Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM. mam pytanie troszke z innej beczki. Moze jest na forum jakis prawnik albo ktos mial podobny przypadek.Mianowicie mieszkam i pracuje obecnie w irlandii i ostatnio zabrali mi samochod do customs tzn urzad celny. odzyskalem samochod ale dali mi wybor.Albo rejestruje samochod na irlandzkie blachy itp. albo wyjezdzam nim do polski. tego ostatniego nie przezyje poniewaz rozstanie z moja perelka jest dla mnie nie mozliwe. wiec pytanie czy ktos wie moze jak obejsc te irlandzkie prawo zeby bez problemow jezdzic eleganckim V8 a nie jak cala irlandia micrami i vanami. oczywiscie dodam ze koszt rejestracji oc i podatku w ir wynosi okolo 7000 euro. wrrr.
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano
Kolega ma taki sam problem z motocyklem w Anglii...I? Co pół roku przekracza granicę na kołach-ma wtedy potwierdzenie(bilet z promu,przejazd pod kanałem) jako dowód wyjazdu i ponownego wjazdu:)Myślę,że to najprostszy sposób-chyba ,że w Irlandii jest inaczej.
Opublikowano
To raczej nie przejdzie bo niby jest 48 godz na przerejstrowanie pojazdu. dzieki za post

OC jak wyliczane? Nie dałoby się zrobić tego na kogoś?

A podatek od czego? Co roku od silnika czy co? :(

P.S.

Cudze chwalicie swego nie znacie, jak widać w wolnym kraju Irlandia już zaczyna śmierdzieć komuna :(

Pozdrawiam

Opublikowano
Kolega ma taki sam problem z motocyklem w Anglii...I? Co pół roku przekracza granicę na kołach-ma wtedy potwierdzenie(bilet z promu,przejazd pod kanałem) jako dowód wyjazdu i ponownego wjazdu:)Myślę,że to najprostszy sposób-chyba ,że w Irlandii jest inaczej.

To najprostszy sposob, musi byc udokumentowany wyjazd z Irlandii i wtedy sie zaczynaja procedury odnowa. Kosztowny to sposob, ale nie tak bardzo jak rejestracja. Zwolnieni z rejestracji sa turysci przebywajacy do 90 dni,osoby przebywające w Irlandii czasowo (do 12 m-cy) w celach edukacyjnych lub posiadających czasową umowę z pracodawcą.

https://www.ros.ie/VRTEnquiryServlet/showVRT kalkulator oplat

Opublikowano

Michael. Podatek jest obliczany od pojemnosci silnika czyli w moim wypadku jakies 1200e oc to juz magia. ja za micre ktora smigam do roboty place 1600 na rok a i podatek oplaca sie na rok. poniewaz tu nie jest zawarty w paliwie tak jak w polsce. Ja siedze tu juz blisko 2 lata. i nigdy takiego problemu nie mialem. ale bede musial zagadac ze swiom szefem i zrobic tak jak radzi Renoraines aby dal mi umowe na rok moze wtedy sie odczepia. oczywiscie jak pan z vro wyda odpowiedni papier.

BedeMusialWalczyc

BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano
Michael. Podatek jest obliczany od pojemnosci silnika czyli w moim wypadku jakies 1200e oc to juz magia. ja za micre ktora smigam do roboty place 1600 na rok a i podatek oplaca sie na rok. poniewaz tu nie jest zawarty w paliwie tak jak w polsce. Ja siedze tu juz blisko 2 lata. i nigdy takiego problemu nie mialem. ale bede musial zagadac ze swiom szefem i zrobic tak jak radzi Renoraines aby dal mi umowe na rok moze wtedy sie odczepia. oczywiscie jak pan z vro wyda odpowiedni papier.

BedeMusialWalczyc

Gdyby w paliwie nie było podatków to tankowałbyś za jakieś 0,5 EURO benzynę, a tak chyba nie jest prawda?

To dlaczego tyle płacisz to tzw. choroba ustroju państwowego zwana socjalizmem. Tam gdzie jest trochę lepiej (jak Irlandia) zaraz pojawiają sie pijawy socjaliści i jak ich nie zlikwidujecie to będziecie mieć za parę lat tam Polskę.

Socjalizm to redystrybucja budżetowa dzięki której bogaci mają mniej a... biedni też nic nie dostają tylko też mają mniej bo płacą podatki w podstawowych produktach...

Pozdrawiam

Opublikowano
zgadza sie ze paliwie jest jakis tam podatek. ale podatek drogowy TAX oplaca sie co rok od pojemnosci i rodzaju paliwa. Wiec nie ma chyba jakiegos konkretnego sposobu na legalna jazde. poczekam moze ktos jescze napisze.
BMW BardzoMysleWybornie
Opublikowano
zgadza sie ze paliwie jest jakis tam podatek. ale podatek drogowy TAX oplaca sie co rok od pojemnosci i rodzaju paliwa. Wiec nie ma chyba jakiegos konkretnego sposobu na legalna jazde. poczekam moze ktos jescze napisze.

A gdyby zarejestrować na kogoś kto mieszka w pl i on byłby "znajomym który przyjechał i zostawił Ci auto"? :)

Przecież w Polsce może jeździć auto które jest zarej. w de i ma tam wykupione ubezpieczenie... może w Irlandii takie w PL też?

Pozdrawiam

Opublikowano

witam,ja mam taki sam probem w Holandii. Otoz zlapala mnie Duana customs (celnicy) , i powiedzieli,ze albo w ciagu dwuch tygodni zarejestruje auto w Holandii,albo musze w ciagu tygodnia wrocic nim do polski. A to wszystko dlatego,ze jestem tu zameldowany,mam wlasna firme,wiec jestem czlonkiem spoleczenstwa holenderskiego :mad2:

Dowiedzialem sie,ze tak zwany BPM( w polsce to bylo zwane akcyza) wynioslby mnie okolo 1500euro,do tego podatek drogowy w wysokosci 1600euro( naliczany od wagi samochodu) ubezpieczenie roczne okolo 450euro. Jak to wszystko sobie przeliczylem,to :jawdrop: :duh:

Narazie ryzykuje,choc zmienilem auto,pozatym mam auto firmowe tak wiec narazie ......... :mrgreen: .

PS 1.zawsze mozesz powiedziec,ze jestes turysta,

2. napewno nie mozesz jezdzic zadnym samochodem na polskich blachach i to nie wazne ,czy jest zarejestrowany na ciebie,czy nie jezeli jestes tam( w Irlandii) oficjalnie zameldowany

3. jezeli nie masz meldunku,lub wlasnej dzialalnosci,lub pracujesz dla kogos na tymczasowym kontrakcie,to mogo ci naskakac i pocalowc w tylek

Mam pytanie. Czy oni juz ci zabrali samochod i oddadza dopiero,jak zaplacisz rejestracje w ich kraju????? Jezeli tak,to mysle ,ze nie mieli absolutnie takiego prawa.

Napisz cos wiecej,czy na przyklad trzepali ci auto tak jak mi, czy pytali sie o np. wyposazenie samochodu itp?????

Opublikowano

jest na to sposob...

ja jezdze moja 750-ka na polskich blachach - pare razy tez mnie zatrzymali i chcieli zabierac, ale sie na szczescie wybronilem...odpukac, na razie bez wrazen... dlugo szukalem, bo perspektywa jezdzenia mikra tez mnie przerazala :)....

otorz - http://www.revenue.ie/index.htm?/leaflets/vrt2.htm - mnie ratuje punkt czwarty....student :) - irlandzkie prawo zezwala ci na jezdzenie autem na polskich blachach jesli glownym celem twojego pobytu jest pobieranie nauki, a jezdzic nim mozesz podczas calego okresu studiow (zauzmy ze studia trwaja 4 lata - jezdzisz 4 lata, a twoim dokumentem potwierdzajacym to przed Gardziarzem jest legitka).

Oczywiscie jak beda bardzo chcieli to pewnie i tak zabiora, ale jak masz przygotowana gadke, ze jestes tu na studiach, pracujesz - jasne - bo inaczej nie stac bylo by cie na studia i wracasz do Pol jak tylko skanczysz studia itd...wtedy jest OK.

Ja jezdze z wydrukowana strona z revenue - wlasnie ta, i rowniez z kontaktem do uzednikow revenue (tez jest na tej stronie) zeby im pokazac - ze i owszem jezdzisz ale legalnie i rozmawiales tym i z tamtym w revenue i oni ci potwierdzili to co masz tutaj napisane.....

studiuje :twisted2: na www.iimpp.ie - koszt 625euro za rok.....

legitymacje mam wazna na 3 lata .....

zapisz sie na studia :) - przyjemne z pozytecznym....

Polak potrafi :) glowa do gory - najwazniejsze to przygotowac sobie gadke dla Gardziarzy - pokazac im ze nie przyjechales na przypale tylko wiesz cos na ten temat i postepujesz zgodnie z ich ustawodawstwem.

poczytaj ta stronke - dopasuj monolog - trzymam kciuki - mi sie udaje :)

pozdro,

Opublikowano
a tak przy okazji o wrazie czego znizki z Polski licza Ci sie tutaj - gdybys chcial zmieniac jednak blachy, wiec nie bedzie chyba az tak drogo ....
Opublikowano
niestety nie przechodzi ubezpiecznnie auta no kogos innego...to tylko dodatkowy klopot , bo wiem o przypakdach kiedy zabierali fure ( bo jezdzisz nia - nie wazne czy twoja) a odebrac ja moze tylko wlasciciel - wiec kolesie musieli sciagac swoje babcie do Irl...
Opublikowano
Dzieki wszystkim. Samochod mi oddali ale musialem zaplacic 400e. Mam czas do dzis zeby nim wyjechac. Gadalem juz z szefem wystawi mi taki papier jaki chcem czyli kontrakt nie na pelny rok i mysle ze bedzie pikus. tylko wezme jeszcze ze soba irola co ma dobrze gadane zeby wystawil mi odpowiedni papier w VRO. ze jestem tu na kontrakcie a nie na niewiadomo ile. od poniedzialku z tym ruszam opisze jakie wyniki.
BMW BardzoMysleWybornie