Skocz do zawartości

FILTR SPORTOWY, STRUMIENICA.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie najlepiej ( czytaj tanio :D ) kupić sportowy wkład fitra powietrza i strumienicę. Oczywiście montując strumienicę zamierzam usunąć katalizator. Napiszcie o Swoich doświadczeniach po montażu takich rzeczy.

Najbardziej inetresuje mnie wpływ usunięcia katalizatora - to że spalinki nie będą spełniały normy to oczywiste ( badanie się załatwi ), ale czy nie będzie problemu z komputerem czy innymi rzeczami? :?:

530i M60

I've got a power, MPower :)
  • Członkowie klubu
Opublikowano

W InerCars z wazna karta Klubowa masz 20% znizki - maja sportowe wklady.

Co do strumienic - gdzies w sieci czytalem dosc obszerny i fachowy artykul na ten temat. Tylko za cholere nie moge znalezc adresu tej strony... Generalnie chodzilo o to, ze wiekszosc sprzedawanych strumiennic nawet z definicji tego slowa nie jest strumiennica. A takie cos moze zrobic wiecej zlego niz dobrego.

Na przegladzie mozesz sie wyrobic ze spalaniem. Znajomy wywalil katalizatory z omegi, a przeglady przechodzil bez problemu.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
W InerCars z wazna karta Klubowa masz 20% znizki - maja sportowe wklady.

Co do strumienic - gdzies w sieci czytalem dosc obszerny i fachowy artykul na ten temat. Tylko za cholere nie moge znalezc adresu tej strony... Generalnie chodzilo o to, ze wiekszosc sprzedawanych strumiennic nawet z definicji tego slowa nie jest strumiennica. A takie cos moze zrobic wiecej zlego niz dobrego.

Na przegladzie mozesz sie wyrobic ze spalaniem. Znajomy wywalil katalizatory z omegi, a przeglady przechodzil bez problemu.

Zgadza się, szybki przepływ spalin i sonda nie wyrabia się z korekcjami przy takich stałych czasowych, jakie są w kompie od gazu i benzynki. Na wolnych obrotach wskazania "wachlują" od ok. 50% normy do 200-300%.

Powyżej 1500 nie ma problemów. Z tym, że to Golf VR6/93, strumienica wylotu zamiast kata i dolotu.

Opublikowano

Witam. Odrazu moze zaczne konkretnie. Nie montuj tego typu rzeczy. Sa to zbedne gadzety ktore psuja silnik i nie nadaja sie do niczego. Odradzam w szczegolnosci tuningu elektroniki ktory jest praktycznie niezbedny podczas zmian w ukladzie dolotowym i wydechowym.

Pozrdawiam, a maniakow tuningu zapraszam na www.zykzak.eu.org tam jest moj artykul o tuningu i o przejsciach z nim zwiazanych. Zapraszam. :wink:

Opublikowano
Witam. Odrazu moze zaczne konkretnie. Nie montuj tego typu rzeczy. Sa to zbedne gadzety ktore psuja silnik i nie nadaja sie do niczego. Odradzam w szczegolnosci tuningu elektroniki ktory jest praktycznie niezbedny podczas zmian w ukladzie dolotowym i wydechowym.

Pozrdawiam, a maniakow tuningu zapraszam na www.zykzak.eu.org tam jest moj artykul o tuningu i o przejsciach z nim zwiazanych. Zapraszam. :wink:

Nie mogę się dostać na wspomnianą stronę, ale jestem zaskoczony Twoimi stwierdzeniami. Interesuję się tuningiem od dawna, czytam artykuły, mam też trochę doświadczenia z poprzednim samochodem. W CLIO II wywaliłem katalizator, wstawiłem strumienicę JONES, zmieniłem końcówkę wydechu, włożyłem sportowy wkład filtra powietrza, świece BRISK, magnetyzer maksor sport i nie jeden się naciął.... Samochód w tej chwili ma przejechane 103.000 km i jeżdzi nim moja kobieta. Wszystko jest O.K. Więc co Ty miałeś za przejścia ......

I've got a power, MPower :)
  • 3 lata później...
Opublikowano
ja tam juz duzo wiem ;P duzo poczytalem, duzo powsadzalem, jedno auto lepiej dziala , jedno ma problemy przez strumienice, sonda lambda swiruje itd. to poprostu cza sprawdzic, no ale przedewsszystkim glosno chodzi (wedlug mnie fujjj) ... najlepiej : FILTR, CHIP, Caly sport ukl . wydechowy , TURBO i przenosimy sie w czasie :) hehe

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

E36 TURBO 325i & E46 TOURING 330D

Opublikowano
cze k64 dobrze mówisz ja załózyłem do fiesty strumiennice i całyy układ rure o srednicy 65mm i była róznica ale niezbyt wielka dopuki nie wypolerowne zostały kanały w bloku i głowicy orac kolektorze +stożek lekki wydech musi mnieć lekkie zaciąganie powietrza ale znowu kolega w hondzie civic 1,5 załózył strumiennice i stożek i ma dziure w przyspieszeniu i są momenty że niechce ciągnać na odp obrotach niewiem jak jest w bmw czy niwbędzie straty mocy na odp obrotach poprostu musi być ktoś 1 i opowie jak to jest w bmw POZDRAWIAM
BAYERISCHE MOTOREN WERKE
Opublikowano
dokladnie , cza kabinowac, z filtrami jest tak ze tym dalej pociagniety (rura) to lepiej sie wkreca na obroty od niskich , tym blizej rura tym lepiej na tych wysokich obrotach (albo na odwrot? :)) w kazdym razie kabinowac cza ;) ja wlasnie zalozylem ;D i czekam az mi snieg zejdzie z podworka to moze wyjade ;(

www.bmwproject.pl

www.szczyrbowski.pl

E36 TURBO 325i & E46 TOURING 330D