Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w BWM E46 kombi 2002 rok robie nagłośnienie, mam głośniki już zamontowane i poprowadzone kable, teraz muszę dokupić jeszcze zmieniarkę, wzmacniacz (1 czy 2 ?) oraz woofer lub tube.

Za bardzo nie mogę się połapać jaki miałby tam być wzmacniacz, czy fabryczny czy jakiś inny dokupić, oraz czy standardowo jest tam jeden wzmacniacz czy też 2 wzmacniacze, np. jeden do głośników a drugi do tuby,

nie wiem czy fabryczny wzmacniacz ma 6 wyjść + wyjście na tube czy też tylko 4 wyjścia + 1,

załączam 2 zdjęcia + imitacje :) schematu...

pozdrawiam i proszę o podpowiedzi

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img228.imageshack.us/img228/3432/52537139gk8.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img66.imageshack.us/img66/272/50620831rn1.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img225.imageshack.us/img225/6015/47051921bx1.jpg[/img]

Opublikowano

Popraw mnie jeśli się mylę - z przodu masz Hertze 2x 130mm na stronę - przy czym druga para dwudrożna, z tyłu po 165mm na stronę? Do tego z przodu do dwudrożnych idą kable bezpośrednio ze wzmacniacza, a jednodrożne i tweetery są do zwrotnicy? Przyznam, że bardzo dziwaczne - konsultowałeś to z kimś kto się choć trochę na audio zna? Nie mam serca ci mówić jak to powinno wyglądać, widząc jak się narobiłeś - chyba, że chcesz?

W zasadzie, dopóki nie zdecydujesz jaki subwoofer chcesz mieć, to nie mogę ci pomóc - bo można dać albo dwukanałowy na niego, albo czterokanałowy i napędzić nim też tylne głośniki.

Ale powiem ci, że dogranie tego będzie niezłym wyzwaniem - w sumie 3 pary wyjść + subwoofer.

A przy okazji - wytłumiłeś dobrze drzwi i masz mocowanie paneli głośników do blachy - tak, żeby sztywno siedziały? I czy ja dobrze widzę, że te panele, to tylko wyfrezowane otwory pod głośniki?

Opublikowano

Jest dokładnie tak jak piszesz, dobrze odczytałeś schemat ;), napisz mi jak powinno być najlepiej, generalnie nie konsultowałem tego z nikim, ale z tego co widziałem okablowanie jak było puszczone wcześniej to tak było robione seryjnie i raczej było nagłosnienie pod zamowienie bo w środu drzwi wszędzie maty wygłuszajace no i w drzwiach bocznych z przodu po 2 głośniki, gdzie normalnie standardowo jest po jednym, przy czym ja poprowadziłem kable od nowa i kupiłem głośniki bo poprzedni właściciel wszystko rozkradł, zostawił tylko stare kable,

jako subwoofer bym chciał coś takiego

http://allegro.pl/item271986530_hertz_es_250_mega_bass_500w_nowy_subwoofer_od_ss.html

głośniki siedzą sztywno,

z tego co ja widziałem (było to już) to były dziury w drzwiach chyba tak jak mówisz wyfrezowane, moze tam jakies dodatki są nie wiem,

wzmacniacz do tego mi ktoś polecił taki:

Sony XM-754HX

Opublikowano

Dobrze, to postaram się pomóc na tyle na ile będę mógł.

Generalnie masz za dużo głośników - większości wystarcza 1 komplet z przodu + subwoofer. Do tego głośniki dwudrożne są w drzwiach niepotrzebne - lepsze by były jednodrożne.

