Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Takie pytanko

Jakie będą skutki dla samochodu kiedy będziemy ladować podlączony pod klemy akumulator zwykłym prostownikiem.

Załóżmy ze mamy do czynienia z Bmw TDS po 95r

Czy są jakies zabezpieczenia(bezpieczniki??itp.)

Co moze uledz zniszczeniu,bądź też,jakie będą skutki?

Z gory dziękuje za odpowiedź

Opublikowano
Ja zawsze odpinalem, raz mi na warsztacie znajomy ladowal i przypiał bez odpinania klem i.... też nic sie nie stało :cool2:
Opublikowano
można sobie zniszczyc instalacje w samochodzie....

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano (edytowane)
Witam

Takie pytanko

Jakie będą skutki dla samochodu kiedy będziemy ladować podlączony pod klemy akumulator zwykłym prostownikiem.

Załóżmy ze mamy do czynienia z Bmw TDS po 95r

Czy są jakies zabezpieczenia(bezpieczniki??itp.)

Co moze uledz zniszczeniu,bądź też,jakie będą skutki?

Z gory dziękuje za odpowiedź

co masz na mysli zwykly prostownik....kazdy powinien miec zabespieczenie pierwotnego uzwojenia i ladowania chyba ze jakas samoroba... :norty: ladowac mozesz bez rozlaczania aku...

Edytowane przez zbigniewst
Opublikowano
Zwykły w sensie kupiony w sklepie,z bezpiecznikiem z tylu oczwywiście,to jak to wygląda??

tak jak napisalem...nic sie nie stanie...tylko nie odpalaj na zalaczonym prostowniku bo uszkodzisz prostownik.. :cool2:

Opublikowano
Co moze uledz zniszczeniu(jakie elementy) czy jednak istieje jakies zabezpieczenie????

zabespieczenie jest w prostowniku..bespieczniki..moze byc tez zabespieczony elektronicznie...nic sie nie stanie w samochodzie...

Opublikowano

heh,mam taką nadzieję ;),bo siostrzyczka już by nie miala u mnie tak wesoło,oki dzięki,aha przy okazji

316i wszystkie części,przebieg 140.000 1992rM40-autko bardzo zadbane,no ale po dachowanie przy 40 na godzine(nie wiem jak ktos mógl byc tak zdolny) w kazdym razie posiadam wszystkie od niego częsci na sprzedaż

Opublikowano
Zwykły w sensie kupiony w sklepie,z bezpiecznikiem z tylu oczwywiście,to jak to wygląda??

tak jak napisalem...nic sie nie stanie...tylko nie odpalaj na zalaczonym prostowniku bo uszkodzisz prostownik.. :cool2:

Nidgy nie odlaczalem klem do ładowania, a zdarzalo mi sie tez odpalac kilka samochodow na podlaczonym prostowniku. Szczęściarz ze mnie, nie?
Opublikowano

Nidgy nie odlaczalem klem do ładowania, a zdarzalo mi sie tez odpalac kilka samochodow na podlaczonym prostowniku. Szczęściarz ze mnie, nie?

sprawdz prostownik na pewno poszla jedna z diod od ladowania...nie ciesz sie naprzud.. :doh: :doh:

Opublikowano

sprawdz prostownik na pewno poszla jedna z diod od ladowania...nie ciesz sie naprzud.. :doh: :doh:

Mam w domu ze prostowniki, każdy to samoróbka i wszystkie dzialają. Jeden z nich ładuje tak małym pradem, ze mozna spokojnie wieczorem właczyc i rano odłaczyc, niczego nie zagotuje i nie wywali. Zreszta z tego co mnie uczono, to im mniejszy prąd ładowania, a dluzszy czas tego procesu, tym lepiej bedzie bateria naładowana, dluzej też pożyje. Oczywiscie w granicach rozsadku z tym "malym prądem".

Prostowników potrzebujemy do ładowania akumulatorów w koparkach, nie dlatego, ze co drugi dzien wlaczam swoje bmw.

Opublikowano
prostownik dziala-wywalilo bezpiecznik,co do autka to jeszcze nie odpalalem....jestem w trakcie konczenia tapicerki,później prześlę focie,pozdro
Opublikowano

Mam w domu ze prostowniki, każdy to samoróbka i wszystkie dzialają. Jeden z nich ładuje tak małym pradem, ze mozna spokojnie wieczorem właczyc i rano odłaczyc, niczego nie zagotuje i nie wywali. Zreszta z tego co mnie uczono, to im mniejszy prąd ładowania, a dluzszy czas tego procesu, tym lepiej bedzie bateria naładowana, dluzej też pożyje. Oczywiscie w granicach rozsadku z tym "malym prądem".

Prostowników potrzebujemy do ładowania akumulatorów w koparkach, nie dlatego, ze co drugi dzien wlaczam swoje bmw.

za maly prad tez niedobrze ....a sa prostowniki co ci nie przeladuja bo sa odpowiednio zabesp. i sa na kturych mozna odpalac samochod ale to juz sa profesjonalne prostowniki..ja pisze o takich co mozna w sklepach kupic a co do samorubek tez sam robilem i ladowalem przy podlaczonym aku. ale zawsze bylem w strachu...czemu nie bede pisal...kiedys robilo sie samemu bo nie mozna bylo dostac...teraz wszystko na polkach.. :norty:

Opublikowano
ja też ładowałem bez odłączenia akumulatora od pojazdu, nigdy nic się nie stało. przed rozruchem jednak według mnie trzeba na 100% odłączyć prostownik . Dlaczego ? bo wszędzie tak piszą i ja tak robię i zawsze było cacy
Opublikowano
ja też ładowałem bez odłączenia akumulatora od pojazdu, nigdy nic się nie stało. przed rozruchem jednak według mnie trzeba na 100% odłączyć prostownik . Dlaczego ? bo wszędzie tak piszą i ja tak robię i zawsze było cacy

a ja tak robie ze rozlaczam bo wiem czym to skutkuje ../.z wyksztalcenia../.