Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

od 2 dni jestem posiadaczem bmw e36 325 tds i mam kilka pytan odnosnie tego modelu mianowicie:

1. jak odpalam silnik to ekonomizer wskazuje maxymalne spalnie(samochod ma automatyczna skrzynie biegow) i dzieje sie tak na wolnych obrotach nawet podczas jazdy. jak dostanie bieg i dodam gazu to ekonomizer wskazuje normalne zuzycie

2. przy kupnie dostalem tylko jeden kluczyk (ten bez wbudowanego pilota) czy ktos moze pomoc przy dorobieniu bo pytalem i nikt nie chce sie podjac zakodowania imobilisera czy ktos z wroclawia moglby mi pomoc podac jakis namiar i czy mozliwe jest dorobienie kluczyka z pilotem

3. przy jakim przebiego powinno sie wymienic olej w skrzyni biegow(automat) i jaki powinien byc to olej prosze o podanie orientacyjnego kosztu tej wymiany

4. co powinno byc zmienione po zakupiej jakies najwazniejsze rzeczy( nie liczac plynow oleju silnikowego oraz filtrow)

5. jakie powinno byc spalanie tego silnika w warunkach miejskich oraz w trasie (przy powrocie z miejsca gdzie kupilem samochod jadac szkolnie tj nie przekraczajac 110km/h na dystansie 200km spalil 30 litrow?? ale jak sie okazalo uszkodzona byla przeplywka i gubil paliwo)

z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
witam!

od 2 dni jestem posiadaczem bmw e36 325 tds i mam kilka pytan odnosnie tego modelu mianowicie:

1. jak odpalam silnik to ekonomizer wskazuje maxymalne spalnie(samochod ma automatyczna skrzynie biegow) i dzieje sie tak na wolnych obrotach nawet podczas jazdy. jak dostanie bieg i dodam gazu to ekonomizer wskazuje normalne zuzycie

Przy manualnej tak samo. normalnie, w kazdym aucie po odpaleniu spalanie jest wieksze,chwilowe.....normalka

2. przy kupnie dostalem tylko jeden kluczyk (ten bez wbudowanego pilota) czy ktos moze pomoc przy dorobieniu bo pytalem i nikt nie chce sie podjac zakodowania imobilisera czy ktos z wroclawia moglby mi pomoc podac jakis namiar i czy mozliwe jest dorobienie kluczyka z pilotem

Klyczyk da sie dorobic. Jestem z Lublina wiec nie pomoge....

3. przy jakim przebiego powinno sie wymienic olej w skrzyni biegow(automat) i jaki powinien byc to olej prosze o podanie

orientacyjnego kosztu tej wymiany

Mam manuala, wiec mnie nie dotyczy

4. co powinno byc zmienione po zakupiej jakies najwazniejsze rzeczy( nie liczac plynow oleju silnikowego oraz filtrow)

Wazny jest Filtr paliwa, jezdzij na dobrym paliwie...Vpower lub jakies inne dobre<<< jak nie chcesz miec problemow z pompa paliwa, co jakis czas lej srodek do paliwa, ktory czysci wtryski. Sprawdz sobie wtryski czy nie leja, ewentualnie regeneracja>> 120 zl placilem>> nie to auto...

5. jakie powinno byc spalanie tego silnika w warunkach miejskich oraz w trasie (przy powrocie z miejsca gdzie kupilem samochod jadac szkolnie tj nie przekraczajac 110km/h na dystansie 200km spalil 30 litrow?? ale jak sie okazalo uszkodzona byla przeplywka i gubil paliwo)

W cyklu takim jak ja jezdze>>manualem>> odcinki 10-30 km czyli na zimym silniku pali 9 L. na trasie w wakacje z klima i 4 osoby wypad w gory srednia 8.2 L. wiec chyba nie jest zle. Zaznacam ze mam ciezka noge i nie jezdze szkolnie...

Jak kupilem auto to wracajac spalilo mi niecale 7 L na trasie, ale juz tak nie jezdze:P

z gory dziekuje za pomoc

pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku:)

Opublikowano

ja mam tylko kluczyk serwisowy(ten ktorym nie mozna otworzyc bagaznika) ta tansza opcja z aso otwiera wszystko?? czy jest to tez kluczyk serwisowy i bede musial kupic kluczyk z pilotem??

pozdrawiam

Opublikowano
ja mam tylko kluczyk serwisowy(ten ktorym nie mozna otworzyc bagaznika) ta tansza opcja z aso otwiera wszystko?? czy jest to tez kluczyk serwisowy i bede musial kupic kluczyk z pilotem??

pozdrawiam

kluczyk serwisowy jest to taki z ktorego nie da sie skopiowac sygnalu, tak wiec juz nie mozesz dorobic kluczyka poza aso , w aso byc moze sobie jakos z tym poradza