Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam i pozdrawiam!!!mam 730 z 96r.mam akumulator bosch 85ah i postanowilem go podladowac bo byl naprawde slaby(15 min.ogladania tv na postoju i ni chcial krecic), a slyszalem ze jak jest slaby aku to moze byc problem z automatyczna skrzynia.odlaczylem klemy(przy okazji zrobilem reset),odkrecilem koreczki zeby sprawdzic poziom elektrolitu i plynu wogole nie widzialem.zalalem wody destylowanej podlaczylem prostownik(5 amper)i laduje juz druga dobe a na amperomierzu wskazowka spadla mi dopiero do 4amper.czy to jest mozliwe?dodam ze sprawdzalem go po dobie i kreci silnikiem bez zadnych problemow.prostownik to ruskaja maszina ale dziala bo u mnie na parkingu wszyscy nim laduja aku.

moze byc tak ze aku byl prawie calkowicie rozladowany i teraz zeby go naladowac trzeba tyle czasu? :jawdrop:

moderatorzy dajcie wklejic fotke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opublikowano

aku aku nie równe...

ale ja miałem tak samo ze swoim...

te same objawy... ładowałem..krecił juz odbrze ... a na prostowniku tak jak by mu trzebabyło ładowania...

wymieniłem aku..bo nigdy nie dorprowadziłem go do tego stanu ...żebym gdzies pojechał zostawił na swiatałch na kilka godzin i zapalił...

z nowym aku..na postoju mogłem robic w samochodzie co chhciałem i nigdy nie trzeba było podładowywac..

według mnie zmień aku..tymbardziej że zbliża się zima..a jak Ci sieda po kilkyunastu minutach tv... to napewno nie jest z nim dobrze...

polecam Centre future..mam ja we wszystkich samcohodach... i nigdy nei było problemów...

w tym przypadku 95ah ... 100% zadowolenia...

koszt ok 400zł... a jaki spokój ducha w zimie.. :)

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Jest to możliwe, zależy jakie napięcie masz ustawione na prostowniku, ale tak wysoki prąd ładowania nie wróży nic dobrego, puki co nie masz nic do stracenia, więc wsadź go do auta i jeździj, ale możesz mieć zwarcie na którejś celi i stąd akumulator może mieć za niskie napięcie i duży prad ładowania, pomimo tego, że kręci(pozostałe cele są ok i dają radę). Najlepiej byłoby zmierzyć gęstość elektrolitu, w celi zwartej będzie ona niższa niż w pozostałych.
Opublikowano
dzieki za szybka odpowiedz!to sie nazywa szybka i fachowa porada!!! :mrgreen:
moderatorzy dajcie wklejic fotke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Nawet przy idealnym aku oglądanie TV czy granie muzy, przy wyłączonym silniku to kwestia minut.W owym aucie jest tyle odbiorników,że zasilenie ich nawet z potęrznej bateri jaką ma np 750i 110AH to do 30min i już rozrusznik tylko robi; tyk tyk.
BMW sie nie psuje
Opublikowano
Jest to możliwe, zależy jakie napięcie masz ustawione na prostowniku, ale tak wysoki prąd ładowania nie wróży nic dobrego, puki co nie masz nic do stracenia, więc wsadź go do auta i jeździj, ale możesz mieć zwarcie na którejś celi i stąd akumulator może mieć za niskie napięcie i duży prad ładowania, pomimo tego, że kręci(pozostałe cele są ok i dają radę). Najlepiej byłoby zmierzyć gęstość elektrolitu, w celi zwartej będzie ona niższa niż w pozostałych.

zwarcie na celi latwo zobaczyc, odkrecasz korki i patrzysz gdzie sie "niegotuje" przy ladowaniu, maly sprawdzian, wchodzisz w opcje testow niepamietam ktory to test ale pokazuje stan aku, napieci itp napiecie podczas pracy silnika ma byc min 13.9 do max 14.8 przy wlaczonych swiatlach, gasisz auto i przy odpalaniu spasc moze max do 9volt mniej aku do wymiany,

www.auto-optima.pl
Opublikowano

Nawet przy idealnym aku oglądanie TV czy granie muzy, przy wyłączonym silniku to kwestia minut.W owym aucie jest tyle odbiorników,że zasilenie ich nawet z potęrznej bateri jaką ma np 750i 110AH to do 30min i już rozrusznik tylko robi; tyk tyk.

Sorry, marek760i, ale nie wydaje mi się, żeby samo oglądanie TV lub słuchanie muzyki miało tak szybko wykończć akumulator. Wprawdzie nie mam e38, ale opieram sie na prostych wyliczeniach: standartowy odbiornik TV , na kineskopie 22" pobiera ok 70W, w aucie masz ekran(ekrany) LCD, które są dużo mniej energożerne, ale, załóżmy, że pobierają łącznie 100W, drugie 100W pobiera system audio, daje nam to razem jakieś 200W, czyli około 16,6A, pozostałe odbiorniki na postoju są chyba wyłączone? Sprawny akumulator 110 Ah powinien oddawać taki prąd(do zupełnego wyczerpania) przez około 5-6h(teoretycznie 6,6h, ale pojemność akumulatora spada, wraz ze wzrostem natężenia pobieranego prądu, stndartowo pojemność jest określana dla tzw. 10-cio godzinnego pradu rozładowania), więc może z Twoim aku jest już nie najlepiej? Oczywiście pewności nie mam(jak pisałem wcześniej nie posiadam wersji e38), ale ten tok rozumowania jest chyba prawidłowy?