Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam zbyt niskie obroty biegu jałowego na silniku M30 3,5l z automatem. Powinno być w przypadku automatycznej skrzyni ok. 900 obr/min a mam od 740 do 800 obr/min. Teraz pytanie gdzie reguluje się wysokość tych obrotów, bo nie mam pojęcia, a bvardzo mi to doskwiera bo przy tych obrotach silnik trochę szarpie i dziwnie przenosi dźwięk do kabiny jakieś takie drganie. A jak podniosę mu pedałem gazu na ok. 850 obr/min to ten dźwięk milknie i sinik w miare równiej pracuje. Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć jak to zrobić ????? Z góry dzięki :)
sCorpioN
Opublikowano
Mam zbyt niskie obroty biegu jałowego na silniku M30 3,5l z automatem. Powinno być w przypadku automatycznej skrzyni ok. 900 obr/min a mam od 740 do 800 obr/min. Teraz pytanie gdzie reguluje się wysokość tych obrotów, bo nie mam pojęcia, a bvardzo mi to doskwiera bo przy tych obrotach silnik trochę szarpie i dziwnie przenosi dźwięk do kabiny jakieś takie drganie. A jak podniosę mu pedałem gazu na ok. 850 obr/min to ten dźwięk milknie i sinik w miare równiej pracuje. Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć jak to zrobić ????? Z góry dzięki :)

Też bym sie dowiedział... A Ty masz linkę gazu czy elektronicznie sterowaną przepustnicę??

U mnie jest ok 600 ob/min - ale mam silnik większy... przy 1000 obr to ja już dość szybko jadę... :) (np: 100km/h ok 1800 ob/min - na ostatnim biegu)..

W automacie to musi być gdzieś w parametrach skrzyni podane ile ma być obrotów, żeby skrzynia jeszcze nie zaczynała działać (czyli te powolne ruszanie, a nie zryw.. :) )

Może ktoś podać te parametry dla skrzyni 4HP.. i 5HP.. ?

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Niestety nie mam linki do pedału gazu, jest to sterowane elektronicznie, i przypadku automatu z tego co zdołałem się dowiedzieć, obroty biegu jałowego powinny być większe niż dla manualnej skrzyni czyli gdzieś w okolicach 840 do 900 obr/min. I tu raczej nie ma znaczenia pojemność silnika i jakie prędkości i przełożenia są na zadanych biegach, gdyż to jest prędkość obrotowa wału na biegu jałowym i powinna być taka sama bez względu na pojemność silnika.
sCorpioN
Opublikowano
Niestety nie mam linki do pedału gazu, jest to sterowane elektronicznie, i przypadku automatu z tego co zdołałem się dowiedzieć, obroty biegu jałowego powinny być większe niż dla manualnej skrzyni czyli gdzieś w okolicach 840 do 900 obr/min. I tu raczej nie ma znaczenia pojemność silnika i jakie prędkości i przełożenia są na zadanych biegach, gdyż to jest prędkość obrotowa wału na biegu jałowym i powinna być taka sama bez względu na pojemność silnika.

Też mam elektronikę...

Mam samochód od nowości i z tego co pamiętam zawsze miał ok 600 ob/min

Ostatnio (podobnie jak u Ciebie) przy tych obrotach mi nierówno chodzi i trochę podskakuje (trzęsie budą).. dlatego chętnie bym podkręcił do 800-900 (jeśli tak ma być)...

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Mam 600-700 obr. na ciepłym a na zimnym ok. 1000. Tez trzęsie. Przy niskich obr. obrotomierz popełnia większy błąd, więc rzeczywiste obr. mogą być troche wyższe.
Opublikowano
Mam 600-700 obr. na ciepłym a na zimnym ok. 1000. Tez trzęsie. Przy niskich obr. obrotomierz popełnia większy błąd, więc rzeczywiste obr. mogą być troche wyższe.

O właśnie - ja mam identycznie.. (zapomniałem o zimnym :) )

Marcin 750

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

Opublikowano
Ja sprawdzałem obroty na diagnostyce. komputer pokazał zakres od 740 do 800 obr/min i tak cały czas się wachał. Faktem jest że odczyt z orotomierza nie jest faktycznie tak dokładny, gdyż ja odczytywałem z orotomierza że to jest ok 650 do 700 obr/min a jest jednak wyżej. Tak więc marcin sprawdź to sobie dokladnie obroty gdzieś na kompie, bendziesz wtedy dokładnie wiedział jak się wachają.
sCorpioN
Opublikowano
To pozostał problem drgań. Wymieniłem swiece i filtr paliwa. Pompe mam nową - ok. 10kkm przebiegu. Nadal drży. Przyczyna moze byc niska jakość benzyny. Może nagar na zaworach albo zanieczyszczone wtryskiwacze. Wlewałem do benzyny dodatek czyszczący ale mam obawy o jego negatywny wpływ na katalizatory. Jak kupowałem to nie było czuć że silnik pracuje.
Opublikowano
Czyli mam rozumieć Arek że jak używałeś tego dodatku, to drgania sinika ustąpiły i było OK ????? A tak wogóle to dalej nie wiem gdzie i jak można podkręcić te obroty biegu jałowego, czy na tą część pytania może ktoś dać mi odpowiedź ??? Myśle że to jest do zrobienia tylko nie wiem gdzie i jak to można zrobić jak nie ma tradycyjnych elementów typu linka czy wkręt od dyszy powietrza :):):)..... A co do trzęsień i drgań kabiny, czy nie może też tu być jakiś uszkodzeń na poduszkach silnika lub skrzyni ???
sCorpioN
Opublikowano
Może ktoś poleci skuteczny dodatek do benzyny, bo w sklepach mają same najlepsze to mi jeszcze jakiś badziew wcisną.
Opublikowano
Jeżeli macie elektryczne przepustnice to wartości wolnych obrotów wpisane są w sterownik EML i koniec. Ja miałem drżący silnik (220tkm przebiegu) odkręciłem kolektory ssące, wymyłem wtryskiwacze, uszczelniłem kolektory, wymieniłem wężyki różne i efekt jest. Później dopiero przeczytałem na amerykańskich stronach, że w 750 rozszczelniają się kolektory - mieli rację.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg