Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Szukam informacji na temat sportowych wałków. Ja mam e36 316 i może jest ktoś, kto bawił się w coś takiego, i podpowie co mi to da, jeśli chodzi o osiągi itd.

Pzdr

Opublikowano
Nic nie da ! 1,6 to mozna trawe kosic . a jak chcesz mic pod noga to tylko pojemnocs niema rady . po zamontowaniu sportowych walkow lub walka trzeba zmienic ustawienia w sterowniku . wydech i wdech wiec koszty . auto kiepsko chodzi na dole ale gora dobra . do rajdow ok ale uzytek codzienny zalerzy . od modyfikacji i jaki walek .
Opublikowano

Co to da - hmmm nie licz na extra osiągi przy 1,6.

Poprzez sportowy wałek rozrządu zwiększasz czas otwarcia zaworów a przez to zwiększasz naładowanie cylindra mieszanką paliwowo-powietrzną.

Oczywiście wydłużasz także czas wymiany w cylindrach - co ma duże znaczenie na wolnych obrotach - nierównomierna praca silnika.

Sportowy wałek spowoduje, że będziesz musiał jeździć na wyższych obrotach , gdyż na wolnych auto będzie zamulało. Dopiero po wejściu na obroty dostanie mocy. Oczywiście zwiększy sie zużycie paliwa a moc jaką zyskasz przy silniku 1,6 nie będzie aż tak odczuwalna.

Moim zdaniem szkoda zachodu.

Pozdrawiam