Po kolei:

- panele w drzwiach (tak naprawdę lepiej by było 1x 165 niż 2x 130, ale skoro tak było wczesniej, to nie ma co płakać - 130 też ładnie mogą zagrać)

- dobrze by było przymocować pierścienie z mdfu do otworów w panelach i to przymocować do drzwi - inaczej mogą wystąpić problemy (zawsze to można zmodyfikować później jak się okaże, że źle gra)

- najlepiej by było jakbyś miał dwie pary identycznych 130mm (wszystkie jednodrożne - tego tweetera w nogach i tak nie będzie słychać)

- najlepiej jakby cały przód był podłączony pod jedną zwrotnicę na stronę (skoro poprowadziłeś nowe kable to trzeba będzie sobie jakoś poradzić)

- z tyłu masz za mocne głośniki - będą górowały nad przodem, chyba że je wyciszysz na wzmacniaczu - trzeba dostroić pod siebie

Sub jest ok - miałbyś komplet Hertza - w tej cenie większość głośników normalnych firm gra podobnie (w sensie jakości) - ten da ci w miarę szybki bas.

Wzmacniacz - Sony to dobra firma - są lepsze oczywiście, ale to już zależy od budżetu. Przez to, że masz tak naprawdę 3 pary głośników + sub musisz napędzić 8 kanałów. Tak więc jedyne wyjście to wzmacniacz 6 kanałowy + 2 kanałowy do suba. Gdybyś podpiął przód do jednej zwrotnicy, to można by zastosować 4 kanałowy wzmacniacz.

Alternatywą są dwa czterokanałowe wzmacniacze - jeden słabszy na przód, a drugi mocniejszy na tył + sub - to tylko dlatego, że kupno 6 kanałowego nie jest proste, a może się okazać, że dwa czterokanałowe wyjdą taniej.

Opublikowano

Kolego ktoś zafundował Ci razem z autem fajne panele. Majac tak przygotowane drzwi mozna zdzialac naprawde wiele. Wszystko jednak zalezy od funduszy - jesli chcesz wydac 1000 czy 1500 zł to nie zagra to powalajaco, ale gdybys zdecydował się wylozyc ok 5000 zł bedzie grac juz naprawde super...

Wszystko tez zalezy od tego, czego od swojego systemu oczekujesz...jakie brzmienie po prostu lubisz...

Opublikowano

No mam za dużo głośników, może faktycznie te co są w bagażniku przełoże na tylnie drzwi, co myślisz ?

natomiast te jedne głośniki z przodu są faktycznie dwudrożne ale już nic nie poradze teraz, a jakie jest racjonalne uzasadnienie tego, żeby w tych głośnikach dwudrożnych wyłączyć te tweetery poprzez zwrotnice ?

przy okazji zwrotnicy, niestety mam tylko jedną zwrotnice hertza cx100, która puszcza dźwięk na tweetery, nie moge nigdzie dokupić samej swrotnicy hertza cx100, i pytanie czy dokupić jakąś inną zwrotnicę, innej firmy, czy też kupić dwie nowe zwrotnicy, za 25zł/szt ale za to będą takie same,

drugie pytanie odnośnie zwrotnicy, czy jest jakieś znaczenie jak np. zwrotnice zamontuje blisko głośnika czyli w przednich drzwiach, a jak zamontuje daleko od głośnika czyli np. w bagażniku blisko wzmacniacza, bo np. tam mi lepiej pasuje je wmieścic,

tutaj są parametry zwrotnicy cx100, której mi brakuje:

http://www.audison.de/hertz/pics/energy/esk165_spez.gif

dodatkowo w komplecie czasami widzialem zwrotnice cx200, które puszczają dzwięk na głośniki niskotonowe, tylko nie wiem czy jest jakas roznica jak mam 2 niskotonowe i 2 tweetery, to jak zastosuje 2 razy cx100 do tweeterow między tym jak zastosuje 2 cx100 do tweeterow oraz jednoczesnie 2 cx200 do niskotonowych ?

a co do wzmacniacza, cos słyszałem ze mozna zmostkowac te dwie pary z przodu głośników w jedną parę,

Opublikowano

Tweetery + 2 pary 130mm możesz 'zmostkować' w jedno używając zwrotnicy trójdrożnej - są takie co mają wyjścia właśnie na tweeter i dwa woofery - i to rozwiązanie bym ci sugerował. Coś takiego: http://www.allegro.pl/item271645180_zwrotnica_trojdrozna_600w_80hz_120hz_gwarancja.html W każdym razie zwrotnice muszą być takie same na stronę, a kable od nich wychodzące jak najkrótsze i tej samej długości po obu stronach.

A co to tweeterów w przednich dwudrożnych - głośniki te są w nogach - tych tweeterów praktycznie nie będzie słychać - zwłaszcza, że masz drugą parę wyżej (praktycznie nigdy nie stosuje się dwóch par tweeterów - jeśli już to druga para na tył samochodu). Do tego wibracje powodowane przez woofer zniekształcają dźwięk zintegrowanego tweetera. Zawsze możesz sprzedać te dwudrożne i dokupić drugą taką samą parę jednodrożnych - nie stracisz na tym dużo.

Tylne głośniki, to najlepiej sprzedaj i dołóż kasę do subwoofera - wtedy będziesz mógł całość napędzić jednym 4-kanałowym wzmacniaczem (choć ja zawsze wolę osobny wzmacniacz na suba). Na pewno łatwiej jest kupić 2, czy 4 niż 6 kanałowy wzmacniacz.

Opublikowano

a czy nie można po prostu zmostkować te 2 pary 130mm razem z tweeterami i użyć po 1 zwrotnicy cx100 która puszcza na cykacze tony, a reszte czyli te niższe poleciały by na te 130mm, (napisalem do producenta, moze mi wskaze gdzie moge dokupic sama zwrotnice hertza, bo w necie i na allegro nigdzie nie ma),

a tego co mam teraz zainstalowane nie da sie napedzic 4 kanałowym wzmacniaczem, bo kolega cos mi tam wymyslil i polecił ten wzmacniacz ze niby bedzie dobrze

Opublikowano
a czy nie można po prostu zmostkować te 2 pary 130mm razem z tweeterami i użyć po 1 zwrotnicy cx100 która puszcza na cykacze tony, a reszte czyli te niższe poleciały by na te 130mm, (napisalem do producenta, moze mi wskaze gdzie moge dokupic sama zwrotnice hertza, bo w necie i na allegro nigdzie nie ma),

a tego co mam teraz zainstalowane nie da sie napedzic 4 kanałowym wzmacniaczem, bo kolega cos mi tam wymyslil i polecił ten wzmacniacz ze niby bedzie dobrze

Po pierwsze ten wzmacniacz Sony XM-754HX co napisałeś wcześniej jest 4 kanałowy, więc nie rozumiem twojej wypowiedzi.

Po drugie jak ty chcesz 'zmostkować' głośniki? - połączysz je równolegle? - to będziesz miał 2 omy impedancji, co może dać szokujące efekty, a jak połączysz szeregowo, to dostaniesz 8 omów impedancji i będzie to wymagać bardzo mocnego wzmacniacza. Do łączenia głośników są zwrotnice.

I po trzecie - nawet łącząc dwie pary 130 masz do napędzienia - tweetery, przednie 130, tylne 165 i subwoofer - co daje razem 8 kanałów - i tyle kanałów potrzebujesz we wzmacniaczu/wzmacniaczach. Dlatego pisałem o podpięciu całego przodu do jednej zwrotnicy.

Nie wiem czy nie czytasz tego co piszę, czy może tego nie rozumiesz, czy może chcesz zrobić jak ci kolega poradził - twój wybór, tylko widzisz jak narazie wydałeś sporo kasy na masę kiepskich głośników nie mając nawet pomysłu na ich podłączenie - więc sugeruję choć trochę poczytać o car-audio, bo inaczej będziesz mocno zawiedziony efektem końcowym.

Opublikowano
po prostu jestem mało doświadczony, dlatego czasami czegoś mogę nie zrozumieć, głośniki które już są kupił poprzedni właściciel, ale nie były podłączone ;) i teraz ja chce coś z tym sensownego zrobić...
Opublikowano
przy czym ja poprowadziłem kable od nowa i kupiłem głośniki bo poprzedni właściciel wszystko rozkradł, zostawił tylko stare kable

głośniki które już są kupił poprzedni właściciel

???

Opublikowano

Witajcie,

kolego troche wyzej napisalem Ci, ze otrzymałes od kogos w prezencie calkiem ladnie przygotowane drzwi...E46 to naprawde nielatwy samochod do naglosnienia...nie wiem, czy z premedytacja nie czytasz moich postow czy uwazasz, ze jestem po prostu glupi czy jak, ale z tym co masz, to mozna po prostu udac sie na bazar...to nie zagra i tyle...

Prosze, podaj jakie pieniadze chcesz przeznaczyc na granie w swoim e46 a pomozemy Ci skompletowac cos co po prostu zagra...

Opublikowano

aNdRe ma racje dostales niezly prezent od poprzedniego wlasciciela.Sam walcze z naglosnieniem w e46 i wiem cos o tym, dzieki pomocy aNdRe malymi kroczkami posówam sie do przodu. Wykorzystaj to (super panele)

Pozdrawiam

"Nie trzeba grać głośno, żeby być słyszanym" Janusz Kofta
Opublikowano
przy czym ja poprowadziłem kable od nowa i kupiłem głośniki bo poprzedni właściciel wszystko rozkradł, zostawił tylko stare kable

głośniki które już są kupił poprzedni właściciel

???

no źle się wyraziłem, poprzedni właściciel - kolega - kupił głośniki ale nie były podłączone bo nigdy nie miał czasu, ja kupując auto dostałem w komplecie głośniki, więc tak na prawdę w sklepie ich nie kupiłem ale z autem ;) no ale to już mniejsza o to... jak to tam było ...

natomiast kable rozkradł poprzedni właściciel przed moim kolegą...

Opublikowano
Witajcie,

kolego troche wyzej napisalem Ci, ze otrzymałes od kogos w prezencie calkiem ladnie przygotowane drzwi...E46 to naprawde nielatwy samochod do naglosnienia...nie wiem, czy z premedytacja nie czytasz moich postow czy uwazasz, ze jestem po prostu glupi czy jak, ale z tym co masz, to mozna po prostu udac sie na bazar...to nie zagra i tyle...

Prosze, podaj jakie pieniadze chcesz przeznaczyc na granie w swoim e46 a pomozemy Ci skompletowac cos co po prostu zagra...

chodzi o to ze ja audiofilem nie jestem, ma po prostu grać a nie pierdzieć,

budżet to powiedzmy na głośniki 800zł, skrzynia 400zł, wzmacniacz 300zł, zmieniarka 700zł.

Opublikowano
Witajcie,

chodzi o to ze ja audiofilem nie jestem, ma po prostu grać a nie pierdzieć,

budżet to powiedzmy na głośniki 800zł, skrzynia 400zł, wzmacniacz 300zł, zmieniarka 700zł.

Czyli chcesz jednak zmieniać głośniki? Tył bym wywalił, natomiast z przodu trzeba by to podłączyć pod jedną zwrotnicę.

Za 300zł za nie kupisz wzmacniacza do nagłośnienia całego auta - powinieneś liczyć 500zł - oczywiście biorąc pod uwagę tylko używane. Wolisz mieć dwa, czy jeden wzmacniacz?

Skrzynie za 400zł będzie ciężko - ale znajdzie się coś - tylko nie będzie jakieś potężne - chyba, żeby olać jakość...

Opublikowano

a ja też chciał bym się podłączyć pod temat : mam takie samo miejsce wolne jak kolega damianlg i zastanawiam się czy tam ma być coś takiego :

http://www.allegro.pl/item275258685_oryginalny_wzmacniacz_do_bmw_e46_e_46_.html

i czy to jest jakiś większy problem z montażem i czy tak wzmacniacz cosw pomoże fabrycznemu audio z navi ?? Z góry dziękuje za pomoc

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI