Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

słuchajcie od wczoraj zauwazylem ze moj wskaznik temeratury nie chce sie podniesc do normalnej swojej pozycji czyli do srodka skali.

A wyglada to tak zaplam auto jade temepratura normalnie podnosila sie do srodka skali i tak sobie byla nie wazne zima latem w korkach na autostradzie, teraz natomiast jest po srodku miedzy koncem niebieskiego pola a pierwsza kreska za niebieskim polem. Na postoju jednak temperatura podnosi sie do srodka skali to oczywiscie chwilke trwa i tak stoi do momentu az nie zaczne jechac wtedy po chwili zaczyna spadac.

Dla mnie takie byly ewidentne dla padnietego termostatu, ale gdyby termostat byl walniety to podczas jazdy jak auto sie wychladza slablo by ogrzewanie, a na postoju jak temperatura sie podniesie powinno grzac a tak nie jest. Jest z ogrzewaniem jak bylo od poczatku na postoju nawet jak wskazowka osiagnie polowe skali to powietrze jest takei hmm letnie a jak sie przytrzyma go chwilke na wyzszych obrotach moment robi sie cieple.

Co to moze byc???? Czy zeswirowal czujnik temperatury????

Opublikowano

hmmm czyli co najlepioej go wymienic na nowy bo jak raz sie zawiesil to moze zawiesic sie i drugi.

Tylko teraz pytanie sa termostaty o roznych tempoeraturach otwirania jak u mnie jest temperatura ptwaracia termostatu????

Opublikowano

Jeszcze ejdno czy takie zachowanie temepratury samochodu moze powodowac za niski stan plynu w ukladzie?????

Sprawdzalem u siebie jaki mam i jak jest na podzialce ta kreska z napsiem kelt to ja mam ponizej tej kreski, ale wydaje mi sie ze odpoczatku tak bylo i bylo wszystko ok.

Opublikowano
Za mało płynu to by się raczej gotował.Więc raczej przy takich objawach termostat.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano

Wymień termostat - odpowiedni dobierz według modelu, silnika i rocznika.Były bodajże 88 i 92 stopnie.

Odpowietrz układ.

I dolej tego płynu.Na chłodnym silniku ma być równo z tą kreską.

Zrób tak i obserwuj rezultaty.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano
hmmm czyli co najlepioej go wymienic na nowy bo jak raz sie zawiesil to moze zawiesic sie i drugi.

Tylko teraz pytanie sa termostaty o roznych tempoeraturach otwirania jak u mnie jest temperatura ptwaracia termostatu????

jak sie nie myle to ma byc 92stopnie....wpisz 7 ostatnich liter/cyfr VIN bedziesz wiedzil jaki termostat...http://bmwfans.info/original/

Opublikowano
a ja mam male pytanie ... po jakim czasie powinien sie nagrzac (tds) do normalnej temperatury ... tzn uruchamiam silnik chodzi kolo 3-4min i ruszam.. jade w granicach 2.5tys obr... moze po jakim dystansie... wydaje mi sie ze moj strasznie dlugo sie grzeje...
Opublikowano
a ja mam male pytanie ... po jakim czasie powinien sie nagrzac (tds) do normalnej temperatury ... tzn uruchamiam silnik chodzi kolo 3-4min i ruszam.. jade w granicach 2.5tys obr... moze po jakim dystansie... wydaje mi sie ze moj strasznie dlugo sie grzeje...

jak przejeżdżam 3 km do pracy chodzi mi 1 -2 min. przed odjazdem, absolutnie nei daje ogrzewania bo nie ma sensu nie sciągam kurtki bo też nie ma sensu jade na 3 biegu 40-60km/h - jak parkuje furke to wtedy złapie norme (milimetr przed środkiem, jak zawsze)

(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Do tego M50 24V sa trzy termostaty - 80 88 i 92 stopnie - w zlaezności od klimatu regionu na jaki samochód szedł - u nas mozesz smiało załozyc 92 a jak załozysz 80 to tez nic nie bedzie a jedynie podczas spokojnej jazdy tem na wzkazniku moze zejsc poniozej połowy o grubosc wskazówki ale nie koniecznie - ja mialem juz wszystkie załozoen 80-92 i róznicy nie odczuwałem. Zakup termostat Wehlera (tą firme BMW montowało fabrycznie) koszta około 30 pln dodatkowo raczej zalecana jest nowa uszczelka pod obudowe termostatu bo i tak prawdopodbnie ta sie potarga przy sciaganiu choc nie koniecznie - oryginalna w aso to koszta około 20 pln ale mozesz kupic arkusz uszczelkowy w byle jakim sklepie i sam ją wystukac

Pozdrawiam

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg