli mowa o kredytach moim zdaniem są lepsze, ale zależy od kondycji firmy.

Jeśli miałbym kupić samochód to na pewno nie kredyt ani leasing są dużo wyższe koszty.

Jeśli masz średnie wpływy na rachunek bankowy ok 90 000zl to polowe dostanie kredyty w rachunku bieżącym w ING lub BPH łagodne oprocentowanie, szybka przyznawalność, na koniec roku obrachunkowego musisz mieć saldo troszke większe od otrzymanego kredytu.

Form jest wiele ale trzeba się na tym znać bardzo łatwo zmoczyć.

BMW wieczna miłość...
Opublikowano
Jeśli masz średnie wpływy na rachunek bankowy ok 90 000zl to polowe dostanie kredyty w rachunku bieżącym w ING lub BPH łagodne oprocentowanie, szybka przyznawalność, na koniec roku obrachunkowego musisz mieć saldo troszke większe od otrzymanego kredytu.

Nigdy nie wolno finansować środka trwaŁego (samochodu) kredytem obrotowym.

W Twoim przypadku, wŁaśnie przez wspomnianą wcześniej fakturę Vat wyŁącznie kredyt inwestycyjny. I nieprawdą jest, że kredyt jest droższy od leasingu.

W koszty wkŁadasz odsetki kredytowe oraz miesięcznie 1/30 wartości auta.

Opublikowano
W moim przypadku jest tak, że i kredyt i leasing byłby sensowny, bo charakter prowadzonej działalności nie generuje zbyt wiele kosztów, właściwie są one symboliczne. Dlatego księgowy polecił mi abym nie składał do "skarpety" pieniędzy tylko kupił cztery kółka na raty. Niestety jest problem, bo moja działalność jest dopiero na starcie, ma dwa miesiące, a wymagane jest, np. w infokredyt24.pl okres co najmniej sześciomiesięczny, mimo że dochody pozwalają formalnie na zaciągnięcie kredytu w wysokości 35 000, bo tyle właśnie potrzebuję. Leasing niestety odpada, bo samochód z 1999 - 2000r jest za stary. :cry2:
Opublikowano

leasing jest opodatkowany VAT, którego nie będziesz sobie mógł w całości rozliczyć, a kredyt już nie - policz co się bardziej opłaca i z finansowego punktu widzenia będziesz wiedział (może wówczas warto pomyśleć o nowszym)

co do faktury, to żeby ją dostać kupując od prywatnego właściciela (banki często wymagają faktury) trzeba auto przepuścić przez komis - dostaniesz fakturę "VAT marża"

leasing z reguły łatwiej jest dostać, ale potem przy sprzedaży auta trzeba zapłacić VAT, a jak weźmiesz na kredyt, to nie trzeba

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)