Skocz do zawartości

Można mieszać Castrola GTX5 z nowym Magnatecem?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Delikatnie się zdenenerwowałem, kiedy chciałem sobie dokupić 5L Magnateca GTX5 10W40 którego używam, a dostępny jest jego następca = Castrol Magnatec 10W40 ale bez GTX5!

Ponieważ M50 ma 6,5L oleju do zalania, to w tamtym roku kupiłem sobie 2 flachy 5L wysyłkowo (bo taniej), z takim zamiarem że na następny rok dokupię tylko 5L i z poprzedniej nie-do-końca wylanej flachy dosztukuje te 1,5L.

W/g kartki z tyłu na obydwu olejach jest MNIEJ WIĘCEJ to samo:

na moim:

SAE 10W-40, API SL/CF, ACEA A3/B3, VW-Norm 505 00 (1/97), MB229.1.

na nowym:

brakuje tej daty (1/97) oraz słowa NORM.

Normalnie to bym zalał ale Magnatec ma te aktywne molekuły, i boję się że w nowym coś zostało zmienione i się zważy.

No i kody kreskowe różnią się.

Co o tym sądzicie? Na 100% mieszać te oleje?

Opublikowano

Ja też śmigam na Castrolu. Podczas poprzedniej wymiany miałem właśnie GTX Magnatec a w tym roku chciałem go kupić i sprzedawca powiedział że już nie ma GTX tylko Magnatec ale że to jest wszystko to samo.

Myślę że spokojnie te oleje można mieszać.

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano

Wszystkie nowoczesne oleje mają taką budowę molekularną, że spokojnie można je mieszać. Na dolewkę można zastosować nawet olej o innej gęstości (oczywiście w granicach zdrowego rozsądku!). Ta informacja jest w każdej książce o naprawach samochodów :wink:

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png