Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W układzie chłodzenia mam straszny syf - dość sporo oleju. Problem polega na tym, że kiedyś rozszczelniła się chłodnia oleju skrzyni, i olej poszedł w układ. Poprzedni właściciel najpierw zrobił uszczelkę pod głową a gdy problem nie zniknął, dopiero właściwie zdiagnozował usterkę. Wydaje się, że w układzie pozostało sporo oleju. Kiedy kupowałem ten pojazd, byłem świadom oleju w układzie chłodzenia. Samochód, zanim go kupiłem, stał przez dłuższy czas, potem, kiedy trochę pojeździłem olej przestał być widoczny, zatem zapomniałem o sprawie. Olej powrócił po wymianie płynu chłodniczego. Jest go dość sporo i trochę zaczynam się martwić czy to wciąż ten sam, czy może przypadkiem czeka mnie robota głowiczki... Dodam, że nie mam masła ani na korku, ani na bagnecie, nie ubywa mi płynu chłodniczego, silnik absolutnie się nie grzeje. Czy jest opcja uszkodzenia uszczelki z przepływem cieczy tylko w jedną stronę?

Znacie jakiś specyfik do wyczyszczenia układu chłodzenia z tego rodzaju gnoju? Zamierzam spróbować urządzenia wykrywającego spaliny i wypłukać układ ale w międzyczasie chętnie poczytam o jakichś doświadczeniach w tym temacie.

Opublikowano
generalnie to zajął bym sie naprawą tego, olej w układzie chłodzenia to barzo poważby objaw. Nie lecz tego półsrodkami likwidującymi same skutki, ba na pewno prędzej czy później skończy sieto remontem silnika.
Opublikowano
właśnie napisałem, że chcę to naprawić... Poza tym, poważny objaw czego?

chyba na orlenie widzialem taki plyn do plukania ukladu chlodzenia...poszukaj jeszcze na alegro tam tez zauwazylem :duh: :duh: :duh: