Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam dwie opony Continental SportContact2

jedna 235/45/17 Y94

druga 235/45/17 W97

czy moge założyć na jedną oś opony o różnych indeksach prędkości i nośności? jeżeli mają identyczny bieżnik?

Opublikowano (edytowane)

Możesz, poniewaz parametry podanych opon sa wiecej niz wystarczajace do codziennej jazdy.

Y - do 300 km/h

94 - 670 kg/opone

W - do 270 km/h

97 - 730 kg/opone

Zasada jest taka ze mase auta dzieli sie przez 4 i wtedy sie uzyskuje indeks nosnosci na opone, np 2000kg : 4 opony to przypada 500 kg/opone.

Edytowane przez renoraines
Opublikowano

Ja bym nie zakładał !

Opony o różnej nośności mają boki o różnej twardości, czyli jedna opona będzie bardziej miękka w zakręcie od drugiej. Czyli inaczej będziesz wchodził w zakręt lewy a inaczej w prawy.

Opublikowano

wydaje mi się że to sa znikome różnice w parametrach

więc jak dam na jedną oś a nie bok to różnica nie bedzie wyczuwalna

tym bardziej ze ja nie jeżdze 200 na łukach :)

to zakładać czy nie?

po za tym pytanie o taki zestaw

e46 kombi

czy 17stki przód 225/45/17 a na tył 235/45/17 to bedzie git?

czy nie git?

Opublikowano

Fakt, że mają nadwyżkę nośności, ale obie różnią się i indeksem dopuszczalnej prędkości i nośności. A oznacza to, że różnią się sztywnością ścianki bocznej opony i nieznacznie składem mieszanki.

Dlatego może się okazać, że w jakichś szczególnych warunkach samochód może się zachowywać w sposób nieprzewidywalny.

Ale jeżeli będziesz jeździł spokojnie, łagodnie i powoli to nie powinieneś odczuć różnicy. Pytanie tylko czy będziesz?

I nie napisałeś jeszcze jednej ważnej rzeczy - czy te oponki, które masz są nowe, czy używane?

A w ogóle to masz parę miesięcy do namysłu bo chyba nie zamierzasz teraz zakładać letnich opon? I to w takim rozmiarze?

Opublikowano

Ja również nie zakładałbym takiego zestawu oponek.

Do Lucadore. Ja ze swojego doświadczenia nie założyłbym nic szerszego niż 205. Na lato miałem w tym roku 235 i osiągi auta były tragiczne.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

oczywiście że mam kilka mieśiecy

ale teraz można za tanie pieniądze sobie skompletować już temat na lato:)

co szerokości to chip przyjdzie będzie sporo niutków i pare koni więcej więc napewno sie będa kulać dobrze...

a co to za różnica czy nowe czt używane? w tej kwestii/

Opublikowano

Ogromna.

Bo jeżeli są używane to oprócz różnicy parametrów dochodzi jeszcze różnica stopnia zużycia i pewności źródła pochodzenia.

Po prostu z twojego posta wynikało, że masz już te oponki, stąd pytanie.

A jeżeli jeszcze nie masz i planujesz zakup to przez te parę miesięcy na pewno uda się skompletować rozsądny zestaw oponek na lato za rozsądne pieniądze.

Opublikowano

co szerokości to chip przyjdzie będzie sporo niutków i pare koni więcej więc napewno sie będa kulać dobrze...

co kombinujesz..ja mam 205x60x 16 i lata sie bardzo dobrze...na nasze dziury 17 :?:

Opublikowano

dla jasności

mam jedną taką oponę i poszukuję takiej samej bo chce sobie skompletować,

moja jest w super stanie z 2006 roku, bieżnika mam ok. 6 mm.

więc szkoda mi tą opone tak zostawić,

jest sporo czasu więc rozpoczynam poszukiwanie drugiej takiej,

stąd mój założony temat,

mam możliwość kupienia takiej drugiej ale jak opisywałem wczęsniej z innymi paramterami,

stopień zużycia jest w zasadzie ten sam...

mój temat nie dotyczy zasadnści kupowania używanych opon ale czy różnice w nośności i indeksie prędkości bedą wyczuwalne,

coś mi się wydaje ze nikt do konca nie wie tylko się mu wydaje,

Opublikowano

co kombinujesz..ja mam 205x60x 16 i lata sie bardzo dobrze...na nasze dziury 17 :?:

wczęsniej jeździłem na 17stkach 235/45/17 w e39 i żadnej dziury nie było, nic nie pogiąłem, a zawieszzenie sie sypie tak czy siak na naszych drogach

po za tym to one wcale nie mają tak niskiego profilu

ponieważ 45 z 235 to już nie tak mało .... = 10,5 cm

natomiast 55 z 205 to 11,2 cm wiec różnica niewielka :)

Opublikowano

wczęsniej jeździłem na 17stkach 235/45/17 w e39 i żadnej dziury nie było, nic nie pogiąłem, a zawieszzenie sie sypie tak czy siak na naszych drogach

po za tym to one wcale nie mają tak niskiego profilu

ponieważ 45 z 235 to już nie tak mało .... = 10,5 cm

natomiast 55 z 205 to 11,2 cm wiec różnica niewielka :)

a nie chcesz 17 z oponami :?: