Skocz do zawartości

324 zapala po 3 minutach kręcenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! nie wiem czy dobrze robię zakładając nowy temat ale siedzę już 2 godziny i nie mogę znależć nic pododnego do mojego problemu.

Mam e30 324d i poranne odpalanie wygląda tak że muszę bardzo długo używac rozrusznika.Teraz przy temp ok 3 st. trwa to nawet do 2-3 min.Po tym czasie silnik zaczyna załapywać na poszczególne cylindry i zapala wyrzucając z rury wydechowej kłeby czarnego dymu.Świece żarowe są ok.Proszę o radę.Pozdro.

Opublikowano
Nie wiem czy dobrze kombinuje ale może to być zawór powrotny paliwa przy pompie, który może nie trzymać i paliwo z układu wraca do baku, i zanim zassie paliwo do wtrysków to musi najpierw cały układ napełnić. Bynajmniej tak bywa przy benzynie
Opublikowano
To już kiedyś mi się przytrafiło i sprawdziłem ten zawór,mam także przeżroczysty przewód paliwa i widać że nie spływa ono z przewodu.Najbardziej podejżewam świece i zastana wiam sie czy dobrze je sprawdzam.Robię to w ten sposób,że wyciągam kostkę która łączy przewodami moduł ze świecami i miernikiem sprawdzam (przedzwaniam)obwód.Jeden z przewodów miernika zapinam do zacisku w kostce a drugi do metalowej części silnika (masy).Jeśli dzwoni to znaczy że obwód jest nie przerwany czyli świeca nie przepalona,chociaż nie znam budowy świecy żarowej i moge się grubo mylić(przyjąłem że świeca to taka "żarówka") Jeśli jestem w błędzie proszę o podpowiedź jak sprawdzić świece bez wykręcania ich,gdyż do trzech z nich bardzo trudno mi sie dostać.
Opublikowano
sądzę że gdyby to były świece to szwankowało by też podczas jazdy a nie tylko przy rozruchu. A jak zapalisz już silnik to potem jakbyś zgasił i postał ze dwie godziny to już normalnie odpala czy tez są problemy??
Opublikowano
Ja myślę że to świeczki,musisz kupić nowe,chyba że niedawno wymieniałeś(tylko komplet),możesz jeszcze sprawdzić wyłącznik czasowy świec-może za szybko rozłancza(może czujnik temp.uszkodzony)-świeczki muszą być od tego silnika!
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
Sprawdź miernikiem jaki opór stawiają świece i wtedy będzie wiadomo czy są dobre. SprawdzaŁeś jaką kompresję ma ten silnik?
Opublikowano

Kompresji jeszcze nie sprawdzałem.

Jaki opór mają pokazywać świece gdy są dobre?

Jeżeli odpalę go już i trohcę pochodzi to po ok 2 godz.od wyłączenia odpala bez problemu.

Jak mogę sprawdzić czy czyjnik temp. jest uszkodzony?Zauwazyłem że ostatnio kontrolka grzania świec dłużej się pali.