Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witaj.

Pod tarczą obrotomierza w 530D (być może w innych modelach też) jest umieszczona druga tarcza która w zależności od temperatury silnika pokazuje do jakiego pola możesz przeciągać swoje e 60 :P. Masz kolor przeźroczysty (czyli tych obrotów możesz używać bez przeszkód), kolor przeźroczysty z białymi paskami (to odpowiednik żółtego w starych BMW) oraz czerwony (wiadomo :)). Wraz ze wzrostem temperatury silnika znika ten kolor przeźroczysty z paskami i pole czerwone jest przy 5000 obrotów.

A tak na chłopski rozum to taka uproszczona wersja obrotomierza z BMW serii M, tylko że tam są ładne kolorki :)

Pozdrawiam

Opublikowano
Dzięki za informację. Tak właśnie myślałem, że tak być powinno. Ale u mnie (530xd po FL, przebieg 2500km) pole zakreskowane zaczyna się od około 4600 i niestety nie przesuwa się wraz ze wzrostem temperatury... Czy to może byc związane z docieraniem silnika? Czy może jest tego inna przyczyna?
Opublikowano

To nie jest ogranicznik obrotów, pole kreskowe max. 4600 obr. oznacza pełną gotowość silnika/czyli temp. 90 stopni.

Silnik kręcisz do czerwonego, tylko po co skoro max moc jest przy 4000obr.

Pozdrawiam :hand:

Opublikowano
To nie jest ogranicznik obrotów, pole kreskowe max. 4600 obr. oznacza pełną gotowość silnika/czyli temp. 90 stopni.

:hand:

U mnie pole kreskowane przy zimnym silniku zaczyna się od 4.600.

I tak jak pisałem wcześniej, pole to nie zmienia swojego położenia wraz ze wzrostem temperatury silnika.

Pole to rzeczywiście znajduje się na drugiej, wewnętrznej tarczy, pod tarczą obrotomierza. Stąd wniosek, że chyba dlatego tak to jest zrobione, żeby to pole mogło się poruszać (analogicznie jak tarcza tempomatu pod tarczą prędkościomierza).

Czy ktoś ma pomysł, dlaczego u mnie to kreskowane pole stoi w miejscu?

Opublikowano

Przepraszam, nie chwyciłem wcześniej czego dot. problem.

Rzeczywiście tak być nie powinno, bez kompa w serwisie się chyba nie obędzie.

Pozdrawiam :hand: