Skocz do zawartości

Jaka skrzynia do E34 520i M20B20??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko czy do mojego BMW E34 520i 12v mogę włożyć skrzynię biegów z BMW E30 320i 12v. Silniki te są identyczne ale czy będzie pasować zaczep tylni. Z góry dziękuję za odpowiedz. :modlitwa:
Opublikowano

Witam.

Mam podobny dylemat.

Mam silnik 2.0 12V i chciałbym się dowiedzieć czy skrzynia z silnika 2.0 24V bedzie pasowała do mojego silnika.

Podro

Opublikowano
Jestem pewny na 100% że nie. Może pasować od e30 320 12v. Dokładnie napiszę potem bo kupiłem taką skrzynie do swojego i zobaczę czy będzie pasować. :wink:
Opublikowano
E 30 ma inny wolant (mechanizm zmiany biegów) niż E34. A znowu skrzynia z M50 ma za krutki wałek bo M50 ma sprzęgło dwómasowe, i cały plan w p.....
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Czyli mam rozumieć ze skrzynia z silnika 2.0 24V nie bedzie pasowała do mojego 2.0 12V?

Można jakoś dopasować taką skrzynie do takiego silnika?

Opublikowano
Czyli mam rozumieć ze skrzynia z silnika 2.0 24V nie bedzie pasowała do mojego 2.0 12V?

Można jakoś dopasować taką skrzynie do takiego silnika?

Jak lubisz rzeźbę to zapisz się do jakiegoś kółka a jak nie to kup odpowiednią skrzynię... Będzie pasować skrzynia z E30 320i jak i z E28 520i ale nie każda bo były różne rodzaje musisz gdzieś znaleźć numer swojej i będziesz wiedział, real.oem twoim przyjacielem.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Tak dla zakończenia sprawy powiem, że skrzynia od e30 nie pasuje do e34 to samo tyczy się skrzyni od e28. Przekonałem sie o tym na własnej skórze np. skrzynia w e30 jest dłuższa a w e28 ma inne zaczepy do wolanta do zmiany biegów. Dlatego należy zawsze brać skrzynie taką samą jaka się miało wcześniej. Pozdrawiam.
Opublikowano
... Dlatego należy zawsze brać skrzynie taką samą jaka się miało wcześniej...

Bardzo cenne jest to, że podzieliłeś się takim doświadczeniem :cool2: – bo przynajmniej jest jednoznaczna opinia, która może powstrzyma nie raz kogoś od szukania z uporem pomocy w różnych próbach rzeźbiarstwa :)

pozdrawiam

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png