Skocz do zawartości

Wymiana oleju - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Muszę wymienić olej w aucie, nie chciałbym nic popsuć więc pytam.

Moje BMW to 318is 1994r. M42 przebieg ok 210000km nie mam problemów z silnikiem, ale nie wiem jaki olej jest obecnie zalany. Kupiłem olej Castrol magnatec pół syntetyk 10w-40. Mam też filtr oleju. W teorii wiem jak wymienić olej z książki "sam naprawiam..." Mam tylko pytanie - czy koniecznie muszę zmienić uszczelki pod tą śrubą spustową i 2 w obudowie filtra oleju? Nie mam ich i nie mam czasu za nimi latać, ale jak trzeba będzie to się czas znajdzie. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano
Witam.A nie było tych gumowych pierścieni w zestawie z filtrem?Powinno się wymienić również te uszczelki.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano
Te uszczelki powinny być razem z wkładem filtra oleju w pudełku tak jak napisał przedmówca. Jeśli ich nie było to może w sklepie zrobili wałek.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
Powinny być uszczelki,niedawno zmieniałem filterek i miałem cały komplet....
Opublikowano
No skoro tak mowicie to pewnie jest, ale co z aluminiowa uszczelka pod srube spustowa? ta mnie bardziej martwi.
Opublikowano
nierozumeim w czym problem,w komplecie masz wszystko z filtrem,na dolna srube zakładasz metalowa uszczelke i dokrecasz odpowiednim momentem(zimny silnik!!!)na gorny dekielek filtra idzie oring gumowy-to wszystko!pamietaj o odpowiednim załozeniu filtra oleju,a jezeli masz 5l magnateca to lej do konca az poczujesz ze zostanie z 250 ml na dnie baniaczka,do m42 wchodzi prawie 5 literków...tez mam ten olej przy podobnym przebiegu,trafny wybór