Skocz do zawartości

zalewa silnik, paliwo w dolocie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam ostatnio pisalem o nierownej pracy silnika i jego gasnieciu potem zauwazylem ze nie mialem podlaczonego jednego kabelka pod przepustnica i zeby go podlaczyc musialem zdjac kolektor dol. (notabene jego podlaczenie nic nie zmienilo;P) i przy odlaczaniu gumowej rury przeplywka-dolot patrze a tam paliwo w gumie i w kolektorze :/ domyslilem sie ze przyczyna nierownej pracy silnika jest zalewanie silnika a nie zla mieszanka (tak mi sie wydaje, nie jestem znawca jesli jest inaczej prosze o diagnoze) i tutaj moje pytanie a nawet dwa, co moze byc przyczyna zalewania silnika i dlaczego paliwo jest az w dolocie? co szwankuje, trzeba wymienic, po prostu co moze to powodowac, bardzo prosze o wszelka pomoc

pozdrawiam

Opublikowano

Witam Cię!

Jeżeli masz paliwo w kolektorze dolotowym (i okolicach), to prawdopodobnie jest uszkodzony regulator ciśnienia paliwa. Przerabiałem to kiedyś (e30 - 1,8). Sprawdzisz to w prosty sposób; Zdejmij cienki wężyk podcisnieniowy, który łączy regulator ciśnienia z kolektorem (powinien tam być mały króciec w okolicy przepustnicy). Jeżeli jest tam paliwo to sprawa jasna - uszkodzona membrana (dziurawa !) i puszcza benzynę do tego wężyka. Sprawdź to i odezwij się. Powodzenia