Skocz do zawartości

pęknięta jest ta blaszka i brakuje rurki w tym miejscu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=13_0367&hg=13&fg=20

Mam instalacje gazową(bmw e36 318i) i człowiek, który to zakładał zamiast elementu nr 11 i 12 zamontował rurę, którą wygiął do tył bo ponoć to zmniejsza ilość powietrza i nie "zdmuchuje" silnika (nie wiem czy to jest prawidłowa terminologia)....obecnie rura ta pokruszyła sie i oderwała i nie mam w tym miejscu nic. W chwili obecnej próbuje ustabilizować obroty (regulacja instalacji, sprawdzanie sondy, zmiana czujnika biegu jałowego) itp. Czy brak tej rury też może być powodem problemów ze skaczącymi obrotami na luzie i gaźnięściem silnika przy szybkiej jeździe i gwałtownym hamowaniu ?

Druga sprawa.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CA91&mospid=47437&btnr=13_0390&hg=13&fg=15

wczoraj miałem przegląd instalacji gazowej, machanik rozebrał też poność przepływomierz i blaszka, która jest oznaczona numerem 2 na linku powyżej była pęknięta.(to chyba ta blaszka o ile dobrze rozpoznaje). Zalecenie:wymiana przepływomierza

Proszę o odpowiedz bo juz 3 tydzien suie z tym mecze i nie widać rezultatów.

Opublikowano

Wiesz co nie wiem czy to jest dokładnie ta balszka którą pokazałem na rysunku, w każdym bądź razie w przepływomierzu. Przepływomierz będe musiał w takim razie zmienić. Ile kosztuje taka przyjemność ? BMW e36 318i. W poniedziałek jadę na wymianę czujnika biegu jałowego. No cóż chce sie doprowadzić zaniedbaną Bemunie do porządku trzeba się wykosztować. Jak na każdą kobietę zresztą...;)

A jak z drugą sprawą ? Jak masz zrobiony wlot powietrza ? masz podłączone cokolwiek do wlotu ? Zamieniony oryginalny wlot na jakis patent "gazownika" czy może zostawiony tak jak był ?

dzięki za odpowiedz !

pzdr

Opublikowano

W/g mnie ta blaszka to zwykła uszczelka... między przepływomierzem a filtrem powietrza montuje się mieszacz gazu. Możliwe że przez uszkodzenie tej owej "blaszki" masz nieszczelność i łapie ci powietrze.

....obecnie rura ta pokruszyła sie i oderwała i nie mam w tym miejscu nic

Ja u siebie na obudowie filtra powietrza nie mam nic.... żadnej rury. Jednak jeśli coś miałeś - np siakąś rurę- a teraz się to rozsypało to zmienił ci się skład mieszanki.... podejrzewam że masz teraz więcej powietrza. Jeżeli coś się pokruszyło ... to w rozumieniu dosłownym "okruchy" poleciały do przepływomierza....

Na benzynie działa ok ?? jeśli tak to przepływka raczej sprawna na mój gust.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Wiesz co jutro postaram sie dokładnie sprawdzic co to za część i moze wrzuce fotke. Na benzynie jest po odpaleniu problem przez kilka sekund później obroty sie stabilizują. Jutro będe miał okazję przetestować sprzęt przy dłuższej jeździe i napisze dokładnie jakie są objawy. Zaczynam wątpić w profesjonalizm mechaników, co warsztat to inna diagnoza a ja nie mam zamiaru wymieniać całego silnika na nowy po części. W poniedziaek będe miał jeszcze jedną wizyte u gazownika na wymianę czujnika biegu jałowego później zobaczymy co i jak. Czyli jak mówisz można zamontować nową uszczelke miedzy filtrem a przepływomierzem jeżeli to jest ta część. A ile kosztuje przepływomierz ? Na allegro nie znalazłem żadnego wiec nie mam wogóle orientacji ile to moze kosztować, słyszałem ze nie jest tani...pzdr
Opublikowano

http://moto.allegro.pl/item259925308_bmw_przeplywomierz_1_8i_nr_0280202134_bosch.html

na jednym zdjęciu widać przepływomierz w środku. Pęknięta jest ta blaszka od drugiej strony wiec to niestety nie jest uszczelka(ta z dwiema śrubeczkami)...teraz pytanie czy można kupić tą blaszkę (jak się ewentualnie nazywa ta czesc) bez konieczności kupowania całego przepływomierza...? I co myślicie o używkach ? bo jeżeli bedzie trzeba kupic cały to na nowy nie stac mnie zupełnie !!!

Opublikowano
Jeżdze na gazie czyli przepływomierz praktycznie nie uzywany. Rozmueim przez to ze nie ma konieczności wymiany natychmiastowej.?