Skocz do zawartości

Moje pierwsze BMW... czyli na co zwrócić uwagę przy kupnie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w najbliższych dniach mam zamiar zakupić BMW E36 z rocznika 1992, silnik 1,6 LPG. Przyznam szczerze że to moje pierwsze zetknięcie z marką BMW więc nie za bardzo wiem na co szczególnie mam zwrócić uwagę. Mam też pytanie które części w tym że samochodzie wymagają większego skupienia uwagi, jakie mniej więcej są ceny części zamiennych, oraz gdzie we Wrocławiu najlepiej dokonywać napraw, przeglądów itp. jeśli chodzi o tą że markę.

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Opublikowano
nie za bardzo wiem na co szczególnie mam zwrócić uwagę.

Na stan techniczny i bezwypadkowość. Naprawdę trudno kupić E36 w dobrym stanie bo tyle jest kondonów że się w pale nie mieści. A za naprawdę zadbaną lorkę trzeba trochę zapłacić.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

racja... za dobra e36 trzeba troche zapłacić... można oczywiście kupic coś za 6 ale po co?

zwróc uwage jaka to instalka, pomimo tego że to zwykły silnik (nie r6), ja BMW z instakami podciśnieniowymi omijam szerokim łukiem...

zobacz czy na fioletowo nie kopci i czy przy przyspieszaniu i hamowaniu nieściąga na lewo czy prawo... takie luźne uwagi...

nie wiem czy 1.6 to dobry wybór podobnie jak 2.0

biorąc pod uwage ekonomie to 1.8 lub 1.8is a biorąc frajde 2.5 większość ludzi ci to powie...

chociaż takie e36 1.6 killeruje np golfa III 1.8, ale od BMW wymaga sie z deka więcej :wink:

Opublikowano
racja... za dobra e36 trzeba troche zapłacić... można oczywiście kupic coś za 6 ale po co?

zwróc uwage jaka to instalka, pomimo tego że to zwykły silnik (nie r6), ja BMW z instakami podciśnieniowymi omijam szerokim łukiem...

zobacz czy na fioletowo nie kopci i czy przy przyspieszaniu i hamowaniu nieściąga na lewo czy prawo... takie luźne uwagi...

nie wiem czy 1.6 to dobry wybór podobnie jak 2.0

biorąc pod uwage ekonomie to 1.8 lub 1.8is a biorąc frajde 2.5 większość ludzi ci to powie...

chociaż takie e36 1.6 killeruje np golfa III 1.8, ale od BMW wymaga sie z deka więcej :wink:

Niestety tutaj nie do konca moge sie zgociz, ze 1.6 wymiata w porownaniu do golfa 1.8. Jesli chodzi o predkosc max. to owszem bmw bez problemu bierze golfa ale jesli chodzi o czas do 100 km/h to sprawa sie komplikuje bo niestety silnik 1.8 90 km jest szybszy od bmw 1.6 :( przykro mi to mowic ale niestety taka jest prawda.

GOLF 3 1.8 90 KM : 0-100km/h w 12,1 s.

BMW E36 1.6 100 KM (M40) : 0-100km/h w 12,9 s.

A to moze sie przydac przy kupnie Twojego BMW :) http://www.bmwauto.net/uzywane.php3 mam nadzieje ze troche pomoglem :)