Skocz do zawartości

Skrzypienie szyb w przednich drzwiach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Chciałbym zapytać czy w momencie kiedy Wasze beemki są zimne (chodzi o niską temp. wewnątrz samochodu) i pokonujecie nierówności szyby w przednich drzwiach nieprzyjemnie skrzypią? Kiedy wnętrze się nagrzeje wszystko jest ok. Słyszałem, że ten typ tak ma. :| Dodam, że moje auto to e46 320d touring '01 i nigdy nie miało nawet stłuczki. Może zna ktoś z Was receptę jak temu zaradzić? Dzięki i pzdr!
Opublikowano
na gorze ramki drzwi jest coś w rodzaju filcu wydmuchaj powietdzem a powierzchnię ktora do ramki przylega(słupek ) przetrzyj srodkiem do konserwacji uszczelek. ewentualnie może trzeba wpuścić rygielek drzwi
Opublikowano
po mojemu to jakis plyn do konserwacji trzeba kupis i nasmarowac uszczelki u mnie tez to skrzypi wiec jak cos kupisz i pomoze daj znac :norty:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

BMW E46 silnik M47 99` 2.0d 136KM, XENON

Opublikowano
  • Autor
Dzięki chłopaki za wskazówki. Muszę jutro wypróbować sposób podany przez bola. Może faktycznie to wydmuchiwanie powietrzem pomoże... Kiedyś już smarowałem jakimś silikonowym specyfikiem w sprayu (było bardzo tłuste) Efekt był raczej mizerny, także chmurkagościeradów musimy coś jeszcze pokombinować. Tak jak mówię jutro wypróbuje sposób bola i napisze o skutkach. Dzięki i pozdrawiam! :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
Dzięki chłopaki za wskazówki. Muszę jutro wypróbować sposób podany przez bola. Może faktycznie to wydmuchiwanie powietrzem pomoże... Kiedyś już smarowałem jakimś silikonowym specyfikiem w sprayu (było bardzo tłuste) Efekt był raczej mizerny, także chmurkagościeradów musimy coś jeszcze pokombinować. Tak jak mówię jutro wypróbuje sposób bola i napisze o skutkach. Dzięki i pozdrawiam! :mrgreen:
Opublikowano
dzisiaj kupilem silikon do uszczelek z firmy MOJEAUTO koszt 10zl jest super i nie skrzypi a i jest suchy :cool2:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
  • Autor
Dzięki chmurkagościeradów! Myślałem, że podzielę się z wami moimi obserwacjami na temat przedmuchiwania i smarowania tych nieszczęsnych uszczelek, ale niestety cały dzień u mnie lało i nic nie zrobiłem. Z garażu też nie mogłem skorzystać, także lipa! :roll: Ale widzę, że ty znalazłeś złoty środek! Dzięki! Muszę zrobić to samo. O efektach bankowo zamelduję. Pozdrowionka! :wink:
Opublikowano

heh miałem to samo, a w zasadzie mam

ale ja zamykam okno i delikatnie o może mm opuszczam tak żeby nie stykało sie krawedzią i nie skrzypi, potestujcie sobie ;)

ale faktycznie trzeba smarnąć jakąś margaryną :)

Opublikowano
  • Autor
lucadore też to praktykowałem, ale sam przyznasz, że to trochę wk...ia kiedy za każdym razem musisz delikatnie cofnąć szybę. Jednak margaryna jest margaryna!!! :mrgreen:
Opublikowano
Wazelina tez nie jest zla...
Opublikowano

heh ciekawy temat z tym smarowaniem :)

no dobra gdzieś miałem jakiś silikon do uszczelek chyba shell, prysnę i wam opowiem jak było :)

dzisiejszy wieczór sponsoruje Carlsberg;)

Opublikowano
wazelinka nie tylko do uszczelek :norty: :norty: :norty:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
wazelinka nie tylko do uszczelek :norty: :norty: :norty:

A do czego jeszcze ?? takie to nieprzyjemne :mrgreen:

i c o to za podpis pod kreską ?? chyba nie spalanie :twisted2:

Opublikowano
rozkminka tematu: kiedy najbardziej skrzypi? jak jest zimno. poprostu ramka dachowa (oprócz chromu) jest pokryta tworzywem (nie wiem jakim) a wiadomo że w niskich temperaturach plastyk twardnieje i wtedy skrzypi. a jak autko w garażu i wyjedzie na mróz to dopiero skrzypi. można smarować czasem pomoże a czasem nie .sprawdzcie u siebie czy podczas mrozów bardziej skrzypi? poprostu prawa fizyki.
Opublikowano
rozkminka tematu: kiedy najbardziej skrzypi? jak jest zimno. poprostu ramka dachowa (oprócz chromu) jest pokryta tworzywem (nie wiem jakim) a wiadomo że w niskich temperaturach plastyk twardnieje i wtedy skrzypi. a jak autko w garażu i wyjedzie na mróz to dopiero skrzypi. można smarować czasem pomoże a czasem nie .sprawdzcie u siebie czy podczas mrozów bardziej skrzypi? poprostu prawa fizyki.

To się u mnie dopiero okaże jak będą mrozy bo doszedłem do tego co skrzypi dopiero po 8 miesiącach prób :mrgreen: czyli w lutym a zima była ciepła , kupiłem auto to już skrzypiało nieżle , ciekawe jak poprzedni właściciel to znosił bo chyba nic nie robił :norty:

Opublikowano
spalanie kolezko, a to skrzypienie spowodowane jest tym ze szyba przykleja sie do uszczeli na samej gorze drzwi, wiec trzeba tak zrobic zeby sie nie przyklejala ja nawalilem sylikonu do szyb z MOJEAUTO i jest OK :norty: :norty: :norty: :norty:

Pozdrawiam Pawel

5.6l/100km

Opublikowano
spalanie kolezko, a to skrzypienie spowodowane jest tym ze szyba przykleja sie do uszczeli na samej gorze drzwi, wiec trzeba tak zrobic zeby sie nie przyklejala ja nawalilem sylikonu do szyb z MOJEAUTO i jest OK :norty: :norty: :norty: :norty:

Z poczatku też tak byślałem że to szyby , myliłem się , po nawaleniu czegos tak w te uszczelki skrzypienie powracało :twisted2: a co do spalania to moja od 8 do 10 :mrgreen:

Opublikowano
nie musi być mróz wystarczy temp. koło zera, wyjeżdzam z garażu - skrzypi. stoi całą noc na dworzu i nie skrzypi :roll2: i jak to wytłumaczycie. u was jest podobnie?
Opublikowano
  • Autor
Widzę chłopaki, że jednak poruszyłem dosyć ciekawy temat z tym skrzypieniem i wazelinką :norty: Jedno jest pocieszające: nie tylko ja mam (a właściwie miałem) ten problem. Faktycznie wygląda na to, że TTTM :|